Θα έχουν γαλλικό αέρα; Τι αλλάζει στις τσάντες Louis Vuitton;

Instagram @louisvuitton

Το 1853, η τελευταία αυτοκράτειρα της Γαλλίας, η αυτοκράτειρα Ευγενία προσέλαβε τον Louis Vuitton, έναν κατασκευαστή αποσκευών για να τις δημιουργήσει τις βαλίτσες και τις τσάντες που χρειαζόταν για τα ταξίδια της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το όνομα του Louis Vuitton είχε γίνει γνωστό σε όλους τος ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας, οι οποίοι τον επέλεγαν για να τους δημιουργήσει τις αποσκευές που χρειάζονταν. Αριστοκράτες και celebrities όπως η Audrey Hepburn και ο Cary Grant της εποχής εμπιστεύονταν στον κατασκευαστή τη δημιουργία των αποσκευών τους, οι οποίες μάλιστα συνδύαζαν υψηλή αισθητική και άριστη ποιότητα. Ανάμεσα στους πελάτες του Louis Vuitton ήταν ο Ernest Heminway, αλλά και ο δούκας και η δούκισσα του Windsor οι οποίοι δεν αποχωριζόντουσαν τις τσάντες του καλλιτέχνη.

Μία από τις πιο κλασικές τσάντες του σχεδιαστή μάλιστα, η Noé τσάντα, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1932 και δεν προοριζόταν για να τοποθετούν οι γυναίκες το πορτοφόλι ή τα κλειδιά τους όπως θα φανταζόταν κανείς, αλλά μπουκάλια σαμπάνιας.

Από τότε μέχρι και σήμερα, οι τσάντες και οι αποσκευές του οίκου Louis Vuitton έχουν γίνει συνώνυμο της κομψότητας, της πολυτέλειας και της γαλλικής φινέτσας, με γυναίκες από όλο τον πλανήτη να ονειρεύονται να αποκτήσουν μία τσάντα.

Μία νέα σελίδα φαίνεται πως ετοιμάζεται να γραφτεί στην ιστορία του οίκου, όπως ανακοίνωσε ο CEO του οίκου Bernard Arnault, ο οποίος ταξίδεψε στην Αμερική με σκοπό να κόψει την κορδέλα του νέου Louis Vuitton εργαστηρίου στο Τέξας μαζί με τον Donald Trump. Το νέο εργαστήριο του οίκου βρίσκεται μία ώρα μακριά από το Ντάλας σε ένα ράντζο με 14 δαμάλια και έναν ταύρο.

Αυτή η αλλαγή βέβαια φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει αρκετούς από τους λάτρεις του οίκου, οι οποίοι έσπευσαν να σχολιάσουν πως οι τσάντες Louis Vuitton δεν θα είναι ξανά οι ίδιες. Φυσικά, όπως έχουν δηλώσει οι άνθρωποι που εργάζονται στον οίκο δεν πρόκειται να υπάρχει καμία διαφορά στην ποιότητα των τσαντών που δημιουργούνται στη Γαλλία σε σχέση με εκείνες που δημιουργούνται στο Τέξας. Ωστόσο, πολλές γυναίκες υποστηρίζουν πως οι τσάντες δεν θα αποπνέουν πια τον ίδιο γαλλικό αέρα και την ίδια φινέτσα όπως παλαιότερα.

Όπως δήλωσε στο InStyle, η Elishia Lockwood, μία γυναίκα από την Αμερική που συλλέγει τσάντες Louis Vuitton από τα 13 της χρόνια, έχει στη συλλογή της μία τσάντα του οίκου την οποία έχει αγοράσει από το Παρίσι και κάθε φορά που την κρατά το συναίσθημα είναι διαφορετικό. Κάτι το οποίο δεν ξέρει εάν θα συμβαίνει και με τις τσάντες  που θα δημιουργούνται στο Τέξας.

Ένα επιπλέον μειονέκτημα είναι πως οι τεχνίτες που εργάζονται για τον οίκο στο Παρίσι έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στο να κατασκευάζουν τσάντες και αποσκευές. Σε αντίθεση, το νέο εργοστάσιο της Louis Vuitton στο Τέξας πρόκειται να απασχολεί ντόπιους τεχνίτες, οι οποίοι θα περάσουν από μία εκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αλλαγή φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει τους fans του οίκου, οι οποίοι αρνούνται να αγοράσουν μία Luis Vuitton που θα γράφει στην ετικέτα “Made in U.S.A”.