Τέλος εποχής-Τα Barney’s έκλεισαν και εμείς θυμόμαστε στην ιστορία τους

Την Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου, η δικαστής Cecelia G. Morris ενέκρινε μία συμφωνία που αφορά ένα από τα πιο διάσημα και ιστορικά καταστήματα της Αμερικής. Τα Barney’s. Η συμφωνία λέει πως τα καταστήματα κλείνουν και έρχεται το τέλος μίας εποχής που έχει γράψει ιστορία στην Αμερική. Η διευθύνων σύμβουλος της Barney’s Daniella Vitale εγκατέλειψε την Παρασκευή την εταιρεία, ενημερώνοντας τους πάντες με ένα προσωπικό e-mail, στο οποίο έγραφε πως λυπάται πολύ για αυτή την κατάληξη και πως όλη η ομάδα της προσπάθησε να κάνει το καλύτερο που μπορούσαν για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση.

Το πολυτελές πολυκατάστημα, το οποίο είχε γίνει σύμβολο της κομψότητας και της πολυτέλειας είχε αγαπηθεί πολύ τόσο από τους celebrities όσο από τις fashionistas, καθώς εκεί μπορούσαν να ανακαλύψουν όλες τις νέες συλλογές των μεγαλύτερων οίκων μόδας. Η είδηση της πτώχευσης ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου, ενώ οι αιτίες ήταν ποικίλες. Τα υψηλά ενοίκια, ο αυξημένος ανταγωνισμός, αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν βοήθησαν τα Barney΄s και τους ειδήμονες να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα των καταστημάτων.

https://www.instagram.com/p/B4VTDWzDIM3/

Λίγο πριν κλείσουν τελείως βέβαια, έγινε προσπάθεια να κρατηθεί έστω το κατάστημα που υπάρχει στο Manhattan υπό την ιδιοκτησία της ABG. Ωστόσο, έκλεισε και αυτό το κατάστημα. Και μπορεί για τους περισσότερους από εμάς, το κλείσιμο των Barney’s να ήταν μία τεράστια έκπληξη, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που έφτασαν κοντά στην πτώχευση. Το πολυκατάστημα αντιμετώπισε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα τη δεκαετία του 1990, τα οποία τότε είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει.

Ποια είναι όμως η ιστορία τους;

Τα Barney’s άνοιξαν τις πόρτες του για πρώτη φορά από τον Barney Pressman στη Νέα Υόρκη το 1923. Το πρώτο κατάστημα πωλούσε κομμάτια ανδρικής ένδυσης και μάλιστα προσέφερε μεγάλες εκπτώσεις. Για να χρηματοδοτήσει τη νέα του επιχείρηση, ο Pressman πώλησε το δαχτυλίδι αρραβώνων της συζύγου του για μετρητά. Την επόμενη δεκαετία, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να αυξήσει τις πωλήσεις του μέσω των διαφημίσεων, ενώ το 1930 τα Barney’s ήταν το πρώτο κατάστημα ένδυσης που διαφημιζόταν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, τα Barneys παρέμειναν καταστήματα με ανδρικά ρούχα. Αυτό άλλαξε όταν ο γιος του Fred, κληρονόμησε την επιχείρηση και μετέτρεψε τα καταστήματα σε καταστήματα πολυτέλειας.

O Fred συνεργάστηκε με σχεδιαστές μόδας όπως ο Hubert de Givenchy και ο Pierre Cardin καθώς ήθελε να εμπλουτίσει το κατάστημα με δημιουργίες ευρωπαίων σχεδιαστών.  Μέχρι το 1970, τα Barney’s πωλούσαν μόνο ανδρικά ρούχα, ενώ τότε αποφασίστηκε πως εάν θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα τους θα πρέπει να φέρουν και γυναικεία ρούχα.

Καθώς λοιπόν, τα Barney’s είχαν γίνει συνώνυμο της μόδας και της πολυτέλειας, βοήθησαν και σχεδιαστές να ξεκινήσουν την καριέρα τους, όπως τον Giorgio Armani το 1976. Το 1986, τα Barney’s μία σειρά διαφημίσεων σε περιοδικά μόδας στην οποία πρωταγωνίστησαν top models όπως η Linda Evangelista, η Naomi Campbell και η Christy Turlington.

Φυσικά, τα καταστήματα Barney’s έχουν πρωταγωνιστήσει πολλές φορές και σε αγαπημένες μας σειρές και ταινίες, όπως τα Φιλαράκια ή το Sex and the City.

https://www.instagram.com/p/B4VP60EAyNm/

Το τέλος μίας εποχής έφτασε λοιπόν με τα Barney’s να κλείνουν τις πόρτες τους και να σκορπούν θλίψη τόσο σε όσους εργάζονταν εκεί όσο και σε όσους λάτρευαν να κάνουν τις αγορές τους. Για πολλούς, τα Barney’s ήταν ο μοναδικός προορισμός για αγορές, ενώ κάποιοι είχαν ως όνειρο να επισκεφτούν ένα κατάστημα Barney’s στη Νέα Υόρκη.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα