TEDx Athens 2019: Ο Βρεττός Βρεττάκος μιλάει στο InStyle.gr για την τσάντα που σχεδίασε για τον εορτασμό των 10 ετών του θεσμού

Φωτογραφία: Εμμανούελα Αντωνιάδου

Φέτος το TEDx Athens έχει γενέθλια και κλείνει δέκα χρόνια δημιουργίας, εξέλιξης, οράματος. Για να γιορτάσει αυτή τη κομβική επέτειο μάλιστα επέλεξε ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο. Η ομάδα του TEDxAthens φέτος συνεργάζεται με τον σχεδιαστή μόδας Βρεττό Βρεττάκο, το όνομα και η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς δημιουργίες του έχουν φορέσει pop stars όπως η Beyoncé, η Shakira, η Taylor Swift. Μέσα από αυτή τη συνεργασία δημιουργήθηκε μία τσάντα, ένα piece of art καλύτερα, το οποίο θα μπορεί να αποκτήσει όποιος παρευρεθεί στο TEDx Athens φέτος.

Σε μία προσπάθεια μου να ανακαλύψω όσες περισσότερες πληροφορίες γινόταν, τόσο για την τσάντα όσο και για αυτή τη συνεργασία συνάντησα τον σχεδιαστή κ.Βρεττό Βρεττάκο και την κ.Τίνα Χαλόφτη, operation manager του TEDxAthens στο ατελιέ του σχεδιαστή, οι οποίοι μου μίλησαν για τα πάντα σχετικά με το θέμα του φετινού συνεδρίου.

Όπως με ενημέρωσε η κ.Τίνα Χαλόφτη «Το TEDx Athens είναι το μεγαλύτερο που γίνεται στην Ελλάδα. Φέτος μάλιστα, η διοργάνωση κλείνει δέκα χρόνια και πρόκειται να πραγματοποιηθεί 1 Ιουνίου στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται να υποδεχτούμε 2000 άτομα. Κάθε χρόνο έχουμε ως στόχο τα πάντα γύρω από το TEDx να εντάσσονται μέσα σε ένα concept. Φέτος, το concept και το θέμα μας είναι το The state of X, δηλαδή το λατινικό δέκα ως ο άγνωστός χ, αλλά και ως άγνωστο για το τι πρόκειται να μας φέρει η επόμενη δεκαετία».

Ως φόρο τιμής λοιπόν σε αυτή τη δεκαετία, η ομάδα του TEDx συνεργάστηκε με τον κ.Βρεττό Βρεττάκο, ο οποίος και ανέλαβε τον σχεδιασμό της τσάντας. Σύμφωνα με την κ. Χαλόφτη «Προσπαθήσαμε η τσάντα να ενταχθεί στο concept του φετινού TEDxAthens, να έχει προσωπικότητα. Προσπαθήσαμε να είναι ένα piece of art. Αυτό το πετύχαμε μέσα από τη συνεργασία με τον σχεδιαστή μόδας Βρεττό Βρεττάκο. Δεν είναι απλώς μία τσάντα με δωρεάν πράγματα που θα δίνετε στον κόσμο. Ο στόχος μας ήταν να μπορεί κάποιος να την κρατήσει και μετά το event».

Όπως δήλωσε και ο κ. Βρεττάκος μάλιστα «Ήταν μία ιδιαίτερα χαρούμενη στιγμή για εμένα όταν μου ζητήθηκε να δημιουργήσω την τσάντα για το φετινό TEDxAthenss. Ταυτόχρονα ήταν μία τεράστια πρόκληση καθώς έπρεπε να αποτυπώσω όλη την πορεία του οργανισμού τα τελευταία δέκα χρόνια».

Τόσο η ομάδα του TEDxAthens βέβαια όσο και ο κ.Βρεττάκος, έδωσαν μεγάλη σημασία και στην παραγωγή της τσάντας. Όπως με ενημέρωσε η κ. Χαλόφτη στη συζήτηση μας «Εκτός από το σχέδιο της όμως, έχουμε δώσει και τεράστια σημασία στην παραγωγή της τσάντας. Για δεύτερη χρονιά συνεργαστήκαμε με την κοινωνική δομή Social Fashion Factory, όπου αναλαμβάνει να δώσει πρόσβαση, να μάθει και να εκπαιδεύσει άτομα όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί η τσάντα είναι όλα βιώσιμα. Έχουμε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουμε 100% ελληνικό βαμβάκι, χωρίς καθόλου χημικά και κόλλες, κάποιες τσάντες έχουν και λεπτομέρειες από eco leathers, ενώ η παραγωγή τους έγινε από ελληνική εταιρεία. Η τσάντα ολοκληρώθηκε με κάποια κρύσταλλα Swarowski, τα οποία χαρακτηρίζουν και πολλά σχέδια του Βρεττού Βρεττάκου».

Βρεττός Βρεττάκος

Ο στόχος του κ. Βρεττάκου ήταν να αποτυπώσει όλη την πορεία και την εξέλιξη του οργανισμού μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια. Έτσι αποφάσισε να κάνει τη δική του έρευνα. «Στην προσπάθεια μου να αποτυπώσω όλη αυτή την εξέλιξη που έχει υποστεί ένας οργανισμός όπως το TEDxAthens μέσα σε μία δεκαετία, βασίστηκα τόσο στα δικά μου βιώματα όσο και στις απαντήσεις που μου έδωσαν κάποιοι άνθρωποι. Έκανα λοιπόν ένα γκάλοπ σε ανθρώπους που γνωρίζω τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η ερώτηση ήταν τι έχει αλλάξει στη ζωή τους μέσα σε αυτή τη δεκαετία. Οι περισσότερες γυναίκες, οι οποίες ήταν διαφορετικών ηλικιών, επικεντρώθηκαν σε κομμάτια της εξωτερικής τους εμφάνισης ή στο ότι πριν από δέκα χρόνια ήταν ελεύθερες και τώρα είναι παντρεμένες και έχουν αποκτήσει παιδιά. Οι άντρες από την άλλη επικεντρώθηκαν στην επαγγελματική τους πορεία. “Τότε ήμουν φοιτητής και τώρα είμαι καταξιωμένος επαγγελματίας”. Υπήρχαν όμως και άντρες και γυναίκες που μου απάντησαν πως αυτή τη στιγμή νιώθουν δέκα χρόνια νεότεροι καθώς η ζωή τους αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη και είναι περισσότερο ευτυχισμένοι».

Ο σχεδιαστής συνέχισε λέγοντας πως «Ρώτησα πολλούς  ανθρώπους και πήρα πάρα πολλές απαντήσεις. Όλες τους όμως είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είχαν όλοι το στοιχείο της εξέλιξης. Δεν επέλεξαν να επικεντρωθούν στο αρνητικό. Όλοι τους προσπάθησαν να μου πούνε πως μέσα σε αυτή τη δεκαετία όσες δυσκολίες και αν αντιμετώπισαν, τα πράγματα στο τέλος πήγαν καλά. Όσα εύκολα και δύσκολα να αντιμετωπίσαμε όλοι μας μέσα σε αυτή τη δεκαετία το μήνυμα μας είναι πως “είμαι εδώ, είμαι καλά και συνεχίζω”».

«Όσον αφορά το σχέδιο της τσάντας ήθελα να έχω μία εικόνα λίγο πιο ψυχεδελική. Εμπνεύστηκα από πρόσωπα που υπήρχαν τη δεκαετία του ’70 και του ’80 τόσο στη μόδα και τη μουσική όσο και στον κινηματογράφο. Κι αυτά προσπάθησα να τα αποτυπώσω σε ένα κομμάτι ύφασμα, μέσα από γραμμές που μοιάζουν με την πορεία της ζωής».

«Στόχος μου ήταν το σχέδιο να υποστηρίζει αυτή την εξέλιξη που είχαμε όλοι μας μέσα σε αυτή τη δεκαετία. Και η λέξη «εξέλιξη» χαρακτηρίζει το TEDxAthens. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Η ζωή άλλωστε έχει άσπρο και μαύρο, αλλά και πολλές πινελιές από χρώματα. Το TEDxAthens είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος , οι ανάγκες και η εξέλιξη του. Θεωρώ πως με βάση τα παραπάνω ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή που μπόρεσα να αποτυπώσω σε ένα καμβά, σε ένα κομμάτι ύφασμα αυτή την εξέλιξη».

Τίνα Χαλόφτη, Βρεττός Βρεττάκος, Κατερίνα Πιπέρη, Τέτα Καραμπίνη

Λίγα λόγια για το TEDxAthens

Η TEDx είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που πραγματοποιεί συνέδρια σε όλο τον κόσμο με κύριο σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Το πρώτο TEDx συνέδριο διοργανώθηκε το 1984 και από τότε μέχρι σήμερα ο κύριος σκοπός του είναι να συγκεντρώνονται άνθρωποι της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του σχεδίου και να μοιράζονται τις ιδέες τους. Ακριβώς από εκεί μάλιστα προκύπτει και το όνομα της οργάνωσης. Technology, Entertainment, Design.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα το πρώτο TEDx συνέδριο διοργανώθηκε το 2009 , ενώ από τότε έχουν γίνει δεκάδες ακόμα και όχι μόνος την πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας μας όπως Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης, Μονεμβασιά, Λάρισα, Πάτρα, Σύρο, Σπάρτη, Ανώγεια, Χανιά, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Χαλκίδα.

Ενημερωθείτε για το TEDx Athens : www.tedxathens.com  και TEDxAthens

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Δείτε το instafeed του InStyle στο instagram