Τα μανιτάρια είναι το νέο μοτίβο-φετίχ για την άνοιξη

Courtesy of Rahul Mishra

Τι και αν φυτρώνουν ακόμα και… εκεί που δεν τα σπέρνουν. Η φετινή άνοιξη συνεχίζει να είναι διαφορετική και γι΄ άλλο λόγο, πέρα από το lockdown. Εκτός από τα florals, τα παστέλ – άντε ίσως και κανένα τροπικό φρούτο – στη ντουλάπα μας, κάνουν εισβολή τα μανιτάρια. Το μοτίβο αυτό, το βλέπουμε να «φυτρώνει» παντού. Από τα μπλουζάκια της Bella Hadid, τις κούπες που πίνουμε τον καφέ μας και όλους τους χρήστες του TikTok που τα μαζεύουν με μανία για τροφή, μέχρι τους απανταχού beauty experts που διατείνονται ότι είναι το νέο θαυμαστό συστατικό για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Chanel SS21/pixelformula

Rami Al Ali SS21/pixelformula

Courtesy of Johanna Ortiz

Η Hermès ήταν η πρώτη luxury brand που αναδιαμόρφωσε την τσάντα ταξιδιού “Victoria”,  με βάση το μανιτάρι. Ο πολυτελής οίκος συνεργάστηκε με τη MycoWorks, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία βρήκε έναν τρόπο να μετατρέψει ένα «δίκτυο νημάτων από τη ριζική δομή των μανιταριών σε ένα υλικό που μιμείται τις ιδιότητες του δέρματος». Η ιδέα ήρθε, καθώς πολλά brands, συμπεριλαμβανομένης της Hermès, φαίνονται να ανταποκρίνονται σε έναν καταναλωτή που εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην ηθική και στη βιωσιμότητα.

https://www.instyle.gr/moda/hermes-i-proti-victoria-bag-ftiagmeni-apo-derma-manitarion-einai-gegonos

Άλλωστε μία από τις μεγαλύτερες απάτες του βιώσιμου κινήματος μόδας, ήταν η αναδιάταξη του αληθινού δέρματος με vegan. Και ενώ, κανένα ζώο δεν χάνει τη ζωή του, είναι ακόμα κατασκευασμένο από ορυκτά καύσιμα και μη βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά σκουπίδια. Για να καταπολεμηθεί αυτό, οι απομιμήσεις έχουν το δέρμα μήλου και ανανά. Brands όπως η Stella McCartney, η Gucci και η GmbH έχουν δοκιμάσει όλα τα υποκατάστατα δέρματος σε διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας.

Μυκήλιο, το νέο δέρμα

Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή. Αυτό το μυκήλιο μπορεί να σχηματίσει καρποφόρα όργανα, όπως τα μανιτάρια. Αποικίες μυκήτων που αποτελούνται από μυκήλια, βρίσκονται στο έδαφος και σε άλλα υποστρώματα. Για την παραγωγή ανθεκτικών τρισδιάστατων κατασκευών, χρησιμοποιείται η ικανότητα των μυκήτων να δεσμεύουν τόσο τον εαυτό τους όσο και υλικά με βάση τον άνθρακα.

Victor&Rolf SS21/pixelformula

Και αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται πολύ… επιστημονικά, τα μανιτάρια συνεχίζουν να μας θυμίζουν παιδικές περιπέτειες στο δάσος, βιβλία όπως η «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και ταινίες όπως ο «Willy Wonka». Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν από τη μόδα και τους σχεδιαστές της, που βρήκαν στο μανιτάρι το νέο τους… φετίχ.

Yuima Nakazato SS21/pixelformula

Εμπνευσμένη από το βιβλίο του Merlin Sheldrake, «Entangled Life: How Fungi Make Our Worlds», η συλλογή της Iris Van Herpen είναι απίστευτα δημιουργική με υφάσματα και γραμμές που θυμίζουν έντονα μανιτάρια. Τα κομμάτια είναι γεμάτα από τα περίπλοκα, αντικρουόμενα από τη βαρύτητα μοτίβα που έχουν από καιρό χαρακτηρίσει το έργο της Van Herpen.

Iris Van Herpen SS21/pixelformula

Iris Van Herpen SS21/pixelformula

Iris Van Herpen SS21/pixelformula

O Rahul Mishra, με τη συλλογή του για την άνοιξη, εξέτασε την απίστευτη ικανότητα της Μητέρας Γης να αναγεννάται σε φαινομενικά άγονα τοπία, συνεχίζοντας το σχόλιό του για την κλιματική αλλαγή. Παρατηρώντας πώς ξεκινά η φυτική ζωή από την ερήμωση, δημιούργησε προεξοχές μυκήτων με τρισδιάστατα κεντήματα. Τα μίνι φορέματά του είναι σαν να βλάστησαν από ένα κορμό δέντρου που έσπασε, σε μια συλλογή που είναι άκρως εντυπωσιακή.

Courtesy of Rahul Mishra

Courtesy of Rahul Mishra

Courtesy of Rahul Mishra

Άλλωστε όπως λέει ο σχεδιαστής, «τα μανιτάρια δημιουργούν την αναγέννηση με την πραγματική έννοια. Είναι ένα αριστούργημα της μηχανικής από μόνα τους».

Courtesy of Rahul Mishra