Search
Close this search box.
Σακίδιο πλάτης, χειραποσκευή ή βαλίτσα; Τα μυστικά του smart packing για κάθε ταξιδιωτική εξόρμηση
κοπέλα που προσπαθεί να κλείσει βαλίτσα
Credit: Timur Weber

Σακίδιο πλάτης και light packer, χειραποσκευή ή βαλίτσα; Όποιος κι αν είναι ο τρόπος που θα ταξιδέψετε για τις χειμερινές διακοπές σας αλλά και σε κάθε impromptu Σαββατοκύριακο, έχουμε μερικά μυστικά που θα σας λύσουν τα χέρια.

Προσοχή! Αυτό το κείμενο έχει γραφτεί με τρόπο καθόλου διδακτικό και παίζει στα όρια του επαγγελματικού και του φιλικού. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσε κάποιος διαβάζοντάς το να το καταχωρήσει ως «χρήσιμο».

Ήταν μέσα Σεπτεμβρίου του 2024 όταν πήρα την –τελευταίας στιγμής– απόφαση να παρευρεθώ στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο. Έτσι συμβαίνουν αυτά στον δικό μας κόσμο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε μήνες πριν, αφού μια αλλαγή στην κυκλοφορία ενός τεύχους ή οποιαδήποτε αναποδιά μπορεί να σε καθηλώσει αναπόφευκτα στο γραφείο. Να μην τα πολυλογώ, έκλεισα τα πιο ακριβά εισιτήρια στην ιστορία των ταξιδιών της γραμμής Ελευθέριος Βενιζέλος-Μαλπένσα. Κι αυτό με οδήγησε να ερευνήσω τα σενάρια να ταξιδέψω μόνο με σακίδιο ή μόνο με χειραποσκευή – για λόγους οικονομίας (ίσως δεν το περιμένατε, αλλά, ναι, είμαστε άνθρωποι της διπλανής πόρτας όπως κι εσείς).

Ιδανικό θα ήταν το σακίδιο, αλλά δεν μπορούσα να βρω τον τρόπο να χωρέσω σε ένα μεγάλο backpack όσα χρειαζόμουν για τέσσερις μέρες στο Μιλάνο. Θα πήγαινα στην Εβδομάδα Μόδας και ήθελα να είμαι λίγο πιο… καλοβαλμένη. Πριν απορρίψω αυτή την επιλογή όμως διερεύνησα και το σενάριο αυτό. Και όλα έδειχναν ότι θα τα κατάφερνα αν δεν ήταν τόσα τα αξεσουάρ και τα πανωφόρια που ήθελα μαζί.

Η διευθύντριά μου, Ξένια Ιωάννου, είναι ο ορισμός του light packer. Τα αμέτρητα επαγγελματικά ταξίδια που έχει κάνει της έχουν χαρίσει πολύτιμη γνώση και το ότι μεγάλωσε και στη Σουηδία μια αυτοσυγκράτηση – πολύ χρήσιμη για να κάνει κανείς editing. Οπότε ήξερα πού να στραφώ για βοήθεια. Όπως εκείνη έχει αποτελέσει λοιπόν το δικό μου «σκονάκι» για συμβουλές πακεταρίσματος για ταξίδι, έτσι ήθελα κι εγώ να μοιράσω τη γνώση και να προσθέσω και μερική δική μου από τα ταξίδια που έχω κάνει με μηχανές, από όλα τα χρόνια που κυκλοφορούσα με ένα backpack έτοιμο να με βγάλει δυο μέρες σε οποιοδήποτε μέρος και από την «τεχνογνωσία» που μου έδωσε το εξάμηνο που έμεινα στο Βερολίνο. Εκεί, επειδή δεν είχα σπίτι και κάθε εβδομάδα σχεδόν άλλαζα Αirbnb, χωρούσα όλα μου τα υπάρχοντα σε μια μικρή χειραποσκευή. Έτσι κατέληξα σε αυτό το μανιφέστο –γεμάτο από μικρές «εξυπναδιές» –σωστής διαχείρισης των προσωπικών μου μπαγκαζιών.

1. Η χειραποσκευή είναι VFM (value for money)

Αρχικά, ποιος κάνει check-in στη βαλίτσα του πια; Δεν αξίζει να χάσεις χρόνο στην ουρά και στον γκισέ για να δώσεις μια χειραποσκευή. Και γιατί; Για να πας πενθήμερο ταξίδι; Εκτός αν πηγαίνεις για παραπάνω μέρες κάπου, και μάλιστα αν μένεις σε ξενοδοχείο. Γιατί αν μένεις σε Airbnb, αν έχεις πάει με ανταλλαγή σπιτιού –τύπου Kindred– ή αν μένεις σε κάποιον δικό σου άνθρωπο, σίγουρα θα υπάρχει ένα πλυντήριο για να ανανεώσεις τις επιλογές σου με το πέρας των πέντε ημερών.

2. Κύβοι Συσκευασίας Συμπίεσης (Compression Packing Cubes)

Αν κάτι αξίζει να κρατήσει κανείς από το TikTok, είναι το σύστημα πακεταρίσματος με κύβους που όμως αφαιρούν τον αέρα από το περιεχόμενο. Άρα, ό,τι βάζετε μέσα ξαφνικά γίνεται συμπαγές και ο όγκος του μειώνεται. Έτσι χωράτε περισσότερα πράγματα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι κάνετε το ίδιο –μάλλον– κάθε φορά που αποθηκεύετε τα χειμερινά ή τις κουβέρτες σας. Αν, δε, ψεκάσετε τις συσκευασίες αυτές με διάλυμα νερού με μαλακτικό, μόλις ξεπακετάρετε τα ρούχα σας θα μυρίζουν φρεσκάδα.

3. Το ρολάρισμα των ρούχων λειτουργεί

Ένα hack για να πάρετε περισσότερα μαζί σας, αν ταξιδεύετε με σακίδιο πλάτης –οι κύβοι δεν ενδείκνυνται για αυτή την περίπτωση–, και μια πρακτική για να μην τσαλακώνονται τα ρούχα σας στη χειραποσκευή. Η Ξένια θα σας έλεγε ότι ένας καλός τρόπος για να κάνετε ρολάκια τα ρούχα σας είναι να επιλέξετε σοφά και τα υφάσματα των ρούχων. Ένα πλεκτό δεν ωφελεί να το κάνετε ρολό γιατί θα πιάσει περισσότερο χώρο, αλλά ένα ελαστικό ή συνθετικό είναι ιδανικό για αυτήν τη δουλειά.

4. Επιστρατεύουμε μονοχρωματική παλέτα

Δεν είναι ανάγκη να δείξουμε σε αυτό το ταξίδι πόσο συγκλονιστικά ρούχα έχουμε στην ντουλάπα μας. Αυτά που φοράμε στην καθημερινότητά μας είναι πάντα οι καλύτερες επιλογές. Για καλύτερη οργάνωση, είναι χρήσιμο να φτιάξουμε μια capsule μίνι γκαρνταρόμπα με tone-on-tone αποχρώσεις που ταιριάζουν μεταξύ τους. Τα μαύρα, γκρι, μπεζ και μπλε σκούρα ρούχα είναι πάνω πάνω στη λίστα μας. Αντε και ένα λεοπάρ πουκάμισο ή φούστα που ταιριάζει με όλα τα παραπάνω και μπορεί να κάνει statement.

5. Overpacking VS. Underpacking

Επαναλάβετε παρακαλώ… «Δεν χρειάζομαι όλα αυτά τα παπούτσια». Ξένια, ακούς; Δεν χρειάζεσαι τέσσερα διαφορετικά ψηλοτάκουνα (είναι η μοναδική ατέλειά της στο πακετάρισμα). Προτείνω να κάνετε overpacking σε ζώνες, αξεσουάρ και κοσμήματα και underpacking σε παπούτσια. Χρειάζεται ένα ζευγάρι αθλητικά, ξεκούραστα παπούτσια και ένα πασπαρτού, λίγο πιο ιδιαίτερο όμως. Για εμένα, π.χ., αυτό είναι οι μαύρες δερμάτινες Dr. Martens μπότες μου.

6. Ένα σακάκι είναι πάντα απαραίτητο

Ταιριάζει σε όλες τις θερμοκρασίες γιατί και φοριέται με κοντομάνικο και κάνει μια χαρά layering κάτω από δερμάτινα ή μπουφάν και καμπαρντίνες. Το έχετε μαζί σας στο αεροδρόμιο γιατί είναι το κομμάτι-κλειδί για να φαίνεστε airport stylish, ενώ από την άλλη φροντίζει να έχετε και την κατάλληλη θερμοκρασία. Πόσες φορές έχετε ζεσταθεί πολύ μέσα στην καμπίνα και βγάζετε ρούχα μέχρι να φτάσετε στο κοντομάνικο, αλλά μετά πάλι κρυώνετε; Ε, το σακάκι είναι αυτό που χρειάζεστε. Ακόμα και τους θερμούς μήνες, που μέσα στο αεροπλάνο έχει παγετό.

Το θέμα αρχικά φιλοξενήθηκε στο InStyle Greece τεύχος 123 Δεκέμβριος 2024.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα