SØLØ – Ο Έλληνας designer που κατακτά την Ευρώπη

Φωτογραφία: Στέφανος Παπαδόπουλος

Ο Γιάννης Σολωμόζης είναι ο δημιουργός του brand SØLØ. Η ομάδα του, οι εμπειρίες του και το ταλέντο που έχει να παίρνει ένα απλό ερέθισμα και να το μετατρέπει σε ιδέα και μετά σε πράξη είναι ο λόγος που σήμερα μετά από μόλις τρία χρόνια το ελληνικό αυτό brand χρίζει διεθνούς αναγνώρισης. Συνεργασία με τη διάσημη designer Paola Navone, νίκη στα German Design Awards, υποψηφιότητα στα ιταλικά A Design Awards και το αίτημα από την Pantone να συμπεριλάβει τη βραβευμένη Jungle collection του στον κατάλογο με τις τάσεις στο χρώμα και στα prints για το 2018 είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αποδεικνύουν πως τα μυαλά όπως και τα αλεξίπτωτα πετούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά. Ανοιχτά σε νέες ιδέες, σε νέες προτάσεις και σε ταξίδια που φέρνουν μαζί τους πίσω λίγο παραπάνω πάθος και έμπνευση. Από τη μια, ο ιδρυτής του brand, αεικίνητος, ευφυής και ανοιχτός στο δημιουργικό ρίσκο από την άλλη το αποτέλεσμα που φέρει την υπογραφή πολλών ανεξάρτητων δημιουργικών μυαλών που εργάζονται με κοινό πάθος και στη μέση prints, χρώματα και ένα μότο. No days off. Αυτή είναι η SØLØ.

SOLO ATHENS
Φωτογραφία: Στέφανος Παπαδόπουλος

Για το πρώτο πράγμα που αναρωτηθήκαμε όταν πρωτογνωρίσαμε το brand ήταν γιατί γράφεται έτσι το όνομα του (το οποίο υποθέσαμε πως σίγουρα ήταν συντομογραφία του επίθετου του ιδρυτή). «Το ότι είναι τα 4 πρώτα γράμματα του ονόματος μου είναι μια ευτυχής σύμπτωση. Όταν διαβάζεις πίσω από το προφανές και παρατηρήσεις πως τα όμικρον στο SØLØ είναι το σύμβολο του κενού συνόλου (ένα σύνολο είναι κάθε συλλογή σαφώς διακριτών και καλώς καθορισμένων αντικειμένων που προέρχονται από τον χώρο της εμπειρίας ή της διανοήσεώς μας και που λαμβάνονται ως μια ενότητα) συνειδητοποιείς πως είναι κάτι παραπάνω από shortened url του ονόματος μου. Δεν διάλεξα καθόλου τυχαία να γράφεται έτσι γιατί πιστεύω πως είμαστε ένας χώρος που έχουμε αυτόνομα (SØLØ) νέα παιδιά που ενώνουν σωστά τις λεπτομέρειες. Και τι εννοώ; Οι λεπτομέρειες δεν είναι απλά λεπτομέρειες, είναι εκείνες που ολοκληρώνουν ένα σχέδιο. Αυτό κατά τη δική μου άποψη θέλει να έχεις ελεύθερη ματιά, ανεξάρτητη αισθητική αλλά κοινό στόχο. SØLØ σημαίνει πολλά παραπάνω πράγματα λοιπόν.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σολωμόζης όμως. «Σπούδασα marketing στο αμερικανικό κολέγιο (Deree), γράφω μουσική, μου αρέσει η φωτογραφία και αν ένα πράγμα ξέρω να κάνω καλύτερα από το να σχεδιάζω, είναι να μαγειρεύω και να απολαμβάνω μια καλή συναυλία. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου αποφάσισα να ασχοληθώ με τον σχεδιασμό αρχικά προϊόντων και στην συνέχεια γραφιστικών μοτίβων. Στην αρχή ξεκίνησα να σχεδιάζω ταπετσαρίες τοίχων έπειτα όμως με κέρδισε το ύφασμα όπου και αποφάσισα μέσα από τη δημιουργία της SØLØ να κάνω μια πολύ μεγάλη επένδυση στον τομέα της εγχώριας παραγωγής υφασμάτων. Το ύφος της αισθητικής μου επηρεάστηκε αρχικά από τα ταξίδια που έκανα συχνά αφενός για να δω οτιδήποτε νέο πάνω στο κομμάτι του design και αφεταίρου για να απολαύσω μια καλή συναυλία. Όταν πάω σε μια συναυλία δεν πάω εκεί απλά για να περάσω 2 ώρες με μπύρες και hot dog. Με συναρπάζει ο τρόπος που όλα τα όργανα μαζί συνθέτουν την μελωδία. Λόγω του μουσικού background μου (έχει κάνει σπουδές πάνω στη μουσική) μπορώ να απομονώνω όλα τα διαφορετικά όργανα ακόμα και όταν είμαι στη μέση μιας αρένας στο Los Angeles και ακούω τον Ozzy Osbourne δίπλα σε τύπους που κάνουν circle pit η στη νέα Υόρκη σε unplugged του Bryan Adams φορώντας τα καλά μου παπούτσια. Η βασική σύνδεση και ο κύριος τρόπος που επηρέασε και επηρεάζει την δημιουργική διαδικασία μου, είναι ότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζω την δουλειά μου ως designer αποδομώντας και συνθέτοντας μέρη, έτσι και στη μουσική ξεχωρίζω τα όργανα, τις μελωδίες και την τεχνική απολαμβάνοντας την και σαν μεμονωμένα στοιχεία αλλά και σαν σύνολο.»

SØLØ, Jungle Collection for Pantone
SØLØ, Jungle Collection for Pantone

Τι ακριβώς κάνει η SØLØ «Είναι μια εταιρία που δημιουργήθηκε με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει και αντιμετωπίζει ο κόσμος το ύφασμα και τις εφαρμογές του. Είναι ένα όχημα με ιδέες γεμάτες από έντονα χρώματα και prints που σχεδιάζονται και παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και αυτό που πραγματικά θέλουμε (και σιγά σιγά το επιτυγχάνουμε μέσα από τα projects μας) είναι να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.  Βασική μας προτεραιότητα είναι να μην είμαστε μια εταιρία που να πουλάει απλά προϊόντα αλλά να προσπαθούμε να προωθήσουμε την αισθητική μέσα από τις δημιουργίες μας. Θέλουμε να μπορέσουμε να αφήσουμε το αποτύπωμα μας με τον καλύτερο τρόπο στον χώρο αυτό και κυρίως να επικοινωνήσουμε την ιδέα μας. Μετά από τρία μόλις χρόνια ζωής η SØLØ έχει στο βιογραφικό της συνεργασίες με μεγάλα ονόματα στο χώρο του design όπως η Paola Navone. Έχουμε συνεργαστεί μαζί της σε δυο projects, το ένα είναι για το boutique hotel Erosantorini στην Ελλάδα και το άλλο για το εστιατόριο Como στη Σαγκάη. Στη SØLØ χρησιμοποιούμε ειδικά νήματα για τα υφάσματα όλων μας των προϊόντων, τα οποία επεξεργαζόμαστε ώστε να έχουν την κατάλληλη αντοχή για καθημερινή χρήση. Στη συνέχεια παράγονται σύμφωνα με το επιλεγμένο print που εχει δημιουργεί για το κάθε να ξεχωριστά με έντονα χρώματα και χειροποίητες ραφές. Προϋπόθεση για κάθε νέο project που αναλαμβάνουμε είναι να εχει να πει μια ιστορία.  Είμαστε πιστοποιημένοι κατά Iso για έρευνα, γραφιστικό και βιομηχανικό σχεδιασμό υφασμάτων, επίπλων και ειδών διακόσμησης αλλά και για όλη την περιβαλλοντική διαχείριση της εταιρίας.

SOLO ATHENS

Μαξιλάρια, κουρτίνες, ποδιές, χάλια, yoga towels, υφάσματα επίπλωσης, φωτιστικά, πουφ, μπουρνούζια, πετσέτες και γενικά οτιδήποτε φτιάχνετε με ύφασμα είναι μέσα στις δραστηριότητες τις SØLØ με τελικούς αποδέκτες από παιδικά δωμάτια μέχρι high end ξενοδοχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είμαστε η μοναδική καθετοποιημένη εταιρία παραγωγής και σχεδιασμού υφασμάτων στην Ελλάδα με εξωστρεφή πορεία. Έχουμε συμμετάσχει τα τελευταία 3 χρόνια, 5 φορές στην έκθεση Maison et Objet στη Γαλλία που είναι στα πλαίσια του design week του Παρισιού και φέτος πήραμε μέρος και στη Decorex, μια έκθεση στα πλαίσια του αγγλικού design week στην οποία είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος ελληνικό brand. Προσπαθούμε να διαμορφώνουμε τάση μέσα από τις συμμετοχές μας στις εκθέσεις design. Τέλος, φέτος επέλεξαν από την Pantone ένα από τα σχέδια μας, το Jungle Print, για να το συμπεριλάβουν στο βιβλίο τους με τις τάσεις πάνω στο χρώμα και τα prints για το 2018. Το οποίο είναι τεράστια τιμή.  Μότο μας είναι πως εάν θέλεις να καταφέρεις σπουδαία δουλειά πρέπει να συναναστρέφεσαι με σπουδαίους ανθρώπους. Εμείς είχαμε και έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε καθημερινά αυτό και μέσα από αυτή τη διαδικασία η έμπνευση μας να πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω.»

Τα projects της SØLØ ανά τον κόσμο:

PROJECT-A+ ARCHITECTS X SØLØ for Akrotiri Private Residence_2
A+ ARCHITECTS X SØLØ for Akrotiri Private Residence

PROJECT-BISCOPS GARDEN X SØLØ for Biscops Garden Sweden_2
BISCOPS GARDEN X SØLØ for Biscops Garden Sweden

PROJECT-MILA BOUTIQUE X SØLØ for Mila Boutique Oslo_1
MILA BOUTIQUE X SØLØ for Mila Boutique Oslo

PROJECT-PAOLA NAVONE X SØLØ for Como Dempsey Singapore_1
PAOLA NAVONE X SØLØ for Como Dempsey Singapore

PROJECT-PAOLA NAVONE X SØLØ for Eros Santorini_3
PAOLA NAVONE X SØLØ for Eros SantorinI

PROJECT-SOPHIE LEONTIOU X SØLØ for Soel Design Cyprus_1
SOPHIE LEONTIOU X SØLØ for Soel Design Cyprus

PROJECT-ZOE VIDALI X SØLØ for Hydrogen Building Nottingham_3
ZOE VIDALI X SØLØ for Hydrogen Building Nottingham

 

Facebook SOLO (soloathens)

Instagram @soloathens

www.soloathens.com

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram