Adaptive Fashion: Αυτά είναι τα brands που φτιάχνουν ρούχα για ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες
Credit: Von Ruz

Στη βιομηχανία της μόδας, η κοινότητα των ατόμων με αναπηρία σπάνια αποτελεί προτεραιότητα. Συχνά κάνουμε λόγο για συμπερίληψη στον κόσμο της μόδας αλλά, στα αλήθεια, συμπερίληψη δεν είναι μόνο τα διαφορετικά είδη σωματότυπου ή εθνικότητας. Σίγουρα είναι μια αρχή να προβάλλονται και αυτά τα πρότυπα, αλλά υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που η μόδα οριακά δεν τους βλέπει.

Ευτυχώς, τον τελευταίο καιρό τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Μεγάλα brands και οι έμποροι λιανικής όπως οι Tommy Hilfiger, Target και JC Penney έχουν δημιουργήσει συλλογές για ανθρώπους με αναπηρίες με στόχο να καλύψουν αυτό το μεγάλο κενό στην αγορά. Για πολλούς αυτό φαίνεται να είναι μια έξυπνη κίνηση των πολυεθνικών που έχουν μόνιμο στόχο το κέρδος, καθώς η προσαρμοστική βιομηχανία της μόδας αναμένεται να έχει αξία 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ και να αυξηθεί στα 54 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.

Οπότε, πέρα από τα μεγάλα brands που προσθέτουν προσαρμοστικές σειρές (adaptive fashion collections) στις υπάρχουσες συλλογές τους, εδώ και λίγο καιρό παρατηρούμε να εμφανίζονται μικρότερες, ανεξάρτητες μάρκες, που έχουν μια κι αποκλειστική αποστολή -να παρέχουν ρούχα, χωρίς περιορισμούς, στους ανθρώπους με αναπηρίες.

Von Ruz

Η βρετανίδα σχεδιάστρια Vongi Noreen Ruzive με όπλο της την εμπειρία που της χάρισε το μεγάλωμα με τα αδέρφια της που ήταν στο φάσμα του αυτισμού, δημιούργησε το Von Ruz.

Η συλλογή του brand της απόφοιτης του Paris College of Art αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι διαθέσιμη μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, αλλά η Ruzive ελπίζει μια μέρα να τα καταφέρει στη διεθνή αγορά, για να προσφέρει τα σχέδιά της σε όποιον μπορεί να επωφεληθεί από αυτά.

Auf Augenhoehe

Αφού είδε την ξαδέρφη της να δυσκολεύεται να βρει μοντέρνα ρούχα ως άτομο με νανισμό, η Sema Gedik έφτιαξε το Auf Augenhoehe. Το brand διέπεται από την αρχή της ισότητας και αυτό το μαρτυρά και το ίδιο του το όνομα, που σημαίνει «βλέποντας τα μάτια με τα μάτια» στα γερμανικά.

Η Gedik πιστεύει ότι τα ρούχα που ταιριάζουν καλά για όσους έχουν νανισμό δεν πρέπει να είναι σπάνια. Προκειμένου να διασφαλίσει ότι το μέγεθος και η εφαρμογή είναι σωστά για την πλειοψηφία των πελατών της, πέρασε ώρες ερευνώντας και μιλώντας με την κοινότητα για να ανακαλύψει πώς να κάνει τα ρούχα πιο σωστά (όπως η στρατηγική τοποθέτηση κουμπιών και φερμουάρ).

Kintsugi

Σκέφτηκε την ιδέα να δημιουργήσει το brand της αφού παρακολούθησε μια ομιλία στο TED, όπου συζητούσαν την έλλειψη επιλογών για άτομα με ειδικές ανάγκες στη βιομηχανία της μόδας. Η Emma McClelland έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ενώ υπήρχαν μερικές εταιρείες που κατασκεύαζαν προσαρμοστικά ρούχα, οι περισσότερες ασχολούνταν περισσότερο με τη λειτουργικότητα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αισθητική. Αφού πέρασε μεγάλο μέρος του 2018 ερευνώντας και κατανοώντας ορισμένες από τις ανησυχίες της κοινότητας με ειδικές ανάγκες, η McClelland έβγαλε την πρώτη της συλλογή. Πολλά από τα σχέδιά της δεν έχουν λεπτομέρειες (όπως κουμπιά) και προσαρμόζονται σε ιατρικές συσκευές. Τα επόμενα χρόνια σκοπεύει να λανσάρει και ανδρική σειρά.

IZ Adaptive

Τα τελευταία 13 χρόνια, το brand IZ Apadtive βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας ενδυμάτων χωρίς αποκλεισμούς -για την κοινότητα με ιδιαίτερες ανάγκες και σωματικές αναπηρίες. Η καναδική εταιρεία μόδας δημιουργήθηκε το 2009 από την Isabel Camilleri.

Στο παρελθόν, η σχεδιάστρια είχε δημιουργήσει κατά παραγγελία αρκετά προσαρμοσμένα ρούχα για έναν πελάτη που ήταν χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου και τότε ήταν που συνειδητοποίησε ότι υπήρχε μια βιώσιμη αγορά για την προσαρμοστική μόδα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα