Ωδή στην ελληνική ομορφιά: 4 φορές που μεγάλοι οίκοι μόδας επέλεξαν το ελληνικό τοπίο ως φόντο για τις δημιουργίες τους

@marykatrantzou/instagram

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Αρχαία Ελλάδα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πασίγνωστους σχεδιαστές, ανάμεσα τους ο Karl Lagerfeld, o Alexander McQueen, ο Nicholas Geshquiere, η Maria Grazia Chiuri του οίκου Dior και φυσικά η δική μας Mary Katrantzou. Η αρχαιοελληνική αισθητική και η ιστορία της χώρας μόνο δέος μπορούν να προκαλέσουν και ειδικά όταν ενσωματώνονται σε συλλογές μεγάλων δημιουργών. Από αρχαίους ναούς και ιστορικά μνημεία, μέχρι και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, το ελληνικό τοπίο πρωταγωνίστησε σε φωτογραφίσεις μόδας δημιουργώντας τέχνη.

Το 1951 ο Christian Dior επέλεξε την Ακρόπολη για τις Haute couture δημιουργίες του. Σε μια εμβληματική φωτογράφιση τα μοντέλα πόζαραν δίπλα από τις Καρυάτιδες φορώντας σχέδια υψηλής ραπτικής. 50 χρόνια μετά το 2021, στο ίδιο σημείο, η ιστορική λήψη αναβιώνεται προκαλώντας ρίγος.

@cnn.gr

Σε ένα πιο φυσικό σκηνικό, μαγευτικής ομορφιάς, ο οίκος Louis Vuitton επιλέγει το νησί της Μήλου για μια καμπάνια που υμνεί την ελευθερία και την απλότητα. Τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και το καθηλωτικό τοπίο στο Σαρακήνικο ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου και προβάλουν την ομορφιά της χώρας.

Το 2019 η Mary Katrantzou τιμά την Ελλάδα και διοργανώνει ένα fashion show στο Ναό του Ποσειδώνα. Τα μοντέλα περπατάνε με haute couture δημιουργίες εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελλάδα κάτω από το φως του φεγγαριού στο φωτισμένο μνημείο και οι εικόνες κόβουν την ανάσα.

Μετά τον Christian Dior, η σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Maria Grazia Chiuri, ερωτεύεται κι αυτή με τη σειρά της τον πολιτισμό της χώρας μας και με μια αιθέρια φωτογράφιση εξιστορεί την ιστορία της Arachne μιας μοντέρνας μυστηριώδους θεάς στον αρχαίο ναό της Νεμέας. Ο σεβασμός στην ιστορία και το ιερό στοιχείο του τοπίου προκαλούν ανατριχίλα και συγκίνηση.

@dior/instagram