Μια «βρώμικη» τάση: Γιατί η Gen Z φοράει λερωμένα αθλητικά;
gen z
Credit: Mimimooher/Instagram

Τα τελευταία χρόνια, η Generation Z έχει φέρει πίσω μια ξεχασμένη τάση των millennials: τα βρώμικα αθλητικά παπούτσια. Αυτή η νέα μόδα κάνει focus στα παπούτσια Golden Goose, τα οποία είναι σχεδιασμένα να δείχνουν φθαρμένα και βρώμικα από την αρχή. Άραγε είμαστε έτοιμες να καλωσορίσουμε μια τόσο αμφιλεγόμενη τάση και πάλι; Ή είμαστε λίγο «μεγάλες» για λερωμένα παπούτσια;

Το φαινόμενο των Golden Goose

Τα δημοφιλή παπούτσια Golden Goose ξεκινούν από 565 δολάρια και μπορούν να φτάσουν έως και 2.350, ανάλογα με το μοντέλο. Αυτά τα παπούτσια έχουν κερδίσει την προσοχή των νέων, ιδιαίτερα της Gen Z, που τα βλέπει ως μια μορφή έκφρασης της γενικότερης στάσης τους στη ζωή.

Η αισθητική της αδιαφορίας

Σύμφωνα με τον έμπορο μόδας Coggles, το «χαρακτηριστικό προ-φθαρμένο στιλ» των Golden Goose έχει σχεδιαστεί για να δείξει μια αδιάφορη στάση, αντί για μια ακατάστατη αισθητική. Οι Gen Zers βλέπουν αυτά τα παπούτσια ως τρόπο να εκφράσουν την ελευθερία τους από τις συμβατικές προσδοκίες και την πίεση να διατηρούν τα αθλητικά τους παπούτσια σε άριστη κατάσταση.

Στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το TikTok, οι Gen Zers είναι υπέρ της μόδα των βρώμικων αθλητικών παπουτσιών. Ένας χρήστης εξήγησε ότι η ομορφιά των Golden Goose είναι ότι ήδη δείχνουν λίγο φθαρμένα, οπότε δεν νιώθεις ενοχές όταν τα λερώνεις. Αυτό δίνει στους νέους την ελευθερία να φορούν τα παπούτσια τους χωρίς να ανησυχούν για την κατάστασή τους.

Ωστόσο, οι γονείς δεν είναι εξίσου ενθουσιασμένοι με αυτή τη μόδα. Ένας πατέρας ανέφερε ότι η κόρη του ήταν «εντελώς τρελή» που ξόδεψε τόσα χρήματα για παπούτσια που είναι βρώμικα. Πολλοί γονείς δεν καταλαβαίνουν την έλξη των παιδιών τους προς αυτή τη μόδα και θεωρούν τη συγκεκριμένη τάση ως μια σπατάλη χρημάτων.

Η άνοδος των πωλήσεων

Παρά την κριτική, οι πωλήσεις των Golden Goose συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Silvio Campara, ανέφερε ότι το 80% των πελατών τους είναι είτε Gen Z είτε millennials. Αυτό δείχνει ότι η μόδα των βρώμικων αθλητικών παπουτσιών έχει γίνει δημοφιλής και έχει αποκτήσει ένα πιστό κοινό.

Αλλά, μήπως και αυτή η αδιάφορη «δεν με νοιάζει η εικόνα μου» αισθητική είναι λίγο ξεπερασμένη;

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα