Η πολύτιμη αποθέωση του… 5!
Το διαμάντι Enigma, με τα 555.55 carats παρουσιάστηκε αρχικά από το Sotheby's Dubai, στις 17 Ιανουαρίου στο Dubai (Photo by Neville Hopwood/Getty Images for Sotheby's Dubai)

Ένα φανταχτερό, φυσικό μαύρο διαμάντι 55 εδρών και βάρους 555,55 καρατίων τίθεται σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s, στις 3 Φεβρουαρίου 2022 στο Λονδίνο.

Enigma – Το μαύρο διαμάντι που βγαίνει σε δημοπρασία στις 3 Φεβρουαρίου από τον οίκο Sotheby’s

Το Enigma αποτελεί ένα εξαίσιο και εξαιρετικά σπάνιο δείγμα μαύρου διαμαντιού τύπου carbonado, το μεγαλύτερο στον κόσμο, από το έτος 2004- σε φυσικό μαύρο χρώμα- και το μεγαλύτερο διαμάντι κοπής στον κόσμο ήδη από το 2006, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness. Ξεπερνώντας σε βάρος τόσο το ‘Μεγάλο Άστρο της Αφρικής’( 530,2 καράτια), όσο και αυτό το ‘Χρυσό Ιωβηλαίο’( 545,67 καράτια), το Enigma ζυγίζει 555,55 καράτια!

“Το Μεγάλο Άστρο της Αφρικής“, είναι το μεγαλύτερο από τα 9 κομμάτια στα οποία κόπηκε το ακατέργαστο διαμάντι Cullinan που βρέθηκε στη Νότια Αφρική (Photo by: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Τι είναι αυτό που κάνει τα διαμάντια carbonados μια τόσο μοναδική πέτρα; Τα περισσότερα διαμάντια εντοπίζονται συνήθως ακάλυπτα μέσα σε πυριγενή πετρώματα κιμπερλίτη και σχηματίζονται βαθιά μέσα στη Γη. Τα Carbonados όμως διαφέρουν στο ότι βρίσκονται σε αλλουβιακές, ιζηματογενείς γεωλογικές αποθέσεις κοντά ή πάνω στην επιφάνεια της Γης, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή εξωγήινη προέλευση. Πιστεύεται ότι αυτός ο συγκεκριμένος τύπος μαύρου διαμαντιού δημιουργήθηκε είτε από μετεωρικές κρούσεις και την επακόλουθη χημική εναπόθεση ατμών στο σημείο, είτε κατευθείαν από εξωγήινη πηγή – πιθανώς από εκρήξεις σουπερνόβα που δημιούργησαν διαμαντοφόρους αστεροειδείς- οι οποίοι με τη σειρά τους, τελικά συγκρούστηκαν με τη Γη.

Λεπτομερείς μελέτες των carbonados υπογραμμίζουν περαιτέρω αυτή τη θεωρία.. Τα δείγματα που μελετήθηκαν περιείχαν μικροδιαμάντια και στερούνταν τα τυπικά ορυκτά  περιεχόμενα άλλων διαμαντιών, που εντοπίζονται βαθιά μέσα στον γήινο μανδύα. 

Αντίθετα τα carbonados περιέχουν ίχνη αζώτου και υδρογόνου, στοιχεία που βρίθουν στον διαστρικό χώρο και, το πιο σημαντικό, βορνίτη, ορυκτό που βρίσκεται αποκλειστικά στους μετεωρίτες. Χρονολογούνται μάλιστα πριν περίπου 2,6 έως 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι που συνηγορεί περαιτέρω ότι αυτά τα διαμάντια, πιθανότατα, δεν είναι γήινης προέλευσης. Σήμερα εντοπίζονται αποκλειστικά στη Βραζιλία ή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ισχυροποιώντας τη θεωρία ότι είναι πράγματι ‘θησαυροί΄που προέρχονται από το εξώτερο Διάστημα. Οι δύο αυτές περιοχές ήταν κάποτε συνδεδεμένες για περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια σχηματίζοντας μια υπερήπειρο, την ονομαζόμενη Ροδίνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, φαίνεται ότι η περιοχή αυτή ‘χτυπήθηκε’ από μετεωρίτες, γεγονός που ευθύνεται για την εκεί ύπαρξη των διαμαντιών carbonados.

Τα Carbonados διαθέτουν μια πυκνή πολυκρυσταλλική μεν, αλλά πορώδη δομή και σχηματίζουν ένα αδιαφανές διαμάντι που αποτελείται από τυχαία προσανατολισμένους, αναρίθμητους μικροσκοπικούς κόκκους διαμαντιών. Αυτοί οι κόκκοι είναι που εμποδίζουν τη διάθλαση του φωτός και αυξάνουν την απορρόφησή του, δίνοντας έτσι στην πολύτιμη αυτή πέτρα τη μελανή της εμφάνιση.

Η φασματοσκοπία λοιπόν αποκάλυψε ένα μοναδικό και εξαιρετικά ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του Enigma που δεν είναι άλλο από αυτούς τους πολύ μικρούς κόκκινους κρυστάλλους απλωμένους ομοιόμορφα σε ολόκληρη την πέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκληρότητα αυτών των κόκκινων κρυστάλλων δεν διαφέρει από αυτή της μητρικής πέτρας, υποδεικνύοντας ότι ίσως πρόκειται απλώς για κόκκινα διαμάντια. Το Enigma έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, αντίθετο στα περισσότερα πολύπλευρα διαμάντια που έχουν έναν άξονα κρυσταλλικής συμμετρίας γεγονός που τα καθιστά σχετικά εύκολα να κοπούν. Εδώ ωστόσο, η συμπαγής αθροιστική δομή των carbonados εμφανίζεται ως η πιο σκληρή που υφίσταται, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το να κοπούν και, φυσικά, να γυαλιστούν. Σύμφωνα με τον σημερινό ιδιοκτήτη του που το προσφέρει για δημοπρασία, το Enigma αγοράστηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τότε ζύγιζε πάνω από 800 καράτια, ακατέργαστο. Χρειάστηκαν πάνω από τρία χρόνια δουλειάς για να παραχθεί το μοναδικό σε σχήμα πολύπλευρο αποτέλεσμα που ζυγίζει σήμερα ακριβώς 555,55 καράτια, περιλαμβάνει 55 έδρες-κοπές και έχει έναν τόσο υψηλό βαθμό γυαλίσματος, που φαντάζει ως ένα σχεδόν αδιανόητο επίτευγμα. 

Ένα αντίγραφο του συγκεκριμένου διαμαντιού με το μυστηριακό όνομα Enigma, εκτέθηκε στην Σαγκάη το 2010, το θαύμασαν δε πάνω από 71 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια περίοδο 6 μηνών.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του έχει μια αποκρυφιστική σημασία. Το σχήμα είναι εμπνευσμένο από το περίφημο σύμβολο Hamsa, ένα αραβικό σημάδι προστασίας και συνάμα εργαλείο εκτροπής ενάντια στο κακό μάτι, φορέα άνωθεν ευλογίας και δύναμης. Ο αριθμός πέντε, προερχόμενος από τη λέξη Hamsa (πέντε στα αραβικά), θεωρείται ένα εξαιρετικά ευοίωνο σύμβολο. Επιπλέον, τα μαύρα διαμάντια θεωρούνται από πολλούς ως η «πέτρα της συμφιλίωσης», ένας φυσικός αποκαταστάτης της Ειρήνης.

Ιστορικά, τα διαμάντια ως πολύτιμοι λίθοι έχουν βραβευτεί για τον υψηλό βαθμό διαφάνειας και την απουσία χρώματος. Τα διαμάντια με μαύρο χρώμα προορίζονταν συνήθως για βιομηχανικές χρήσεις και τα μεγαλύτερα δείγματά τους θεωρούνταν σχεδόν αποκλειστικά συλλεκτικές πέτρες. Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα μαύρα διαμάντια υψηλής ποιότητας χρησιμοποιούνται σήμερα στο σχεδιασμό περίτεχνων κοσμημάτων, ακριβώς για αυτό το μαύρο χρώμα τους. Έτσι, το να έχετε στην κατοχή σας ένα πολλαπλών εδρών, φυσικά μαύρο διαμάντι αυτού του μεγέθους, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός.

Τα τελευταία χρόνια δε, κάποια φυσικά και εξίσου σημαντικά σε μέγεθος μαύρα διαμάντια, όπως το Black Orlov, το Amsterdam Black Diamond και φυσικά το συγκεκριμένο Enigma, έχουν αποκτήσει σεβαστή φήμη, υποδηλώνοντας μια σαφή τάση στο ότι τα φυσικά μαύρα διαμάντια γίνονται όλο και περισσότερο επιθυμητά και περιζήτητα στις μέρες μας.

Αmsterdam Black Diamond
Το περίφημο Black Orlov διαμάντι (67.5-carat). (Photo by Bruno Vincent/Getty Images)

Η αναμενόμενη δημοπράτηση του Enigma προβάλλει σίγουρα ως μια ευκαιρία στη ζωή οποιουδήποτε, μπορεί και θέλει, να αποκτήσει ένα από τα πιο σπάνια κοσμικά θαύματα, ηλικίας κυριολεκτικά δισεκατομμυρίων ετών, που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα!

Από τη Μαρία Αρβανιτοπούλου

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα