Η Τόνια, η Νάντια και η Φαίη Μητρούδη εξελίσσουν το bohemian fashion brand Nidodileda με την deco σειρά Nido Home και μας ξεναγούν στο μοναδικά φτιαγμένο ατελιέ τους

Nidodileda κατά τον Δάντη σημαίνει «φωλιά της Λήδας» και είναι ο αστερισμός των Διδύμων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία είναι η ιστορία των Διόσκουρων, των δίδυμων γιων του Δία και της ερωμένης του Λήδας, του Κάστορα και του Πολυδεύκη, οι οποίοι ως ανταμοιβή για την αδελφική αγάπη που επέδειξαν επί γης έγιναν αστέρια στον ουρανό.

Μέσα από αυτή την ιδιαίτερη ιστορία από την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε το 2012 η ιδέα για το brand Nidodileda, που έκανε τα πρώτα του βήματα στην αγορά στις αρχές του 2013.

Το ανήσυχο όμως πνεύμα των δίδυμων αδελφών Τόνιας και Νάντιας «προκάλεσε» στο δημιουργικό τους παιχνίδι και την αδελφή τους Φαίη, η οποία υπογράφει τη νέα σειρά με deco αντικείμενα.

Από αριστερά: Η Νάντια, η Τόνια και η Φαίη απαθανατίζονται φορώντας δημιουργίες της S/S 2020 συλλογής τους.

Τόνια, η πορεία σας στον χώρο μετρά περίπου μία δεκαετία. Η προσωπική σας αισθητική έχει ήδη αρκετές θαυμάστριες καθώς οι δημιουργίες σας αποπνέουν ελευθερία, boho διάθεση και ρομαντισμό. Πώς ξεκίνησαν όλα και πώς εμπλακήκατε και οι δύο αδελφές τόσο ενεργά στον χώρο της μόδας;

Μετά τις σπουδές μου στο Μιλάνο (Istituto Marangoni) πάνω στο σχέδιο μόδας έφυγα για την Ισπανία, όπου ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο styling και το image making. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε η πορεία μου στα περιοδικά και σχεδόν για επτά χρόνια ήμουν υπεύθυνη μόδας. Η Nidodileda προέκυψε στα 28 μου πλέον, αφού ωρίμασε μέσα μου η ιδέα ότι θέλω να δώσω τις εικόνες μου πια μέσα από το δικό μου brand. H Νάντια ήρθε αργότερα στην ομάδα, είναι ηθοποιός και ξεκίνησε δειλά δειλά να μπαίνει στην εταιρεία, ανάμεσα από τις θεατρικές παραστάσεις της και τις πρόβες. Τα τελευταία πέντε χρόνια είμαστε παρέα καθημερινά, η Νάντια είναι υπεύθυνη του δικτύου χονδρικής μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εγώ επιμελούμαι τη δημιουργία, τον σχεδιασμό των ρούχων και την εικόνα μας. Δεν μπορώ να μην αναφέρω βεβαία ότι σε όλο το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι την υλοποίηση είμαστε δίπλα δίπλα. Πάντα θα μου δώσει την τελική της πινελιά.

Έχετε ήδη λανσάρει τη νέα σειρά Home Nido. Ποια την υπογράφει, πώς προέκυψε αυτό το καινούριο εγχείρημα και τι deco και home είδη θα δούμε στη συλλογή;

Ξεκινάμε δειλά γιατί το deco είναι ένα κομμάτι αρκετά δύσκολο στην τεχνική και την υλοποίηση καθώς και στις δοκιμές του. Η τρίτη μας αδελφή, η Φαίη, η οποία είναι αρχιτέκτονας και interior designer, είναι η curator και designer του Nido Home. Από υφάσματα που έχουμε συλλέξει από ταξίδια, από δείγματα που δεν προχώρησαν και από ό,τι μπορεί να μας δώσει έμπνευση φτιάχνουμε από μαξιλάρια μέχρι καθρέφτες για τον τοίχο. Συνεργαζόμαστε με τεχνίτες σιδήρου, αλουμινίου, ξυλουργούς και καλλιτέχνες που υλοποιούν τα σχέδια, φυσικά φτιάχνουμε και πολλά από αυτά στο χέρι. Έχει συμμετάσχει και όλη η ομάδα μας. Σημαντικό είναι ότι ολοκληρώνει τη φιλοσοφία αυτής της γυναίκας που επιλέγει να ντύνεται με τα ρούχα μας, τη βλέπεις να κινείται πλέον και στο σπίτι της.

Τα πουφ, οι καθρέφτες, τα ριχτάρια, η φλοκάτη και οι δίσκοι ανήκουν στη νέα συλλογή Nido Home.

Το ατελιέ σας είναι ένα κλασικό, παλιό οίκημα το οποίο ξεχωρίζει με την ομορφιά του αλλά και τη διακόσμησή του. Με τι κριτήρια το φτιάξατε και τι συναίσθημα επιθυμείτε να αποπνέει σε κάθε επισκέπτη;

Είναι ένα πανέμορφο παλιό αρχοντικό, από εκείνα τα ψηλοτάβανα που σε αφήνουν να ονειρεύεσαι. Η τεχνική στους τοίχους όπως και πολλά έπιπλα είναι φτιαγμένα και σχεδιασμένα επίσης από τη Φαίη. Τα αντικείμενα είναι στον eclectic χώρο τους, που αποπνέει vintage αισθητική, και επιθυμούμε να μπαίνουν στον κόσμο και την μποέμικη φιλοσοφία μας. Όπως και στα ρούχα, η παλέτα είναι στους χρωματισμούς της πούδρας, με πιο βαριά αντικείμενα όμως να πλαισιώνουν τον χώρο.

Θεωρείτε ότι η ελληνική αγορά έχει ανταποκριθεί θερμά στην ευρύτερη αισθητική σας αλλά και στο νέο σας εγχείρημα;

Η ελληνική αγορά, όπως και κάθε αγορά του κόσμου, μας δημιουργεί χώρο από μόνη της στη διαφορετικότητα. Το σημαντικότερο όλων είναι η ταυτότητά σου, να βλέπεις από μακριά κάτι και να αντιλαμβάνεσαι την ιδέα στη συνέχειά της. Δεν νιώθουμε τίποτα άλλο παρά ευλογία που μας έχουν αγκαλιάσει και πλέον μας εμπιστεύονται και σε μια προσπάθεια όπως είναι το Home, που πωλείται μόνο online και έχει ήδη αρκετή απήχηση (nidodileda.com).

Τι είναι για εσάς στιλ και μόδα και τι πρέπει να διαφοροποιεί την κάθε γυναίκα;

Για εμάς πρόκειται για διαφορετικές έννοιες. Μόδα είναι μοίρασμα προτάσεων και δημιουργία εικόνων πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών, που εξελίσσεται και διαφοροποιείται κάθε εξάμηνο. Στιλ, από την άλλη, είναι ευγένεια ψυχής, είναι αίσθηση.

Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

Είναι πολλά και διαφορετικά, ακόμη όμως δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τα άμεσα καθώς πρέπει να υπάρξει πρώτα αλληλουχία ενημέρωσης και στους συνεργάτες μας.

Η S/S 2020 ready to wear συλλογή ποια κύρια χαρακτηριστικά έχει και ποιο ύφασμα και στιλ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της;

Είναι για μια ακόμη φορά αιθέρια, με πινελιές λάμψης σχεδόν σε όλο το φάσμα της. Είναι ακόμη πιο θηλυκή και έχουμε προσθέσει αρκετά νούμερα στα ρούχα, αφού τα πατρόν είναι πιο στητά στο κορμί, πάντα βέβαια στην ταυτότητά μας. Η έκπληξη είναι ότι σε αυτή τη συλλογή έχουμε και μια ξεχωριστή ενότητα με αποκλειστικά λευκές δημιουργίες, για νησί και πολύ αέρινες βόλτες από το πρωί μέχρι και το βράδυ. Ονομάζεται «New Jade and The Whites» και θα τη δείτε σύντομα. Το new jade εκ του ιαδεΐτη, του πιο πολύτιμου λίθου που συμβολίζει την ταπεινότητα και την καλοσύνη.

 Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεργάζεστε μεταξύ σας τόσα χρόνια;

Δεν υπάρχει κάτι εύκολο ή δύσκολο όταν υπάρχει η καθημερινότητα. Το σημαντικότερο είναι στο τέλος της ημέρας να νιώθεις ότι μπορεί να έχεις εκτεθεί, αλλά αυτόματα να συγχωρείσαι, αυτό συμβαίνει συνήθως στη σχέση αδελφών και πόσο μάλλον των διδύμων.

Φωτογραφίες : Νίκος Μαλιάκος

Instafeed