Mini Skirt: Πώς η μίνι φούστα έγινε σύμβολο χειραφέτησης ξεπερνώντας τα όρια
Credit: Elsa Hosk/Instagram

Οι τάσεις χαρακτηρίζονται εκ των πραγμάτων από την περιοδικότητά τους. Αλλά όχι μόνο! Aυτές που βλέπουμε να επανεμφανίζονται, να παίρνουν άλλες μορφές και να επιστρέφουν δριμύτερες κατά καιρούς, χαρακτηρίζονται επίσης και από ουσία. Έχουν πάντα κάτι να μας πουν και πολλές φορές μάλιστα, πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα. Θα βαρεθείτε να με διαβάζετε να λέω πως η μόδα είναι κοινωνιολογία. Έτσι λοιπόν και τα μίνι που κάνουν κάθε λίγο και λιγάκι την επανεμφάνισή τους με ένα σωρό τρόπους, με τον πιο σύγχρονο τα micro-mini (τα skorts αμέσως πριν), θέλουν κάτι να μας πουν.

Σκεφτείτε στον κόσμο της ψυχολογίας τι μπορεί να σημαίνει για έναν άνθρωπο μια επαναλαμβανόμενη πράξη ή αλλιώς, η δημιουργία μοτίβων. Αν κάποιος συντηρεί μια συγκεκριμένη πρακτική και ενδεχομένως κάνει ξανά και ξανά το ίδιο λάθος, λέμε ότι επιλέγει ξανά και ξανά το τραύμα του. Μέχρι να μάθει και να πάει παρακάτω. Έτσι και ο κόσμος της μόδας, επαναφέρει ξανά και ξανά τα μίνι μέχρι η κοινωνία να αποτινάξει τον πουριτανισμό της και να πάμε όλοι παρακάτω, αδιαφορώντας για το πόσα εκατοστά δέρματος έχει ο καθένας μας εκτεθειμένα.

Κοιτώντας πίσω στην ιστορία της μόδας βλέπουμε το μήκος της φούστας να συρρικνώνεται όσο περνούν οι δεκαετίες. Κι εκεί γύρω στα 60s όπου στο Λονδίνο μεσουρανούσαν οι Mods, η Βρετανίδα σχεδιάστρια Mary Quant έμελλε να γράψει ιστορία δημιουργώντας μια φούστα που το κάτω άκρο της δεν έπρεπε να είναι μακρύτερο από δέκα εκατοστά κάτω από τα οπίσθια. Η ίδια το 2014 δήλωσε στη New York Daily News «Μια μίνι φούστα ήταν ένας τρόπος εξέγερσης». Πολύ λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι και εκείνη ήταν Mod, άρα ήδη εξεγερμένη, υπέρ του μοντερνισμού, και φεμινίστρια (υπέροχος συνδυασμός!) σε μια εποχή αρκετά συντηρητική και ultra πατριαρχική.

Τη δεκαετία του 1990, η Julia Roberts επανέφερε τα μίνι από τα 70s όπου τα είχαμε αφήσει λίγο-πολύ, όταν συνδύασε σούπερ κοντές φούστες με μπότες μέχρι τους μηρούς στο Pretty Woman. Και μετά στη δεκαετία του 2000 πάλι τα είδαμε όταν η Paris Hilton, η Christina Aguilera, οι Spice Girls και η Beyoncé φόρεσαν κατά κόρον μίνι, η καθεμία με τον τρόπο της.

Σήμερα, μετά από πολλά ακόμα on-off και συγκεκριμένα, τον προηγούμενο Οκτώβρη, η Miuccia Prada μας σύστησε με τη συλλογή της SS ’22 τις micro mini φούστες. Ακολούθησαν στο ίδιο μονοπάτι οίκοι όπως Chanel, Versace και Dion Lee. Ακριβώς όπως η μίνι φούστα ήταν προκλητική τη δεκαετία του ’60, η micro-mini «ταρακουνάει» τα σημερινά παραδοσιακά πρότυπα που επικρατούν. Ευχόμαστε πως ήρθε για να μείνει. Μακάρι οι γυναίκες να απελευθερώσουν από τα «πρέπει» την εικόνα τους και μακάρι επίσης να δούμε κάθε ηλικίας ή σωματικής διάπλασης γυναίκες να υιοθετούν την τάση.

Μερικές celebrities που προσπαθούν με τον τρόπο τους να πάρει η κοινωνία το μήνυμα…

Getty Images/ Ideal Image
Από αριστερά προς δεξιά: Η Sydney Sweeney με Miu Miu / Η Taylor Swift με Oscar de la Renta / Η Coco Rocha με Thierry Mugler / Η Marion Cotillard με Chanel / Η Pixie Lott με Versace.
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα