Φθαρμένα Ρούχα: Η εμμονή της μόδας με καθετί τρύπιο και η παγίδα της vintage αισθητικής
Credit: Veldon Salim/Instagram

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε την μόδα να στρέφεται στο vintage. Celebrities, μοντέλα και influencers φορούν ξανά δημιουργίες από το αρχείο των σχεδιαστών στο κόκκινο χαλί, με τον Jean Paul Gaultier να είναι ο αγαπημένος τους. Tα παλιότερα σχέδια του enfant terrible της μόδας γίνονται ανάρπαστα και το όνομα του ανεβαίνει ψηλά στις αναζητήσεις των καταναλωτών. Kardashians και Jenners, η Rihanna, η Dual Lipa και πολλές ακόμα φόρεσαν αρχειακές δημιουργίες του σε επίσημα events.

Εκτός όμως από την mega αναβίωση του J.P.G. μπορούμε να μιλήσουμε και για μια μεγάλη άνοδο της vintage αγοράς γενικότερα, η οποία περιλαμβάνει τα πιο ηχηρά ονόματα της μόδας. Πολυτελείς οίκοι και brands δημιουργούν ξεχωριστά τμήματα με ρούχα από προηγούμενες συλλογές προς πώληση στα ηλεκτρονικά καταστήματα τους, ενώ οι vintage retailers πανηγυρίζουν.

Όλη αυτή η στροφή στο vintage συμπίπτει χρονικά με την αναβίωση των Υ2Κ τάσεων. Καθετί που βρίσκει τις αισθητικές ρίζες του στα late 90s και 00s έχει επιστρέψει στην μόδα. Θυμηθείτε την επιστροφή του χαμηλοκάβαλου τζιν, την οποία αρχικά δεν θέλαμε να πιστέψουμε. Κι όμως, μέσα από τα cargo pants και τα φαρδιά parachutes, λίγο-λίγο τα αποδεχτήκαμε και τελικά ορισμένες τα υιοθετήσαμε.

Πλέον τα κορίτσια της μόδας ντύνονται όπως δύο δεκαετίες πριν. Αυτό σημαίνει πως τα low rise jeans, οι denim φούστες, οι γκέτες και οι μανσέτες, αλλά και τα μικροσκοπικά τοπ, cropped ή πλεκτά cardigan που συχνά δένουν με ένα μόνο κορδονάκι, πρωταγωνιστούν. Πέρα από όλα αυτά όμως, τα ρούχα σήμερα έχουν φθαρμένη όψη, τα παντελόνια έχουν σκισίματα και το denim είναι αποχρωματισμένο, ενώ τα πλεκτά μας έχουν χαλαρή πλέξη, μεγάλες τρύπες και αναπάντεχα ανοίγματα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να βλέπουν θετικά αυτή την τάση και τη συνδέουν με την άνοδο του vintage και με την ανάγκη για βιωσιμότητα στην μόδα. Kαι είναι αλήθεια ότι το να επιλέξει κανείς vintage ή second hand κομμάτια αντί για καινούργια, είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή.

Εδώ όμως έχουμε κάτι διαφορετικό. Μιλάμε για vintage αισθητική και ρούχα και αξεσουάρ που έχουν όψη vintage, αλλά είναι ολοκαίνουργια και μέρος ολοκαίνουργιων συλλογών. Eκτός αν πρόκειται για κομμάτια φτιαγμένα από βιώσιμα, ανακυκλωμένα ή stock υλικά. Miu Miu, Balenciaga και Diesel είναι μόνο μερικοί από τους οίκους που πρότειναν αυτή την αισθητική μέσα από τις πρόσφατες πασαρέλες των συλλογών τους. Και ναι μεν η φθαρμένη εικόνα των ρούχων μπορεί, επειδή ακριβώς παραπέμπει σε τέτοια, να βοηθήσει στο να εξοικειωθούμε με την αντίστοιχη των vintage, τα συγκεκριμένα ρούχα όμως δεν παύουν να είναι καινούργια. Και όσο η ζήτηση για τα trends και τα νέα σχέδια αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την παραγωγή.

Ακόμα όμως και η διαμόρφωση μιας νέας και μάλιστα τόσο μεγάλης vintage αγοράς μπορεί να ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον, καθώς οι καταναλωτικές μας συνήθειες, στην πραγματικότητα δεν περιορίζονται, απλώς μετατοπίζονται σε μια άλλη κατηγορία αγορών.

Συμπερασματικά, καλό είναι να σκεφτούμε προσεχτικά πριν αγοράσουμε κάτι καινούργιο. Το χρειαζόμαστε πραγματικά; Mήπως έχουμε ήδη κάτι παρόμοιο στην ντουλάπα μας ή μπορούμε να βρούμε σε ένα thrift shop; Στην περίπτωση των φθαρμένων ρούχων, μήπως μπορούμε να τα δημιουργήσουμε μόνοι μας; To Tik Tok είναι άλλωστε γεμάτο από DIY videos. Σε κάθε περίπτωση αν θέλουμε να βοηθήσουμε στο ζήτημα της βιωσιμότητας, το να ψωνίζουμε καινούργια ρούχα με φθαρμένη ή vintage όψη, δεν θα δώσει τη λύση.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα