Digital Fashion: Η τεχνολογία και το Metaverse ολοένα κερδίζουν έδαφος στον κόσμο της μόδας

Στην αρχή ανησυχούσαμε με την δυνατότητα να ψωνίζει κανείς με virtual reality, σε εικονικά δοκιμαστήρια που στήνονται ακόμα και σήμερα μέσω των διαδικτυακών καταστημάτων και με την χρήση της κάμερας του κινητού μας. Έπειτα η ανησυχία μας μεταφέρθηκε στους virtual influencers (σαν την Lil Miquela) που συναντούσαμε στο Instagram και τελικά, μείναμε έμβροντοι μόλις καταλάβαμε τι στήνεται σε μια παράλληλη πραγματικότητα, το Metaverse.

Όσο και να το παλεύουμε, δεν γίνεται να αναστρέψουμε το αποτέλεσμα. Η digital μόδα είναι εδώ και η παρουσία της θα ισχυροποιείται όσο περνάει ο καιρός. Επομένως, προτείνω να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να παραδοθούμε στο μεγαλείο της. Γιατί ό,τι δεν μπορείς να αλλάξεις, δεν υπάρχει νόημα να το πολεμάς. Άλλωστε, ίσως όλες αυτές οι εξελίξεις να είναι για καλό. Θεωρητικά, νούμερο ένα λόγος που δημιουργήθηκε η digital μόδα άλλωστε είναι για να αποτελέσει το μέσο αντιμετώπισης της υπερβολικής κατανάλωσης.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ποσότητα των ρούχων που παράγονται σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ανάγκες της ανθρωπότητας. Μοιραζόμαστε την ομορφιά και τον ενθουσιασμό που δημιουργεί η φυσική μόδα, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι να παράγουμε λιγότερα, να παράγουμε πιο βιώσιμα και να μην παράγουμε καθόλου».

Αναφέρει στο site της η διαδικτυακή πλατφόρμα DRESSX που δημιουργεί digital ρούχα σε προνομιακές τιμές. Αρκούν μόνο 50ευρώ (ή και λιγότερα) για να φορέσει κανείς ψηφιακές εκδόσεις ρούχων υψηλής ραπτικής. Και μια και μιλήσαμε για ευρώ, να πούμε ότι η πλατφόρμα, που έχει αρχίσει να γίνεται απίστευτα δημοφιλής, χρησιμοποιεί και το συνάλλαγμα των NFT και κάπως έτσι μεταφέρει το παιχνίδι από την τεχνολογική πραγματικότητα και το 3D, στο Metaverse. Άλλο δηλαδή το trendy φόρεμα που θα ψωνίσουμε για ένα μικρό χρηματικό ποσό ώστε να το φορέσουμε μια φορά στο TikTok και άλλο το αρχειακό φόρεμα που θα ψωνίσουμε με τα κρυπτονομίσματά μας και θα το έχουμε για πάντα στη συλλογή μας. Η λογική λέει ότι δεν χρειάζεται να ψωνίζουμε λιγότερο, αλλά να ψωνίζουμε ψηφιακή μόδα.

Τον περασμένο Μάρτιο έγινε η πρώτη εβδομάδα μόδας στον κόσμο του Metaverse. Η διοργανώτρια πλατφόρμα Decentraland μεταξύ άλλων ανέφερε για το 4ήμερο event «Το Decentraland θα φιλοξενήσει μια σειρά από shows, afterparties και pop-up καταστήματα με brands που θα εκθέτουν ψηφιακά ενδύματα σε avatars που περπατούν σε εικονικές πασαρέλες». Σε αντίθεση με πολλές παραδοσιακές εβδομάδες μόδας που επιτρέπουν μόνο VIP προσκεκλημένους, το Metaverse Fashion Week είναι δωρεάν και ανοιχτό σε όλους. Οι χρήστες απλώς συνδέονται στην πλατφόρμα Decentraland. Αρκετά δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σαν κίνηση. «Το MVFW θα είναι προσβάσιμο σε οποιονδήποτε και σε όλους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Giovanna Casimiro, επικεφαλής της εβδομάδας μόδας Metaverse (MVFW).

Νωρίτερα, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Jonathan Simkhai παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης την Φθινόπωρο/Χειμώνα 2022 συλλογή του μέσα από την πλατφόρμα Second Life. Η βρετανική Burberry συνεργάστηκε με το βιντεοπαιχνίδι Minecraft για να κυκλοφορήσει μια συλλογή ρούχων εντός παιχνιδιού, το «Burberry x Minecraft universe», που εκτός από τα ψηφιακά, περιλάμβανε και μια σειρά από φυσικά ρούχα περιορισμένης έκδοσης. Στο ίδιο mood είδαμε και στη Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, την αμερικανική Tommy Hilfiger να παρουσιάζει ψηφιακά τη συλλογή γυναικείων ready-to-wear ρούχων της για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023, με τίτλο Tommy Factory, στο Roblox παράλληλα με το φυσικό της show. Οι χρήστες του Roblox μπόρεσαν να αγοράσουν ψηφιακά αντικείμενα από την συλλογή για τα avatar τους στο παιχνίδι.

Οι συνεργασίες των πολυτελών brands με διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Roblox επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν αντικείμενα που υπό κανονικές συνθήκες, βάσει τιμής, μόνο οι πλούσιοι θα μπορούσαν να αγοράσουν. Για παράδειγμα, μια τσάντα Burberry Lola πωλείται συνήθως για πάνω από 1.500 ευρώ, αλλά η ψηφιακή έκδοση Roblox που κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα το περασμένο καλοκαίρι είχε τιμή 800 Robux, που ισοδυναμούν με περίπου 10 ευρώ. Μεγάλα πολυτελή brands, μεταξύ άλλων οι Burberry, Balenciaga και Gucci, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το Roblox ή παρόμοιες πλατφόρμες σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν χώρο στο Metaverse.

Τα εικονικά ρούχα που φοριούνται από τα avatar ή τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων γίνονται πιο σημαντικά από τα πραγματικά ρούχα και οι σχεδιαστές επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη νέα συνθήκη. Δεν τους αδικούμε. Όσο η εικονική πραγματικότητα παίρνει χώρο από την φυσική και όσο μας νοιάζει η εικόνα περισσότερο από την ουσία, όπως είναι λογικό, το τερέν της κατανάλωσης όλο και θα απομακρύνεται από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Την καλησπέρα μας στο Metaverse!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα