Gianni Versace: 5 εμβληματικά show του βασιλιά της glam μόδας που γεννήθηκε σαν σήμερα
Ο Gianni Versace στο γραφείο του το 1985
O Gianni Versace στο γραφείο του. Σχέδιά του είναι στον τοίχο. Ιταλία το 1985. Photo by Angelo Deligio/Mondadori via Getty Images

2 Δεκεμβρίου του 1946 ήταν όταν γεννήθηκε στο Reggio Calabria της Ιταλίας μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες που γνώρισε η βιομηχανία της μόδας συνολικά.

Ο Gianni Versace μεγάλωσε βλέποντας τη μητέρα του, η οποία ήταν μοδίστρα, να δημιουργεί ρούχα για τη μπουτίκ της. Τελείωσε το γυμνάσιο, δούλεψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο μαγαζί της και το 1972 μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου εργάστηκε για πολλά ιταλικά ατελιέ οίκων μόδας Genny, Complice, Mario Valentino και Callaghan. Οι Girombellis, μια ιταλική οικογενειακή επιχείρηση μόδας, τον υποστήριξε πάρα πολύ μέχρι και για να φτιάξει κι αυτός το δικό του brandname. Ο Versace ίδρυσε τη δική του εταιρεία, Gianni Versace SpA, το 1978 και διοργάνωσε το πρώτο του ready-to-wear show με το όνομά του την ίδια χρονιά.

Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως πέρα από την αδερφή του, Donatella, η οποία ήταν σχεδιάστρια και αντιπρόεδρος της εταιρείας, και ο αδερφός του, Santo, είχε εμπλοκή στον οίκο Versace μια και ήταν ο διευθύνων σύμβουλος. Ο υπέροχος Gianni έφτιαξε επίσης μια οικογενειακή επιχείρηση. Το «υπέροχος» δεν το λέω εγώ, αλλά κάθε άνθρωπος στον κόσμο της μόδας. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, όσοι τον γνώρισαν και όσοι από εμάς μάθαμε γι αυτόν, μέσα από την κληρονομιά που μας άφησε. Ο Gianni ήταν ξεχωριστός. Είχε αποδεδειγμένα έναν μοναδικά σύγχρονο τρόπο να σκέφτεται. Ήταν ο άνθρωπος που, αν θέλετε, άναψε τη φωτιά των σούπερ μοντέλων.

Ο Gianni και η ποπ κουλτούρα στη μόδα

Αρκεί να δει κάποιος τη μίνι σειρά Super Models στο Netflix για να δει πως ο Versace δημιούργησε ένα μομέντουμ και έφερε τα σούπερ μοντέλα στις πασαρέλες. Μέχρι τότε, μέχρι τις αρχές του 1990, οι επιδείξεις μόδας ήταν άνευρες πασαρέλες με μοντέλα-κρεμάστρες, μικρό κοινό, που είχαν ως στόχο να δούνε άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά από κοντά τα ρούχα κάθε σχεδιαστή. Ο Gianni, αμέσως με το που βγήκε το Freedom του George Michael, ζήτησε από τη Linda, τη Naomi, τη Cindy και την Christy να περπατήσουν στο show του. Φυσικά ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να βάλει το Freedom να παίζει κατά τη διάρκειά της επίδειξης. Τότε τα supermodels, όπως θα γίνονταν διάσημα στην πορεία, άρχισαν να κάνουν lip-sync και λίγο-πολύ δημιούργησαν μια άλλη κατάσταση για το πώς θα γίνονταν τα shows στο εξής.

Ο Versace άλλαξε τους κανόνες στο ντύσιμο με τα ρούχα του, νορμαλοποίησε την υπερβολή, έδωσε μια άλλη δυναμική στο σέξι στιλ, αλλά άλλαξε και τον τρόπο που γίνονται τα shows. Τα μοντέλα τον λάτρευαν και όλοι ήθελαν να παρευρεθούν στα shows του γιατί λίγο πολύ έμοιαζαν με εκκεντρικά πάρτι. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για αυτόν τον άνθρωπο, που παρότι δεν θα μπορούσα να έχω γνωρίσει, νιώθω ότι τον ξέρω καλά. Αυτό που θα κάνω όμως, που μπορεί να έχει και μια χρήση από εσάς, είναι να σας παρουσιάσω τα δικά μου αγαπημένα show και συλλογές του.

  • “Gianni Versace”- Φθινόπωρο/Χειμώνας ’91
  • “POP” – Άνοιξη/Καλοκαίρι ’91
  • “MISS S&M” -Φθινόπωρο/Χειμώνας ’92
  • “PUNK” – Άνοιξη/Καλοκαίρι ’94
  • Υψηλή Ραπτική -Φθινόπωρο/Χειμώνας ’95

“Gianni Versace”- Φθινόπωρο/Χειμώνας ’91

Αυτό είναι το iconic show για το οποίο σας μίλησα παραπάνω. Για το μεγάλο φινάλε, ο Versace έστειλε τα σούπερ μοντέλα να περπατήσουν χέρι-χέρι στην πασαρέλα, τραγουδώντας τους στίχους του τραγουδιού του Michael, όπως ακριβώς είχαν κάνει στο βίντεο κλιπ. Ήταν μια από τις πρώτες περιπτώσεις που η ποπ κουλτούρα εμφανίστηκε τόσο έντονα σε μια πασαρέλα. Φυσικά, τα ίδια τα ρούχα δεν ήταν λιγότερο εντυπωσιακά.

“POP” – Άνοιξη/Καλοκαίρι ’91

Δεν ξέρω για εσάς… εμένα πάντως με συγκινεί αυτό το βίντεο. Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει εκεί. Και τα ρούχα του που έχουν ξεκάθαρες αναφορές από τα 60s. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα όμως ότι πρόκειται για μια συλλογή που αφήνει πίσω της τα 80s. Για τα prints που βλέπετε εδώ -τα πρόσωπα της Μέριλιν Μονρόε και του Τζέιμς Ντιν, βγαλμένα από τη θρυλική οθόνη του Άντι Γουόρχολ-, ο Gianni συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Andy Warhol. Ο Raf Simons έκανε το ίδιο για τη συλλογή του SS18 Calvin Klein.

“MISS S&M” -Φθινόπωρο/Χειμώνας ’92

Τι να πει κανείς γι΄αυτή τη συλλογή που μέχρι και σήμερα η Donatella έχει επανασχεδιάσει και πόσοι άλλοι αντιγράφουν; Όλοι την αναφέρουμε ως “Bondage Collection” και προσωπικά αυτή είναι η αγαπημένη μου από κάθε άλλη. Τότε ήταν που έκανε κανονικότητα το fetishwear, το ποίο σήμερα είναι επικρατής τάση… Είχε δηλώσει μάλιστα σε κριτικούς μόδας που δήλωναν σοκαρισμένοι τότε πως «Δεν θέλω οι γυναίκες να είναι σεξουαλικά αντικείμενα ή κάτι τέτοιο… αλλά, τελικά, οι γυναίκες έχουν δικαίωμα επιλογής». Ο Gianni καταλάβαινε καλύτερα από τον καθένα τις γυναίκες. Μπορεί η στιγμή τότε να μην ήταν η πιο ιδανική, μια και μόλις είχε σκάσει το τρίτο κύμα του φεμινισμού, αλλά σήμερα κανείς δεν μπορεί να αγοήσει την προχώ σκέψη του Gianni.

“PUNK” – Άνοιξη/Καλοκαίρι ’94

Βλέπετε ποια ανοίγει το show του; Είναι η μικρή Kate Moss. Ναι, ήταν τα πρώτα της βήματα και τα έκανε μαζί με τον Gianni. Αυτό που μου αρέσει σε εκείνον είναι ότι είναι συμπεριληπτικός. Σε ένα τσούρμο από ντάνες, γναίκες σέξι με καμπύλες, βλέπει κανείς και μια Moss, που είναι μικροκαμωμένη σε όλα της. Το ίδιο κάνει και με τα ρούχα του. Ενώ τα σχέδιά του ξεχωρίζουν και το DNA του οίκου είναι πολύ ξεκάθαρο, αυτή η συλλογή έχει αναφορές από το βρετικό πανκ κίνημα των 70s.

Υψηλή Ραπτική -Φθινόπωρο/Χειμώνας ’95

Ήταν γνωστός για τη δεξιοτεχνία του και είχε αρχίσει να γίνεται και μεγάλο όνομα στον κόσμο των νυφικών. Ξεχωρίζω αυτή τη συλλογή γιατί βλέπουμε και τότε μια 21χρονη Κέιτ Μος. Δείτε την με μίνι φόρεμα και μπότες μέχρι το γόνατο και με μια ανθοδέσμη στα χέρια. Το νυφικό πέπλο ακολουθεί πίσω της. Μια εμφάνιση τόσο εμβληματική που δείχνει την αρχή της στροφής της βιομηχανίας προς skinny πρότυπα.

Στις 15 Ιουλίου του 1997 βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του στο Μαιάμι. Ο Άντριου Κουνάναν τον σκότωσε με δυο σφαίρες στο κεφάλι, για αδιευκρίνιστους λόγους. Οκτώ μέρες μετά και ο ίδιος αυτοκτόνησε, οπότε ποτέ δεν μάθαμε την αλήθεια. Το 2016 βγήκε το The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story στον FX. Εκεί μπορείτε να δείτε τι συνέβη με την δολοφονία του Gianni. Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα, σας το προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά. Rest in peace Gianni.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα