Coco Chanel: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο της θρυλικής σχεδιάστριας φιλοξενείται στο Μουσείο «V&A« του Λονδίνου
Coco Chanel 1926. Photo by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Το Μουσείο Αλβέρτου και Βικτωρίας (V&A), στο Λονδίνο, φιλοξενεί το έργο της θρυλικής σχεδιάστριας Gabrielle «Coco» Chanel, από το άνοιγμα της πρώτης μπουτίκ στο Παρίσι το 1910 έως την παρουσίαση της τελευταίας της συλλογής το 1971, το 2023.

Είναι η πρώτη φορά που στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο της Gabrielle ‘Coco’ Chanel, χαρτογραφώντας την ίδρυση του Οίκου CHANEL και την εξέλιξη του εμβληματικού σχεδιαστικού της στιλ που συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες σήμερα.

Η έκθεση με τίτλο «Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto» είναι χωρισμένη σε οκτώ θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει 180 σχέδια, κοσμήματα, αξεσουάρ, αρώματα, καθώς και εμβληματικές δημιουργίες που σχεδιάστηκαν για τις θρυλικές Lauren Bacall και Marlene Dietrich. Θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου του 2024. Δυστυχώς τα εισιτήρια για το V&A μουσείο, έχουν εξαντληθεί.

Αριστερά – Ταγιέρ από την κολεξιόν ΑW1963-64 / Δεξιά– Ταγιέρ από την κολεξιόν AW1960-1 / Image © Julien T. Hamon/V&A Museum

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 2020 και πριν από λίγο καιρό στη Μελβούρνη. Η Chanel, έφερε την επανάσταση στις ενδυματολογικές συνήθειες εκατομμυρίων γυναικών στις αρχές του 20ού αιώνα στη Γαλλία, ξεκινώντας να σχεδιάζει για τον εαυτό της.

Μεταξωτό καπέλο, της Gabrielle Chanel, 1917. Patrimoine de CHANEL © CHANEL / Photo Nicholas Alan Cope

Τα ρούχα της ήταν απλά, άνετα και κομψά, καταργώντας τους κορσέδες και τις φιοριτούρες της εποχής. Η έκθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Chanel μεταμόρφωσε τις γυναικείες ντουλάπες με καινοτόμες ιδέες και με μία πρωτοποριακή προσέγγιση στο ύφασμα και στην δημιουργία δίνοντας τη μέγιστη προσοχή στη γυναικεία μορφή.

(Original Caption) Coco Chanel’s famous “little black dress”

«Η Gabrielle, αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία, την τελειοποίηση και την προώθηση ενός νέου είδους κομψότητας … ενός διαχρονικού στιλ. Αυτό ήταν το μανιφέστο της στη μόδα, μια κληρονομιά που δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα», δήλωσε η Miren Arzalluz, διευθύντρια του Μουσείου Μόδας στο Παρίσι.

Φόρεμα, της Gabrielle Chanel, 1935. © CHANEL / Photo: Nicholas Alan Cope, Courtesy of Palais Galliera, Paris

Στις 10 Ιανουαρίου 1971, αφού επέστρεψε από έναν περίπατο με τον φίλο της Κλοντ Μπαϊλέν, η Κοκό Σανέλ πέθανε στο κρεβάτι της στο ιστορικό ξενοδοχείο στο Παρίσι, Ritz. Τα τελευταία της λόγια προς την υπηρέτριά της Celine ήταν: «Βλέπεις, έτσι πεθαίνεις».

Τρεις λεπτομέρειες για τη ζωή της Gabrielle Coco Chanel που πιθανώς δεν γνωρίζετε

  • Ήταν κόρη ενός αγρότη και μιας πλανόδιας πωλήτριας και γεννήθηκε σε ένα φτωχόσπιτο.
  • Αφού πέθανε η μητέρα της, η Coco Chanel στάλθηκε σε ορφανοτροφείο σε μοναστήρι, όπου έμεινε μέχρι τα 18 της χρόνια. Εκεί η Gabrielle έμαθε να κεντάει, να σιδερώνει και να ράβει.
  • Η επιρροή της δεν ήταν μόνο στα ρούχα. Τη νύχτα, εμφανιζόταν στην όπερα με κοντά μαλλιά, εμπνέοντας πολλές γυναίκες να υιοθετήσουν το νέο «garçon» (αγορίστικο) look.

Δήλωση του Μουσείου για τον αμφιλεγόμενο ρόλο της στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το V&A δήλωσε ότι η έκθεση δεν θα αποσιωπήσει τον αμφιλεγόμενο ρόλο της κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η σχέση της με έναν πράκτορα της Γκεστάπο επέτρεψε στη Σανέλ να έχει μια άνετη ζωή στο Παρίσι, ζώντας στο ξενοδοχείο Ritz. Ενώ η έκθεση δεν είναι βιογραφική και επικεντρώνεται στην καριέρα της Σανέλ στη μόδα, «ένα τμήμα θα εξετάσει τον αντίκτυπο του πολέμου στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα