Μουσείο Salvatore Ferragamo: Έκθεση φόρος τιμής στη Wanda Miletti Ferragamo

Στις κοινωνικές αλλαγές που βίωσαν οι γυναίκες στην πορεία τους προς τη χειραφέτηση στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εστιάζει νέα έκθεση στο Μουσείο Salvatore Ferragamo στη Φλωρεντία. Η έκθεση «Donne in Equilibrio» (Γυναίκες σε Ισορροπία) εξετάζει την πολύχρωμη και έντονη ζωή της Wanda Miletti Ferragamo, συζύγου του ιδρυτή του brand πολυτελούς μόδας, ενώ εξερευνά τις διαφορετικές πτυχές της ζωής των γυναικών στην Ιταλία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Τον Αύγουστο του 1960, όταν πέθανε ο σύζυγός της, η Wanda αντί να κλείσει την επιχείρηση, αποφάσισε να μετατρέψει τη βιοτεχνία γυναικείων υποδημάτων σε οίκο μόδας, όπου τα παιδιά της θα μπορούσαν να συνεχίσουν την παράδοση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που είχε ξεκινήσει ο Salvatore Ferragamo.

Η Wanda Miletti ηγήθηκε του brand Salvatore Ferragamo από το 1960 μέχρι τον θάνατό της στις 19 Οκτωβρίου 2018. Ως επικεφαλής του ιταλικού οίκου, αναζητούσε συνεχώς μία ισορροπία μεταξύ της εργασίας της και της οικογένειάς της.

«Η ιστορία της Wanda δείχνει μια γυναίκα που συνδύασε με μαεστρία τον παραδοσιακό ρόλο μιας συζύγου αφοσιωμένης στο σπίτι, στον σύζυγο και τα παιδιά της με τα επαγγελματικά της καθήκοντα και τις ευθύνες απέναντι στην εταιρεία» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου για την έκθεση.

Η έκθεση, που είναι χωρισμένη σε διάφορες ενότητες παρουσιάζει γυναίκες σε επιλεγμένα (και συχνά ανδροκρατούμενα) επαγγέλματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό, την πολιτική και το εργατικό δυναμικό και στο σπίτι. Ενώ η πρώτη ενότητα είναι ειδικά αφιερωμένη στη Wanda Ferragamo, οι άλλες εξετάζουν τις ζωές των Ιταλών γυναικών από το 1955 έως το 1965 μέσα από τα θέματα «Οικογένεια», «Γυναικεία Επαγγέλματα», «Στούντιο Καλλιτεχνών», «Οικιακό Περιβάλλον, Κατανάλωση και Διαφήμιση», «Γυναικεία πρότυπα στον κινηματογράφο», «Νέες γυναίκες στο επίκεντρο» και «Η μόδα ως έκφραση της γυναικείας ταυτότητας».
 
Το σκηνικό της έκθεσης επινοήθηκε από τον σκηνογράφο Maurizio Ballo, εμπνευσμένο από ένα κουκλόσπιτο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Οι ενότητες της έκθεσης ακολουθούν ένα σπίτι και τα δωμάτιά του, όπως το πλυσταριό, τη βιβλιοθήκη, τη σοφίτα, την κουζίνα, το σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα των εφήβων και τη γκαρνταρόμπα. Πριν από την «περιήγηση στο σπίτι» βρίσκεται το γραφείο της Wanda Ferragamo που δίνει τον τόνο για το υπόλοιπο τμήμα της έκθεσης.
 
Η έκθεση «Donne in Equilibrio» θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2023.
 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα