Dior: Ο γνωστός οίκος υψηλής ραπτικής μέσα από τα μάτια της φωτογράφου Sarah Moon
John Galliano for Christian Dior Suit, Spring/Summer 1999

Μια ωδή στην πολύπλευρη θηλυκότητα, το έργο της φωτογράφου Σάρα Μουν, το οποίο είναι μεγαλειώδες αποκαλύπτεται μέσα από μια εξαιρετική έκδοση τριών όμορφων βιβλίων, που το καθένα γιορτάζει τις πολλές ‘πτυχές’ του Dior.

«Το ύφασμα είναι η μοναδική ώθηση των ονείρων μας. Και η μόδα, με λίγα λόγια, είναι το αποτέλεσμα ενός ονείρου, και τα όνειρα είναι μια μορφή απόδρασης», έγραψε ο Christian Dior στα απομνημονεύματά του.

Papillon Christian Dior Afternoon dress, Spring/Summer 1948

Ένα άπιαστο και απατηλό όνειρο μόδας που η Sarah Moon ωστόσο καταφέρνει να απαθανατίσει στις μοναδικές φωτογραφίες της. Ένα εικονογραφικό ποιητικό έργο που ξεπερνά το πνεύμα και το στιλ του Dior. Εκφράζει τη δύναμη που πηγάζει από τις σιλουέτες που φαντάστηκε ο Christian Dior και οι διάδοχοί του, ιδιαίτερα μέσα από τις γυναικείες συλλογές της Maria Grazia Chiuri, Creative Director του Dior.

Drags Christian Dior Afternoon dress, Spring/Summer 1948

Ο πρώτος τόμος παρουσιάζει μια επιλογή από σκηνοθετημένες συνθέσεις, που εξερευνούν τις παραλλαγές του μαύρου και του λευκού το άπειρό τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα εμβληματικά μοντέλα του Christian Dior από το 1947 έως το 1957. Αυτές οι εικόνες χαρακτηρίζονται από τη χάρη του μοντέλου τής Μαγιόρκας Andrea Gutiérrez, «που ενσάρκωσε τη διαχρονική γυναίκα του χθες ή σήμερα» όπως έγραψε στον πρόλογό της η φωτογράφος.

Miss Dior Christian Dior Afternoon dress, Spring/Summer 1949

Γυρίζοντας μερικές φορές στο χρώμα, οι φωτογραφίες που κοινοποιούνται στο δεύτερο βιβλίο πηγαίνουν πίσω στο χρόνο σε μια εξερεύνηση στα Αρχεία Dior. Υπογράφεται από τους Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons και Maria Grazia Chiuri, με τα κείμενά τους και έτσι παρακολουθούμε την ιστορία του Οίκου σε μια αέναη κίνηση.

Το τρίτο έργο αναπαράγει τη συνομιλία της Sarah Moon με τη Maria Grazia Chiuri που ξεκίνησε το 2016. Οι εικόνες προσκαλούν τον αναγνώστη να ανακαλύψει τη μοναδική σχέση που ενώνει τις δύο γυναίκες και προβάλλουν την εξέλιξη της δουλειάς βήμα-βήμα.

Η φωτογράφος αναφέρει: «Το να αποκαλύπτω το σώμα ενώ το ντύνω, μάλλον είναι αυτό που με τράβηξε».

Cocotte Christian Dior Afternoon dress, Spring/Summer 1948

“Μέσω των φωτογραφιών της ανακάλυψα τη μόδα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Βγήκαν πάλι στην επιφάνεια όταν έφτασα στον Οίκο Dior και άρχισα να ψάχνω για νέες ερμηνείες της θηλυκότητας στο σχέδιο μόδας (…). Η υπογραφή της Σάρα Μουν βρίσκεται στην ικανότητά της να δίνει μορφή στις ασυνείδητες κινήσεις, δημιουργώντας απερίγραπτες ατμόσφαιρες. Για όλους αυτούς τους λόγους, το όραμά της ήταν τέλειο για τη μετεγγραφή της ιστορίας που αφορούν των συλλογών του Οίκου. Της γυναίκας του Dior που αντλεί δύναμη ακούγοντας τα συναισθήματά της” αναφέρει η Maria Grazia Chiuri.

Το πολύτιμο αυτό “δώρο” θα είναι διαθέσιμο από τις 3 Νοεμβρίου 2022, από τον εκδοτικό οίκο ÉDITIONS DELPIRE & CO

Vincennes Gianfranco Ferré for Christian Dior Evening gown, Autumn/Winter 1989
Sans atout Maria Grazia Chiuri for Christian Dior Coat dress, Autumn/Winter 2017
Sahara Maria Grazia Chiuri for Christian Dior Coat dress, Autumn/Winter 2017
Numéro 352 Maria Grazia Chiuri for Christian Dior Miss Dior dress, Spring/Summer 2021
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα