Ευγενής Σύμπραξη: Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Μαίρη Κατράντζου μιλούν στο InStyle για το διεθνές γεγονός της σεζόν που έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρo της μόδας

Τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα αδημονούσε για το επικείμενο fashion show της Mary Katrantzou. Και πώς άλλωστε να μην απασχολήσει την κοινή γνώμη ένα τέτοιο γεγονός όταν εμπλέκεται o Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο – ΕΛΠΙΔΑ και μια σημαντική αρχαιολογική τοποθεσία, όπως αυτή του Ναού του Ποσειδώνα; Παρότι κι εμείς δεν μπορούμε ακόμα να πιστέψουμε ό,τι συνέβη εκείνο το εκστατικό βράδυ στις 3 του Οκτώβρη στο Σούνιο, θα προσπαθήσουμε αφενός να σας μεταφέρουμε μερικές πληροφορίες για το γεγονός, αφετέρου να φέρουμε το παρασκήνιο στο προσκήνιο με αποκλειστικές δηλώσεις από τα δύο κεντρικά πρόσωπα της όμορφης αυτής ελληνικής ιστορίας.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ή, μάλλον, από την πολλή αρχή. Το 2017 οίκος Gucci έλαβε αρνητική απάντηση στο αίτημα να γίνει το σόου της νέας του συλλογής στην Ακρόπολη. Ήταν ένα γεγονός που σηματοδότησε την αυστηρότητα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σε θέματα ιδιωτικών events σε αρχαία ελληνικά μνημεία.

Δύο χρόνια μετά, η σύμπραξη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με τη Μαίρη Κατράντζου φαίνεται να επιβεβαίωσε το «ισχύς εν τη ενώσει». Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού παραχωρεί αρχαιολογικό χώρο για την πραγματοποίηση τέτοιας εκδήλωσης, στηρίζοντας με μεγάλη ευαισθησία τους σκοπούς του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ και τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου. Η αλήθεια είναι πως δεν χωρούσε γραφειοκρατία και «όχι» σε ένα γεγονός-δημόσιο μήνυμα για τον παιδικό καρκίνο. Άλλωστε, όλα τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τις ανάγκες της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» και συγκεκριμένα για την αναβάθμιση της Μονάδας σε Κέντρο Αριστείας μέσα από την αγορά νέων μηχανημάτων και μέσα από διεθνείς συνεργασίες, όπως με το Dana-Farber Cancer Institute του Πανεπιστημίου του Harvard.

Η Ευγενία Νιάρχου σε ρόλο μοντέλου για τον φιλανθρωπικό σκοπό της βραδιάς.

«Αυτό που μας ένωσε και μας έφερε κοντά για να επιτύχουμε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα ήταν η αγάπη μας για τα παιδιά. Όλο αυτό έγινε με έναν και μοναδικό στόχο: τη στήριξη των παιδιών της ΕΛΠΙΔΑΣ, των παιδιών εκείνων που με τον καθημερινό τους αγώνα μας διδάσκουν τι σημαίνει δύναμη. Όταν ξεκινήσαμε πριν από 30 χρόνια, ο στόχος μας ήταν ένας και ιερός: να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί, ενώ μπορεί να σωθεί. Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή 3 στα 4 παιδιά μας να γίνονται εντελώς καλά. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε ότι 4 στα 4 παιδιά θα γίνονται καλά. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, που στηρίζουν την προσπάθειά μας αυτή, και με την ένωση δυνάμεων απέναντι στον παιδικό καρκίνο, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε» μας σχολίασε η κα Βαρδινογιάννη για την ένωση δυνάμεων με τη Μαίρη Κατράντζου.

Όταν τη ρωτάω γιατί αποφάσισε ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ να ενώσει τις δυνάμεις του με την κα Κατράντζου συγκεκριμένα, απαντά με απεριόριστο σεβασμό για το πρόσωπο της σχεδιάστριας: «Η Μαίρη είναι μια Ελληνίδα σχεδιάστρια με ξεχωριστό ταλέντο, η οποία έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς σε έναν χώρο εξαιρετικά δύσκολο. Οι δημιουργίες της είναι ιδιαίτερες, γεμάτες φως και χρώμα. Πραγματικά έργα τέχνης, που πολύ συχνά έχουν ως πηγή έμπνευσης τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Για εμένα η Μαίρη αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά Ελλήνων που αγωνίζεται για να ξεπεράσει εμπόδια, δουλεύει σκληρά χωρίς να το βάζει κάτω και τελικά τα καταφέρνει κάνοντάς μας όλους υπερήφανους. Η αγάπη της για την Ελλάδα καθώς και οι αρχές και οι αξίες της Μαίρης με συγκίνησαν βαθιά από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισα. Μου μίλησε για το όνειρό της να παρουσιάσει τη συλλογή της στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο και μάλιστα να την αφιερώσει στα 30 χρόνια της ΕΛΠΙΔΑΣ».

Οι Μαίρη Κατράντζου, Μαριάννα Γουλανδρή και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ανάμεσα στα παιδιά του Συλλόγου Ελπίδα.

Το «ιδιαίτερο» της Μαίρης Κατράντζου που περιγράφει η κα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, μας το επιβεβαιώνει και η προσεγμένη διοργάνωση του fashion show, την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο – ΕΛΠΙΔΑ. Όλοι μαζί υποδέχτηκαν 500 κορυφαίες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια μοναδική βραδιά που τίμησε και υπογράμμισε την αξία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέσα από τα ιδεώδη του ανθρωπισμού αλλά και του μεγάλου, του ωραίου και του αληθινού. Η κολεξιόν της Μαίρης Κατράντζου για την Άνοιξη/ Καλοκαίρι 2020 ήταν εμπνευσμένη εξολοκλήρου από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και συγκεκριμένα από τις ιδέες που γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα την εποχή του 5ου αιώνα π.Χ. και από τους Έλληνες φιλόσοφους και μαθηματικούς (Σωκράτη, Ευκλείδη, Πυθαγόρα). Τα κομμάτια της made-to-measure συλλογής, πραγματικά έργα τέχνης, ήταν σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ευγενία Νιάρχου, σε ρόλο μοντέλου, περπάτησε στην πασαρέλα. Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης υπέγραψε ο διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου ειδικά για τη βραδιά δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα που μετέφερε το κοινό στην αρχαία Ελλάδα. Ο Οίκος Bulgari είχε φέρει κοσμήματα από το εξωτερικό τα οποία για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν για επίδειξη μόδας.

Οι κυρίες Βαρδινογιάννη και Κατράντζου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στείλουν από κοινού ένα παγκόσμιο μήνυμα κατά του παιδικού καρκίνου, αφού η κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν όταν αποθεραπευμένα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, που έχουν καταφέρει να βγουν νικητές στον αγώνα της ζωής, ανέβηκαν στην πασαρέλα και περπάτησαν κρατώντας το ένα το χέρι του άλλου χαρίζοντας απλόχερα την ελπίδα, καθώς το παράδειγμά τους αποδεικνύει ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί.

Κι ενώ η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι είχε μόλις τελειώσει, δύο ημέρες μετά η Μαίρη Κατράντζου έδωσε παράταση στον μήνα μόδας (fashion month), κλείνοντάς τον αλά ελληνικά, στην Αθήνα. Δεν γινόταν να μην τη ρωτήσω πώς αισθάνθηκε που απείχε φέτος από την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συστηματικά τις συλλογές της. Πώς ήταν που έδειξε τη Spring/Summer 2020 συλλογή της εκτός του θεσμού London Fashion Week, στον Ναό του Ποσειδώνα, στην Αθήνα; «Το Λονδίνο είναι η βάση μου, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι Ελληνίδα και αυτό με έχει καθορίσει ως άνθρωπο και ως σχεδιάστρια.

Μετά τη 10η επέτειο του brand μου αισθάνθηκα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνω κάτι στην Ελλάδα. Ένιωσα εξαιρετικά περήφανη και ήταν τιμή μου που παρουσίασα την SS20 συλλογή μου στον Ναό του Ποσειδώνα, για την ΕΛΠΙΔΑ, που φέτος γιορτάζει τα 30ά της γενέθλια. Όταν η κα Βαρδινογιάννη με προσέγγισε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ καθόλου. Το να έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω στο ιερό έργο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο – ΕΛΠΙΔΑ με συγκινεί και με γεμίζει χαρά. Η χαρά ωστόσο ήταν διπλή, καθώς η συλλογή παρουσιάστηκε στον Ναό του Ποσειδώνα, ένα μοναδικό μνημείο και ορόσημο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στην προηγούμενη συλλογή της (Φθινόπωρο/Χειµώνας 2019) η Μαίρη Κατράντζου εμπνεύστηκε από την κοσμογονία όπως τη διατύπωσε ο Εµπεδοκλής και από κλασικά στοιχεία της φύσης της ιωνικής φιλοσοφίας. Η made-to-measure collection που είδαμε στο Σούνιο είχε ως βασική της έμπνευση τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, κατά τη διάρκεια του οποίου χτίστηκε, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε τελικά ο Ναός του Ποσειδώνα. Η Ελληνίδα σχεδιάστρια προφανώς δεν αφήνει τίποτα στην τύχη – πόσο μάλλον την τοποθεσία του σόου. Επίσης, όπως βλέπουμε, με τα ρούχα της προβάλλει συχνά το ελληνικό στοιχείο και παρότι οι δημιουργίες της χαρακτηρίζονται readyto-wear, μοιάζουν με υψηλή ραπτική.

«Προσπαθώ πάντα οι δημιουργίες μου να είναι μοναδικές, να διεγείρουν τη φαντασία των ανθρώπων και να τους ταξιδεύουν. Όλες οι συλλογές μου είναι φτιαγμένες στο χέρι, με την πλειονότητα των υφασμάτων να σχεδιάζεται από εμάς και να παράγεται για εμάς. Η φετινή SS20 συλλογή ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα, μιας και είναι εμπνευσμένη από την τοποθεσία και την ιστορική και πολιτιστική της σημασία. Ίσως η πιο αγαπημένη μου και η πιο ουσιαστική συλλογή που έχω κάνει μέχρι τώρα». Εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της.

Από την Κρίστελ Λιάκου.