Εάν αναρωτιέστε πως δημιουργούνται τα Chanel tweed σακάκια, πρέπει σίγουρα να δείτε αυτό το βίντεο

Είναι συνώνυμο της διαχρονικής κομψότητας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Εάν προσπαθούσαμε να ορίσουμε το tweed, θα το περιγράφαμε ως ένα μαλακό ύφασμα μάλλινης πλέξης, στο οποίο χρησιμοποιούνται κλωστές διαφορετικών χρωμάτων. Μπορεί βέβαια σήμερα να έχει αναδειχθεί ως η επιτομή της φινέτσας, οι ρίζες του όμως είναι αρκετά ταπεινές.

Γύρω στα 1850, με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Αλβέρτου, συζύγου της βασίλισσας Βικτωρίας, καθιερώθηκε μεταξύ των ευγενών να ντύνουν το υπηρετικό προσωπικό τους με κοστούμια από tweed ύφασμα διαφορετικών αποχρώσεων, ώστε να ξεχωρίζουν σε ποιον ανήκει ο κάθε υπηρέτης.

Μεταγενέστερα, το tweed προοριζόταν για τα κοστούμια των αριστοκρατών όταν επιδίδονταν στο γκολφ ή την ποδηλασία, ενώ το 1954 αυτό το αποκλειστικά ανδρικό κομμάτι μετατράπηκε στο iconic bouclé σακάκι από την Coco Chanel, η οποία δημιούργησε ένα διαχρονικά κομψό ρούχο που σήμερα είναι για τη γυναικεία γκαρνταρόμπα η κατεξοχήν value for money επένδυση.

Από τότε και μέχρι σήμερα, τα tweed υφάσματα είναι το σήμα κατατεθέν του γαλλικού οίκου, ενώ σαφώς δεν λείπουν ποτέ από τις συλλογές του. Τόσο ο Karl Lagerfeld, ο οποίος ήταν και ο μακροβιότερος καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel, αφού κατείχε τη διεύθυνση του οίκου περισσότερα χρόνια και από την ίδια της Gabrielle, όσο και η Virginie Viard παρέμειναν πιστοί στο DNA του οίκου και στο tweed ύφασμα.

Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια, ο οίκος Chanel κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται η διαδικασία που ακολουθείται για να δημιουργηθούν τα tweed κομμάτια του οίκου.