#alwaysinspired by Vassia Kostara: Γνωρίστε τη σχεδιάστρια που κάνει κάθε γυναίκα να νιώθει μοναδική

Με moto το “Always Inspired” και με ένα τεράστιο πάθος για το ρούχο και τη μοναδικότητα, η Βάσια Κωσταρά τον περασμένο Ιανουάριο μας σύστησε το δικό της brand που φέρει και το όνομά της. Η νεαρή σχεδιάστρια βρίσκεται αρκετά χρόνια στο χώρο του marketing  ενώ η αγάπη για το χορό έδωσε “κίνηση” στα σχέδια της. Αλήθεια πώς έγινε αυτός ο “γάμος”;

Vassia Kostara

Δεσποινίς Κωσταρά,  

Πώς “παντρέψατε” το marketing και το χορό με το σχέδιο;

Ήμουν πολύ καιρό στο χώρο του marketing & sales- αυτή τη στιγμή είμαι υπεύθυνη επικοινωνίας στο ΤΑΤΟΪ Club, όμως πάντα ήθελα να δουλεύω σκληρά και παράλληλα να κάνω κάτι που αγαπάω πάρα πολύ και να είναι δικό μου. Επιπλέον, στη ζωή μου υπάρχει και κάτι άλλο: ο χορός. Ξεκίνησα λοιπόν το σχέδιο μέσω του χορού, κάνω latin επαγγελματικά και διαγωνιστικά, και έτσι αρχικά έραβα φορέματα για μένα. Παράλληλα, έραβα επίσης και τα δικά μου ρούχα για τις εξόδους μου, τα ρούχα της δουλειάς μου. Χωρίς να το καταλάβω, η ανάγκη αυτή πήρε επαγγελματική διάσταση καθώς άρχισα να ράβω κομμάτια και για άλλους. Ξεκίνησα σιγά σιγά, το ένα ρούχο έγινε δύο, τα δύο γίνανε πέντε, και έτσι τον Ιανουάριο άνοιξα το δικό μου atelier, το οποίο και βρίσκεται στο Μαρούσι. Tο brand Vassia Kostara,  ήταν το όνειρό μου.

vassia kostara

Πόσες συλλογές έχετε κάνει έως τώρα;

Δύο. Μία καλοκαιρινή και τη χειμερινή που είναι σε εξέλιξη.

Είστε ικανοποιημένη με την πρώτη σας συλλογή; 

Η καλοκαιρινή σεζόν πήγε πάρα πολύ καλά κυρίως διότι προσέχω πάρα πολύ την ποιότητα και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και γιατί έγινε μία διαφήμιση μέσω ατόμων τα οποία αγόρασαν κομμάτια μέσω των καταστημάτων στα οποία τα έδωσα και όλο αυτό πήρε μία τεράστια έκταση χωρίς να το περιμένω. Έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Έδωσα ρούχα σε καταστήματα της Μυκόνου, του Αστέρα, στο ΤΑΤΟΪ Club, συνέχισα με Κροατία, Βοσνία, Μαϊάμι και Νέα Υόρκη όπου με βρήκαν μέσω Instagram.

Τι ρόλο παίζει στην ζωή σας ως σχεδιάστρια η μοναδικότητα; 

Τα ρούχα μου είναι μοναδικά. Είναι πιο ιδιαίτερα κομμάτια. Πρέπει τα ρούχα να έχουν κάποιες προδιαγραφές που να δημιουργείται “κίνηση”. Δεν μου αρέσει το μονόχρωμο ή το “στάσιμο” και για το λόγο αυτό βάζω πολλά κοψίματα. Σε αυτό βέβαια είμαι επηρεασμένη και από το χορό. Κάθε σχέδιο είναι μοναδικό και αυτό είναι αν θέλεις που αρέσει στην κάθε γυναίκα. Να νιώθει μοναδική. Η συλλογή περιλαμβάνει θηλυκά κομμάτια. Μπορεί κάτι να είναι μακρύ για παράδειγμα αλλά να έχει το σκίσιμο στο πλάι που δημιουργεί sexy elegant αισθητική.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δημιουργείτε μοναδικά κομμάτια;

Είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν αρκετά αγκάθια στο δρόμο. Από την μία πρέπει βρεις τους σωστούς συνεργάτες και τα κατάλληλα υφάσματα, και από την άλλη μπορεί μία γυναίκα να έρθει να σου πει “είδα αυτό το σχέδιο και δεν το έχεις, έχεις διαφορετικό”. Βέβαια αυτό είναι που κεντρίζει το ενδιαφέρον.

vassia kostara

Από πού αντλείτε έμπνευση; 

Σχεδιάζω τα ρούχα μου εγώ, ασχολούμαι πολύ με την λεπτομέρεια και είμαι φοβερά τελειομανής. Αντλώ έμπνευση μέσα από τα ταξίδια κάνω -λόγω δουλειάς καθώς και αγάπης για αυτά- παίρνω διαφορετικά υφάσματα και δημιουργώ μοναδικά κομμάτια. Δηλαδή πάνω σε ένα σχέδιο βάζω διαφορετικό ύφασμα. Τα κομμάτια είναι σχεδιασμένα βάσει του δικού μου στιλ και της δικής μου αισθητικής. Είναι σχεδιασμένα βάσει των ταξιδιών και της επιρροής που είχαν αυτά σε εμένα. Για παράδειγμα, πρόσφατα βρέθηκα στο Σαράγιεβο και πήρα φανταστικά πλεκτά, μάλλινα κασμιρένια υφάσματα. Τα ρούχα μου για μένα είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής.

Όταν σχεδιάζετε κινήστε βάσει των trends; 

Εμένα δεν με ενδιαφέρει εάν ένα ρούχο είναι στη μόδα. Η ρίγα, το κόκκινο ή το κίτρινο.  Έχω την δική μου αισθητική και πιστεύω πως όποιος φοράει τα ρούχα μου, και νιώθει άνετα σε αυτά, μπορεί και να να αντιπροσωπεύσει. Έχω παρατηρήσει ότι όταν τα φοράω εγώ ή κάποια άλλη γυναίκα που τα υποστηρίζει, γίνεται η καλύτερη “διαφήμιση”. To “word of mouth”.  Μετά από αυτό ξεκινάνε τα τηλεφωνήματα.

Γνωρίζατε από μικρή ηλικία πως διαθέτετε στιλ;

Από μικρή ηλικία και μετέπειτα λόγω της δουλείας μου, γνωρίζω πολύ κόσμο, και πάντα με ρωτούσαν όλοι “τι ωραίο αυτό που φοράς”, “από πού το πήρες”. Το στιλ είναι καθαρά θέμα προσωπικότητας.  Μπορεί μία γυναίκα να φοράει -όπως εγώ τώρα- ένα απλό T- shirt ή κάτι απλό και να το υποστηρίζει απόλυτα. Σημασία έχει κάθε γυναίκα να νιώθει άνετα μέσα σε αυτό που φοράει.

vassia kostara

Τι θα δούμε στη χειμερινή και δεύτερη κατά σειρά συλλογή σας; 

Η χειμερινή συλλογή περιλαμβάνει μάλλινα, πλεκτά, cozy κομμάτια που κάθε γυναίκα θα θέλει να τα φορέσει από το πρωί έως το βράδυ. Τα υφάσματα είναι και πάλι με paterns, δεν θα υπάρχει αρκετή μονοχρωμία. Με λίγα λόγια sneakers είναι το στιλ με skinny jeans και από πάνω κιμονό με κουκούλες ή φαρδιά ζιβάγκο. “Εύκολα ρούχα”. Υπάρχουν βέβαια και κάποια κομμάτια τα οποία τα κάνω κατά παραγγελία αν μου ζητηθεί από κάποια γυναίκα.

Vassia Kostara

Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται τα ρούχα σας; 

Τα ρούχα απευθύνονται σε γυναίκες ηλικίας από 18 μέχρι 58 και η λογική είναι “φοράω κάτι και νιώθω άνετα”. Τα ρούχα είναι one size και για τον λόγο αυτό δεν έχω κάνει πολλά επίσημα κομμάτια.

Όταν σχεδιάζετε ένα ρούχο, πρώτα έχετε το σχέδιο στο μυαλό σας ή το ύφασμα;

Το ύφασμα με πηγαίνει στο σχέδιο. Και όλα μου τα πατρόν τα χειμωνιάτικα τα έχω φτιάξει με βάση τα υφάσματα. Η ποιότητα του υφάσματος είναι πάντα πολύ σημαντική.

vassia kostara

Πώς πήρατε την απόφαση σε μία τόσο δύσκολη εποχή να κάνετε το δικό σας brand;

Πιστεύω πως όταν κάτι το αγαπάς πάρα πολύ και αν “το πιστεύεις” αξίζει να το προσπαθήσεις. Αν αποτύχεις, το προσπάθησες οπότε και αυτό επιτυχία είναι για εμένα. Από τη στιγμή που τελείωσα τις σπουδές μου αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες όμως δεν το έβαλα κάτω. Πολλές φορές πέρασε από το μυαλό μου να φύγω από την Ελλάδα όμως τελικά επέλεξα να το προσπαθήσω.

Τι σχέδια θεωρείτε πως έχει η Ελλάδα για εσάς; 

Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα που δυστυχώς περνάει μία δύσκολη περίοδο. Παρόλα αυτά έχει το πλεονέκτημα του τουρισμού. Εγώ είμαι ένα πάρα πολύ εργατικό άτομο, που “παντρεύω” το δημιουργικό κομμάτι με το επιχειρηματικό. Δίνω έμφαση στα νησιά και στους τουρίστες οι οποίοι στηρίζουν την ελληνική παραγωγή και τους Έλληνες σχεδιαστές. Αυτό συνέβη και στην Μύκονο αλλά και στην παραλία του Αστέρα όπου τα ρούχα μου πήγαν πάρα πολύ καλά σε πωλήσεις. Είμαι πολύ ικανοποιημένη και στόχος μου είναι να το εξελίξω το brand και στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας τη χώρα μου φτιάχνοντας τα κομμάτια μου εδώ. (Τα ρούχα δημιουργούνται στην Πάτρα).

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως νέα σχεδιάστρια; 

Μία δυσκολία για μένα ήταν να ανταπεξέλθω στις παραγγελίες μου και στα requests των πελατών γιατί υπήρξε αμέσως ενδιαφέρον χωρίς να το περιμένω. Έπρεπε να αυξήσω την παραγωγή μου. Ξεκίνησα με δύο μοδίστρες και τώρα έχω εφτά. Οι δυσκολίες αυτήν την περίοδο είναι να βρεις καλούς συνεργάτες να βρεις μπουτίκ και να κάνεις το bussiness development. Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και brands τα οποία είναι πολύ οικονομικά και υπερισχύουν στην αγορά. Όμως η λογική του δικού μου brand είναι κάπως διαφορετική και απευθύνεται σε γυναίκες -όπως προανέφερα- που επενδύουν σε μοναδικά κομμάτια.

Είστε πιο διαισθητική ή πιο αναλυτική όταν σχεδιάζετε;

Διαισθητική καθόλου αναλυτική. Είναι σαν πίνακας ζωγραφικής το ρούχο για έμενα.

vassia kostara

Αυτό σημαίνει ότι έχετε όντως ταλέντο σε αυτό διότι στους νέους σχεδιαστές συμβαίνει το αντίθετο.

Ζωγραφίζω από μικρή κυρίως με λάδι σε καμβάδες. Είναι εσωτερική ανάγκη μου. Ξεχνάω.

Πώς νιώθετε όταν βλέπετε να φορούν τα ρούχα σας;

Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μου. Η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση που μπορώ να πάρω. Αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί να συγκριθεί με χρήματα.

Ποια είναι η πιο γνωστή γυναίκα της showbiz που έχει αγοράσει ρούχα σας;

Η Ελένη Μενεγάκη.

Ποια γυναίκα της showbiz θεωρείτε πως μπορεί να υποστηρίξει απόλυτα αυτή την boho αισθητική που αποπνέουν τα ρούχα σας;

Πολλές αλλά αν πρέπει να πω ένα όνομα θα πω αυτό της Κάτιας Ζυγούλη.

Αν μία επώνυμη έβλεπε ένα ρούχο σας και σας έλεγε πως θέλει ακριβώς το ίδιο, θα το κάνατε; 

Όχι. Kαι γιατί δεν θα μπορούσα να βρω το ίδιο ύφασμα αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα κατέρριπτε την ιδέα μου περί μοναδικότητας.

Ποια είναι τα επόμενα κυριολεκτικά και μεταφορικά σχέδιά σας; 

Θέλω αυτό το brand που λέγεται Vassia Kostara να ταξιδέψει στις χώρες που θα ήθελα να ταξιδέψει κάνοντας συνεργασίες με μεγάλες μπουτίκ φτιάχνοντας πάντα τα ρούχα μου εδώ για να στηρίξω την ελληνική παραγωγή.

Τι μπορεί να φορέσει μία γυναίκα για να αποπνέει αισθησιασμό; 

Ένα κλειστό φόρεμα με κοψίματα το οποίο αφήνει την φαντασία κάποιου να καλπάζει

Έχετε πολλά τέτοια ρούχα δεσποινίς Κωσταρά στην συλλογή σας;

Ναι.

vassia kostara

Δείτε σχέδια από τη συλλογή της πατώντας εδώ.

Διαβάστε ακόμη: 

#alwaysinspired by Vassia Kostara: 12 λόγοι που θα λατρέψετε αυτή τη χειμερινή συλλογή

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram