59% των παιδιών κάνουν χρήση των social media πριν τα 10 τους χρόνια

Μια νέα έρευνα της συμβουλευτικής ιστοσελίδας Knowthenet αποκάλυψε πως 59% των παιδιών γίνονται μέλη σε site κοινωνικής δικτύωσης πριν την ηλικία των 10. Κάτι μας λέει πως τα παιδιά μάλλον παρα-μεγαλώνουν γρήγορα.

Την έρευνα διεξήγαγε το Opinium, και συμπεριέλαβε ως δείγμα περισσότερα από 1000 παιδιά ηλικίας από 8 μέχρι 16, αλλά και χίλιους γονείς παιδιών αυτών των ηλικιών.

Τα περισσότερα παιδιά (52%) είχαν εγγραφεί στο Facebook, παρά τους ηλικιακούς περιορισμούς. Άλλα δημοφιλή site κοινωνικής δικτύωσης προς τα οποία έδειχναν την προτίμηση τους αποτελούν το WhatsApp (40%), το BBM (24%) και Snapchat (11%).

21% των παιδιών αυτών είχαν ποστάρει comments αρνητικού περιεχομένου από την ηλικία των 11, και το 26% είχαν «χακάρει» προφίλ κάποιου φίλου τους και δημοσιεύσει κάτι χωρίς την άδεια τους. Το 43% είχε στείλει μήνυμα σε κάποιον άγνωστο, ξεκινώντας κατά μέσο όρο από την ηλικία των 12.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά είναι πιθανότερο να δημοσιεύσουν μια φωτογραφία ή ένα βίντεο των εαυτών τους στο διαδίκτυο, ή να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο προφίλ για πρώτη φορά, στην ηλικία των 11, να δοκιμάσουν το Twitter και να στείλουν μήνυμα σε έναν άγνωστο στα 12, και να δοκιμάσουν υπηρεσίες όπως το SnapChat και το Ask.fm στην ηλικία των 13.

Ωστόσο, τα δύο τρίτα αυτών (67%) στρέφονται στους γονείς τους όταν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία online, η έρευνα έδειξε.

Και ενώ το 63% των γονέων ελέγχει την δραστηριότητα των παιδιών του στο ίντερνετ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, περισσότερο από το ένα πέμπτο αυτών (21%) δεν είναι σίγουροι για το αν θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν ένα πρόγραμμα γονεϊκού ελέγχου, και μόλις λιγότεροι από τους μισούς (46%) παραδέχονται πως δεν είναι σίγουροι ή δε γνωρίζουν την πολιτική χρήσης του internet στο σχολείο των παιδιών τους.