Parc Monceau: Ο ρομαντικός αγγλικός κήπος του Παρισιού

Το Parc Monceau είναι ένα από τα αγαπημένα δημόσια πάρκα των Παριζιάνων, που βρίσκεται στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Λίγη ιστορία

Το Parc Monceau δημιουργήθηκε το 1778 από τον Phillippe d’Orléans, δούκα της Chartres, ο οποίος ήταν ξάδερφος του βασιλιά Λουδοβίκου XVI. Ως λάτρης όλων των αγγλικών συνηθειών, ήθελε το πάρκο να είναι στο ίδιο στιλ, εμπνευσμένο από τους ρομαντικούς αγγλικούς και γερμανικούς κήπους. Ο δούκας αρχικά ανέθεσε στη ζωγράφο-συγγραφέα Carmontelle να σχεδιάσει έναν όμορφο αγγλικό κήπο.

Carmontelle-Vue des jardins de Monceau @ Musée-Carnavalet

Σχετικά με το έργο του, ο Carmontelle σημείωσε:

«Δεν είναι απαραίτητο οι κήποι ή η φύση να παρουσιάζονται με τις πιο ευχάριστες μορφές. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η γοητεία που συναντά κανείς μπαίνοντας στον κήπο και να την ανανεώνει με κάθε βήμα του, ώστε ο επισκέπτης στην ψυχή του να έχει την επιθυμία να επισκέπτεται ξανά τον κήπο κάθε μέρα και να τον έχει για τον εαυτό του. Η αληθινή τέχνη είναι να ξέρεις πώς να κρατάς τους επισκέπτες εκεί, μέσα από μια ποικιλία αντικειμένων, διαφορετικά θα πάνε στην ύπαιθρο για να βρουν αυτό που ψάχνουν στο κήπο, την ελευθερία».

Οι τρέλες του Δούκα

Ο Δούκας της Σαρτρ είχε κάνει διάφορα “τρελά” στο πάρκο, που είχαν στόχο να εκπλήξουν και να καταπλήξουν τους επισκέπτες του.

Υπήρχε μια μικρή αιγυπτιακή πυραμίδα, μια ρωμαϊκή κιονοστοιχία, αντίκες αγάλματα, μια λιμνούλα με νούφαρα, μια ταταρική σκηνή, αγροικία, ένας ολλανδικός ανεμόμυλος, ένας ναός του Άρη, ένας μιναρές, ένας ιταλικός αμπελώνας, ένα μαγεμένο σπήλαιο και ένα μεσαιωνικό ερείπιο.

© French Moments

Για να συμπληρώσει δε την ατμόσφαιρα του τοπίου, οι υπηρέτες ήταν ντυμένοι με ανατολίτικες και άλλες εξωτικές στολές και έφερναν στο πάρκο ασυνήθιστα ζώα για την εποχή όπως καμήλες.

The Wall of the Farmers-General

Το 1787 η εταιρεία των φορολογικών αγροτών έστησε ένα νέο τείχος της πόλης γύρω από το Παρίσι γνωστό ως Τείχος των Αγροτών-Γενεράλ (Mur des Fermiers Généraux).

Η ροτόντα

Μέρος του τοίχου συνήθιζε να τρέχει κατά μήκος της βόρειας άκρης του πάρκου όπου χτίστηκε ένα φράγμα διοδίων. Σχεδιασμένο από τον Claude-Nicolas Ledoux, παίρνει το σχήμα κυκλικής ροτόντας σε νεοκλασικό στιλ.

Η Ροτόντα στο πάρκο Monceau

Ήταν γνωστό ως Pavilion de Chartres και μοιάζει με δωρικό ναό. Το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε ως τελωνείο και ο επάνω όροφος χρησίμευε ως διαμέρισμα για τον Δούκα με θέα στον κήπο.

Ο κομψός θόλος προστέθηκε στη δομή από τον Gabriel Davioud τον 19ο αιώνα.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός: το 1797 στο Parc Monceau έγινε το πρώτο άλμα με μεταξωτό αλεξίπτωτο από τον André-Jacques Garnerin.

Το Parc Monceau τον 19ο αιώνα

Μετά την εποχή του Ναπολέοντα, το πάρκο επανήλθε στην οικογένεια του Δούκα, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Το άγαλμα του Ambroise-Thomas στο πάρκο.

Το μέγεθος του πάρκου μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Αυτοκρατορίας, καθώς οικόπεδα εντός του πάρκου πωλήθηκαν σε κατασκευαστές ακινήτων που έχτισαν κομψά αρχοντικά.

Το Parc Monceau αγοράστηκε από την πόλη του Παρισιού το 1860 και ανακατασκευάστηκε από τον βαρόνο Haussmann, ως μέρος των μεγάλων αστικών έργων του στο Παρίσι.

Παρτέρια στο πάρκο, με ανθισμένα λουλούδια.

Είχε δύο βασικά σοκάκια από βορρά προς νότο (Allée Ferdousi) και από ανατολικά προς δυτικά (Allée de la Comtesse de Ségur) που συναντώνται στο κέντρο του κήπου. Τα σοκάκια αυτά τροποποιήθηκαν, έγινα αρκετά φαρδιά, πλακοστρώθηκαν ώστε να αρχίζουν να επιτρέπουν στις άμαξες να περνούν μέσα από το πάρκο.

Ο βαρόνος Haussmann φύτεψε επίσης πολλά εξωτικά δέντρα και λουλούδια από όλο τον κόσμο για να στολίσουν το Parc Monceau.

Χαρακτηριστικά του Parc Monceau

Η έκταση του πάρκου καλύπτει 8,2 εκτάρια και η περιφέρειά του είναι περίπου 1,1 χλμ. μήκος.

Οι περισσότερες από τις αρχικές ανοησίες του 18ου αιώνα έχουν πλέον εξαφανιστεί, εκτός από την αιγυπτιακή πυραμίδα. Ωστόσο, το πάρκο περιέχει μερικές δομές που προστέθηκαν από τον βαρόνο Haussmann τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων αγαλμάτων και εξωτικών δέντρων.

Το πάρκο διαθέτει έναν βράχο στον οποίο βρίσκεται μια κυψέλη. Ένας μικρός καταρράκτης προσθέτει στη μαγεία του τόπου.

©Sarah-Fauvel
Η Αιγυπτιακή πυραμίδα

Δίπλα του στέκεται η μικροσκοπική αιγυπτιακή πυραμίδα, μια από τις λίγες πρωτότυπες τρέλες που υπάρχουν ακόμα σήμερα.

Λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Allée de la Comtesse de Ségur, ο αρχιτέκτονας Gabriel Davioud πρόσθεσε μια μικρή γέφυρα που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τη γέφυρα Rialto στη Βενετία.

Γεύση Βενετίας μέσα στο πάρκο, με τη γέφυρα που σχεδιάστηκε με έμπνευση τη γέφυρα Rialto.

Εκεί κοντά και η αψίδα της Αναγέννησης, τα ερείπια από το δημαρχείο του Παρισιού που κάηκε κατά τη διάρκεια της Κομμούνας του Παρισιού.

Τα ερείπια αψίδας στο πάρκο Μonceau

Σε κοντινή απόσταση, η οβάλ λεκάνη (la Naumachie) συνορεύει με μια μακριά κορινθιακή κιονοστοιχία που κάποτε ήταν μέρος μιας εκκλησίας στο Saint-Denis που διαλύθηκε το 1719.

Η μακριά κορινθιακή κιονοστοιχία που κάποτε ήταν μέρος μιας εκκλησίας στο Saint-Denis που διαλύθηκε το 1719

Κάθε μία από τις τέσσερις κύριες εισόδους του πάρκου έχει καλές πύλες από σφυρήλατο σίδερο του Gabriel Davioud.

Σήμερα, το πάρκο διαθέτει παιδότοπο για παιδιά, δύο αμμόλοφους, γαϊτανάκι, ζαχαροπλαστείο και κουκλοθέατρο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα