Μια όπερα άλλου τύπου στη νησιωτική επαρχία Hainan της Κίνας

Το Heatherwick Studio αποκάλυψε τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας όπερας στη νησιωτική επαρχία Hainan της Κίνας. Το έργο αναπτύσσεται από την Haikou Tourism & Culture Investment Holding Group. Ο μελλοντικός πολιτιστικός πυρήνας προβλέπεται να  στεγάσει τρεις χώρους παραστάσεων. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2022.

Οι ειδικοί αρχιτέκτονες επιλέχθηκαν από τον οργανισμό Haikou Tourism & Culture Investment Holding Group που επιθυμεί  να αναπτύξει ένα στιβαρό κέντρο καλλιτεχνικής αναφοράς και μια νέα, καθαρά πολιτιστική συνοικία στην πρωτεύουσα του νησιού, Χαϊκού.

Το συγκρότημα αυτό που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί, θα φιλοξενεί τρεις χώρους παραστάσεων – όπερα, αίθουσα συναυλιών και θέατρο. Προβλέπεται να διαθέτει χωρητικότητα 3.800 ατόμων και θα ενσωματώνει χώρους τέχνης και δημιουργικότητας, χώρους μάθησης, προβών και φυσικά, παραστάσεων. Τα σχέδια του Heatherwick για το κτίριο αυτό – την πρώτη όπερα που αναλαμβάνει – προβλέπουν τους τρεις ανωτέρω κύριους και διακριτούς καλλιτεχνικούς χώρους, να ενώνονται ως ένα μεγάλο εστιακό σημείο κάτω από ένα επιβλητικό θόλο, κάτι που εν μέρει αναφέρεται στην ίδια τη γεωλογία του νησιού.

«Η έμπνευσή μας προήλθε από το ντόπιο ηφαιστειακό τοπίο, αλλά και τα κοστούμια, τα χρώματα και την κίνηση της ευρύτερης κουλτούρας της Χαϊνάν», δήλωσε ο Eliot Postma, ηγετικό στέλεχος της Heatherwick Studio.

«Πολλές όπερες είναι αποκομμένες από το περιβάλλον τους και ‘ζωντανεύουν’ μόνο όταν προβάλλεται μια παράσταση. Θέλαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα είναι προέκταση της πόλης,  θα επηρεάζεται και θα επιδρά διαρκώς στην καθημερινή ζωή της. Ως αποτέλεσμα, ο θόλος καλύπτει ένα μείγμα χώρων που σχηματίζουν ένα υπαίθριο χωριό, τμήματα του οποίου αποτελούν οι επί μέρους τρεις βασικές αίθουσες. Έτσι συνδυάζεται ιδανικά η αναγκαία τυπικότητα μιας παράστασης με την καθόλα ανεπίσημη κουλτούρα του νησιού, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την τέχνη της όπερας προσιτή, προσφέροντας παράλληλα σε όλους έναν χώρο για να συναντηθούν… είτε διαθέτουν εισιτήριο παράστασης, είτε όχι».

Ο χώρος αυτός θα σχεδιαστεί για να μπορεί να ανεβάζει διεθνείς παραγωγές που θα κυμαίνονται από μεγάλης κλίμακας όπερες, μπαλέτα και μιούζικαλς, μέχρι παραστάσεις πρωτοποριακού δράματος, events μόδας ή παραστάσεις πολυμέσων.

Στόχος είναι να αποτελέσει δραστήριο σημείο της πολιτιστικής συνοικίας Jiangdong, η οποία βρίσκεται ανατολικά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα