H αρχαιότερη χώρα του κόσμου είναι αυτό το μικρό κράτος που βρίσκεται μέσα στην Ιταλία
Άγιος Μαρίνος
Credit: visitsanmarino/instagram

Ποια είναι η αρχαιότερη χώρα στον κόσμο; Ανάλογα με το ποιον θα ρωτήσετε, θα λάβετε διάφορες απαντήσεις. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι μια χώρα όπως η Κίνα ή η Ελλάδα, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε αρχαίες πόλεις που χρονολογούνται από τη δεύτερη, τρίτη ή ακόμη και την πέμπτη χιλιετία π.Χ. Αλλά τα σύνορα και οι πολιτισμοί πάντα μετακινούνταν – και θα συνεχίσουν να μετακινούνται – κατά τη διάρκεια της ιστορίας, και ως εκ τούτου, τα περισσότερα από τα σημερινά μας έθνη είναι στην πραγματικότητα αρκετά νεαρά.

Για παράδειγμα: η σημερινή Ρωσία γεννήθηκε από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991- το ισχύον σύνταγμά της είναι μόλις 20 ετών. Το σύγχρονο Ιράν – επίσημα η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν – γίνεται μόλις 45 ετών τον επόμενο χρόνο- δεν ήταν δημοκρατία μέχρι το 1979, μετά την Ιρανική Επανάσταση. Και βέβαια, η ίδια η Ρώμη ιδρύθηκε το 753 π.Χ., αλλά η Δημοκρατία της Ιταλίας, όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι μόλις 60 ετών. Ιδρύθηκε το 1946 μετά από ένα πανεθνικό δημοψήφισμα στο άλλοτε Βασίλειο της Ιταλίας που αντικατέστησε τη μοναρχία με μια δημοκρατία. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακηρύχθηκε το 1949- η σύγχρονη Ελλάδα – επίσημα η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία – ξεκίνησε το 1974 μετά την κατάργηση της μοναρχίας.

Αυτοκρατορίες ανεβαίνουν και πέφτουν, αλλά ο Άγιος Μαρίνος, ένας μικρός θύλακας μιας χώρας στη μέση της Ιταλίας, έχει αντέξει στις δοκιμασίες του χρόνου από το έτος 301, χάρη στο μικρό του μέγεθος και την πολιτική του δεινότητα.

Η αρχαιότερη χώρα στον κόσμο είναι ο Άγιος Μαρίνος

Τι είναι ο Άγιος Μαρίνος; Αν δεν το έχετε ακούσει ποτέ, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Άγιος Μαρίνος είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στον κόσμο, με έκταση περίπου 24 τετραγωνικά μίλια – μεγαλύτερη από το Βατικανό και το Μονακό (τις δύο μικρότερες χώρες του κόσμου από άποψη έκτασης, με έκταση κάτω από ένα τετραγωνικό μίλι), αλλά μικρότερη από το Λιχτενστάιν και την Ουάσινγκτον. Είναι μια αυτοδιοικούμενη χώρα εντός της Κεντρικής Ιταλίας, ανάμεσα στις ιταλικές περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια και Μάρκε. Τα δυτικά σύνορα της χώρας απέχουν μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από την παράκτια ιταλική πόλη Ρίμινι, στην Αδριατική Θάλασσα. Μπορείτε επίσης να κάνετε ημερήσια εκδρομή στον Άγιο Μαρίνο από την Μπολόνια, η οποία απέχει μόλις δύο ώρες οδικώς.

Στο κέντρο του Σαν Μαρίνο, το επιβλητικό Μόντε Τιτάνο δεσπόζει στο τοπίο με τρεις μεσαιωνικούς πύργους που στεφανώνουν τις τρεις ψηλότερες κορυφές του: το Cesta, στο ψηλότερο σημείο του βουνού, το Montale, στο μικρότερο, και το Guaita, το παλαιότερο φρούριο από τα τρία και ίσως το πιο διάσημο και πολυφωτογραφημένο. Στις δυτικές πλαγιές του Μόντε Τιτάνο βρίσκεται η περιτειχισμένη πόλη του Σαν Μαρίνο, η πρωτεύουσα του έθνους. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, καθώς και το ίδιο το Μόντε Τιτάνο, ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2008.

Η ιστορία του Άγιου Μαρίνου

Αν γνωρίζετε λίγα ιταλικά, μπορείτε να μαντέψετε την ετυμολογική προέλευση αυτής της χώρας: Ο Άγιος Μαρίνος πήρε το όνομά του, φυσικά, από τον Άγιο Μαρίνο. Αρχικά λιθοξόος από το νησί Ραμπ (που βρίσκεται στη σημερινή Κροατία), αυτός και οι χριστιανοί συνάνθρωποί του διέφυγαν από τις θρησκευτικές διώξεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και εγκαταστάθηκαν στο Μόντε Τιτάνο, όπου έχτισαν μια εκκλησία, από την οποία αναπτύχθηκε η κοινότητα που θα γινόταν ο Άγιος Μαρίνος. Η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του έθνους είναι η 3η Σεπτεμβρίου 301 μ.Χ.

Με την πάροδο των ετών, ο Άγιος Μαρίνος διατήρησε την κυριαρχία του χάρη στην απομόνωσή του και το καλά οχυρωμένο ορεινό τοπίο του. Οι πολιτικοί ελιγμοί βοήθησαν επίσης στη διατήρηση της σχετικής ανεξαρτησίας του: Κατά τον Μεσαίωνα, όταν η οικογένεια Μαλατέστα, ηγεμόνες του Ρίμινι, εισέβαλε στο έδαφος του Αγίου Μαρίνου, ο λαός του προστατεύθηκε από την αντίπαλη οικογένεια Μοντεφέλτρο του κοντινού Ουρμπίνο. Τον 18ο αιώνα, ο Ναπολέων αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Αγίου Μαρίνου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην ιταλική χερσόνησο και, μάλιστα, προσφέρθηκε να επεκτείνει την επικράτειά του. Και τον 19ο αιώνα, ο Άγιος Μαρίνος προσέφερε άσυλο σε επαναστάτες που συμμετείχαν και συμπαθούσαν το ιταλικό κίνημα ενοποίησης, μεταξύ των οποίων ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι- λίγο αργότερα, το νέο έθνος της Ιταλίας επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία του Αγίου Μαρίνου μέσω μιας συνθήκης φιλίας που υπογράφηκε το 1862.

Ο Άγιος Μαρίνος έχει αρκετές ομοιότητες με την Ελβετία, όσον αφορά το σχετικά μικρό μέγεθός του, την ορεινή απομόνωση και τη συνήθη πολιτική ουδετερότητα. Σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια σχετικής σταθερότητας οδήγησαν τη χώρα να αποκαλείται επίσης η πιο γαλήνια Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.

Με την πρώτη ματιά, ο Άγιος Μαρίνος μπορεί να μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη ιταλική κοινότητα της χερσονήσου: τα κύρια γεωργικά προϊόντα του είναι το κρασί και το τυρί, η εθνική του γλώσσα είναι η ιταλική, το νόμισμά του είναι το ευρώ, οι επισκέπτες μπορούν να διασχίζουν ελεύθερα τα ιταλο-σαμαρινικά σύνορα χωρίς χαρτιά.

Αν και ο Άγιος Μαρίνος δεν ανήκει ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στην Ευρωζώνη, χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμά του. Τα κέρματα με τα σχέδια του Αγίου Μαρίνου στην εθνική πλευρά είναι περιζήτητα από τους συλλέκτες- μπορείτε να τα βρείτε ανταλλαγμένα σε τοπικό επίπεδο, ιδίως σε καταστήματα με αναμνηστικά. Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να συλλέξετε όταν επισκέπτεστε τη χώρα είναι τα γραμματόσημα διαβατηρίου.

Δεδομένου ότι ο αποκλεισμένος από την ξηρά Άγιος Μαρίνος δεν διαθέτει αεροδρόμιο ή σιδηροδρομικό σταθμό (οι πλησιέστεροι βρίσκονται στο Ρίμινι), οι μόνοι τρόποι για να φτάσετε στη χώρα είναι χερσαίες διαδρομές από την Ιταλία με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Και επειδή η Ιταλία έχει ανοικτά σύνορα με τον Άγιο Μαρίνο, τα σαμαρινέζικα διαβατήρια δεν έχουν καμία επίσημη χρήση. Ωστόσο, αποτελούν μια διασκεδαστική καινοτομία και διατίθενται για αγορά στα τοπικά τουριστικά γραφεία.

Η περιήγηση στα αξιοθέατα του Άγιου Μαρίνου μπορεί να γίνει μέσα σε μία μέρα (αλλά φυσικά υπάρχει και η αξία της διανυκτέρευσης, αν μπορείτε). Ο τουρισμός της χώρας περιστρέφεται γύρω από την πόλη του Σαν Μαρίνο, όπου μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία και καταστήματα που απευθύνονται σε τουρίστες. Για μια εκτεταμένη θέα της χώρας και της Αδριατικής Θάλασσας, πάρτε το τελεφερίκ που ανεβαίνει στο Monte Titano και συνδέει την κοινότητα Borgo Maggiore του Σαμαρίνο με το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί, επισκεφθείτε το Palazzo Pubblico στην Piazza della Liberta – κυριολεκτικά το «δημόσιο παλάτι» στην «πλατεία της ελευθερίας», όπως εύστοχα ονομάζονται οι τοποθεσίες σε αυτή την πιο γαλήνια Δημοκρατία.

Η θέα από την πλατεία προκαλεί πραγματικά δέος: πράσινοι λόφοι κυλούν στον ορίζοντα και οι σημαίες του Αγίου Μαρίνου κυματίζουν στον άνεμο, με τις δύο λευκές και γαλάζιες ζώνες τους να αντιπροσωπεύουν την ειρήνη και την ελευθερία. Το Παλάτσο είναι επίσης πανέμορφο, αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα δροσερό είναι να παρακολουθείτε την τελετουργική αλλαγή φρουράς, τους Guardie di Rocca, οι οποίοι φορούν χαρακτηριστικές πράσινες και κόκκινες στολές καθώς περιπολούν στα σύνορα του έθνους.

Μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε και τους τρεις πύργους του Αγίου Μαρίνου από το κέντρο της πόλης, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με πεζόδρομο με πανοραμική θέα στη χώρα. Το εσωτερικό μόνο των πύργων Guaida και Cesta είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά μπορείτε να φωτογραφίσετε το εξωτερικό του Montale. Όσον αφορά τα μουσεία, ο Άγιος Μαρίνος δεν υπολείπεται, όπως αρμόζει σε μια χώρα που ζει εδώ και σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια: επισκεφθείτε τη Galleria Nazionale San Marino (εκθέτει σύγχρονη τέχνη από τη δεκαετία του 1950 και μετά), το Μουσείο Αρχαίων Όπλων (όπλα και πανοπλίες ανά τους αιώνες) και το Μουσείο Γραμματοσήμων και Νομισμάτων (αυτονόητο).

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα