Το πρώτο φιλί… Αλήθεια ξέρετε πότε ξεκίνησε η ιστορία του;

Η αγάπη είναι από τα πιο δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα και μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους: ως απλή φροντίδα, με πλατωνικές αγκαλιές, ή με παθιασμένα φιλιά.

Αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ, πότε ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία του φιλιού;

Είτε ανάμεσα σε ερωτευμένους, στα μάγουλα των καλών φίλων και στα μέτωπα των παιδιών, κάθε φιλί εκφράζει και ένα ξεχωριστό νόημα. Όπως αποδεικνύεται δε όπως εμείς σήμερα, έτσι και οι αρχαιότεροι λαοί απολάμβαναν να φιλιούνται, μάλιστα τα πρώτα ρομαντικά φιλιά τοποθετούνται στη Μεσοποταμία πριν από 4.500 χρόνια.

Οι συντάκτες ενός σχετικού άρθρου στο περιοδικό Science δηλώνουν πως το φιλί είναι δύσκολο να μελετηθεί μιας και ξεπήδησε ανεξάρτητα σε ολόκληρο τον κόσμο και σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τις προϊστορικές ανάγκες για ζευγάρωμα προκειμένου να ελεγχθεί η υγεία του συντρόφου δοκιμάζοντας το σάλιο του. Κάποιοι άλλοι φρονούν πως είναι ένας καθαρά πολιτισμικός μηχανισμός, μια μαθημένη συμπεριφορά που απέκτησαν στο διάβα του χρόνου οι περισσότεροι- όχι όμως όλοι- οι λαοί.

Ένα ζευγάρι φιλιέται. Ζωγραφιά πάνω σε τοίχο στην αρχαία Πομπηία. Credit: Photo ArchaiOptix via  Wikimedia CommonsCC BY-SA 4.0

Μέχρι πρότινος, η πρώτη αναφορά σε ρομαντικό φιλί τοποθετείται σε αρχαία ινδικά κείμενα του 1500 π.Χ. όμως τώρα η Μεσοποταμία, αυτή η ‘εύφορος πανσέληνος’- όπως εύγλωττα αποκαλείται- του πολιτισμού, παίρνει τα σκήπτρα της πρωτιάς.

Γύρω στο 2500 π.Χ. λοιπόν αρχίζουν να εμφανίζονται στη γλώσσα των Σουμερίων κείμενα που περιγράφουν το φιλί σε αμιγώς ερωτικά πλαίσια. Στο μεταξύ βέβαια υπάρχουν ταμπλέτες γραμμένες στα Ακκαδικά, μια άλλη γλώσσα της ευρύτερης περιοχής, με αναφορές στο αποκαλούμενο φιλί σεβασμού- όπως ένα φιλί στα πόδια ενός σεβάσμιου γέροντα- ή ακόμη και σε πλατωνικά φιλιά, καθώς επίσης και σε καθαρά ερωτικές συναντήσεις, χείλος με χείλος.

΄Η έρευνa στους χιμπατζήδες, τους στενότερους συγγενείς μας, καταδεικνύει πως το φιλί είναι όντως μια θεμελιώδης συμπεριφορά στους ανθρώπους με παρουσία σε όλους τους πολιτισμούς. Δύο κείμενα από το 1800 π.Χ. είναι άκρως αποκαλυπτικά, αφού περιγράφουν το μεν ένα, πώς μια παντρεμένη γυναίκα παραλίγο να παρασυρθεί από κάποιον άνδρα με ένα φιλί, ενώ αντίθετα μια άλλη ορκίζεται να αποφύγει το φιλί και να έχει ως εκ τούτου ερωτικές σχέσεις με έναν συγκεκριμένο άνδρα’. 

Jean Honore Fragonard. “The Stolen Kiss”. Credit: PhotoWikimedia Commons, Public domain)

Μέσα στα πολλά καλά του φιλιού, η εκτεταμένη ανταλλαγή σάλιου κατά την μακρινή εκείνη εποχή φαίνεται να συνέβαλε, κατά τους σύγχρονους επιστήμονες, στη μετάδοση ποικίλων ασθενειών, όπως ο έρπης του στόματος και άλλες ενδημικές ασθένειες.

Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι οι αρχαίοι ευρωπαίοι απέκτησαν νέα γονιδιώματα (HSV-1) κατά την εποχή του Χαλκού λόγω μετανάστευσης και επίσης έμαθαν τις συμπεριφορές του φιλιού.

Ακόμη και πριν 100,000 χρόνια, οι Νεάτερνταλ εικάζεται πως είχαν ανταλλάξει σάλιο με τον άνθρωπο, τούτο δε τεκμαίρεται με βάση την μετέπειτα ευρεία μετάδοση ενός συγκεκριμένου μικροβίου του στόματος.

Σε κάθε περίπτωση, το φιλί ως κοινωνική συμπεριφορά έχει μια μακρά παρουσία στην ιστορία της ανθρωπότητας που τώρα μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται, καθώς οι αρχαίοι και μιλούσαν και… φιλούσαν!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα