Τι διαβάσαμε και τι πρέπει να διαβάσετε εσείς πριν κλείσει ο χρόνος, Vol.2

Μπορώ να πω, τώρα που κοιτάζω πίσω κάνοντας μια πρόχειρη αποτίμηση της χρονιάς, πως το 2021 δεν ήταν και τίποτα συγκλονιστικό. Πέρυσι τέτοια εποχή παρακαλούσαμε ο νέος τότε χρόνος να μάς φέρει ό,τι μάς πήρε το 2020. Δε συνέβη ποτέ. Ένα χρόνο μετά έχω μεν την χαρά να είμαι (καθόλου δεδομένο) και να πληκτρολογώ κείμενα, ωστόσο τα επιμέρους της χρονιάς δεν μου άφησαν και την πιο γλυκιά γεύση. Μια γεύση που προσπαθούσα να αλλάξω κάθε φορά που χανόμουν στα βιβλία μου. Άλλωστε, η σχέση μου που πάει σταθερά καλά τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή με τα βιβλία.

Είναι σα να έχω βρει τον ιδανικό σύντροφο –ξέρω ότι θα ταξιδέψω, ότι θα μου δημιουργηθούν έντονα συναισθήματα, ότι θα είναι πάντα εκεί για εμένα, ότι δεν θα περιοριστώ σε μια μόνο επιλογή (μένω πάντα πιστή σε ό,τι ξεκινάω, μέχρι να τελειώσει)- και μαζί του περνάω όλη την covid19 περίοδο. Αυτό ίσως με κάνει την κατάλληλη για να μοιραστώ μαζί σας τις καλύτερες αναγνώσεις της χρονιάς. Τα 21 βιβλία που ξεχώρισα μέσα στο 2021, σε τρεις δόσεις, για να μην σας κουράσω αλλά και για να δημιουργήσω το συναίσθημα της προσδοκίας και –γιατί όχι;- της έκπληξης σε κάθε drop. Ας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

ΜΕΡΟΣ Β’

Τι διαβάσαμε και τι πρέπει να διαβάσετε εσείς πριν κλείσει ο χρόνος, Vol.1

#14 Μην πατάς ξυπόλυτη (εκδ. Καστανιώτη)

Οι αυτοβιογραφικές αφηγήσεις της Αστερόπης Λαζαρίδου με έκαναν να νιώσω λιγότερο μόνη και προβληματική. Στα αυτοτελή διηγήματά της παρουσιάζει την ωμή αλήθεια για τη ζωή μιας σύγχρονης γυναίκας. Πραγματικό και υπέροχο με έκανε να κλαίω και να γελάω τόσο εύκολα, όσο γύριζα τις σελίδες. Το ίδιο είπαν κι όλοι οι φίλοι μου που τους το δάνεισα.

#13 Το πράσινο σημειωματάριο (εκδ. Μεταίχμιο)

Το feelgood μυθιστόρημα της Clare Pooley σε ταξιδεύει σε ένα κινηματογραφικό περιβάλλον στο Λονδίνο και σε απορροφά από την πρώτη σελίδα. Υπέροχοι χαρακτήρες και μια γλυκιά ιστορία που όσο εκτυλίσσεται ξέρεις ότι δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει. Ιδανική, ανάλαφρη ανάγνωση για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

#12 Άνθρωποι με άγχος (εκδ. Κέδρος)

«Μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Για να γλιτώσει τη σύλληψη, μπαίνει σε ένα διαμέρισμα προς πώληση και κρατά ομήρους όσους είναι εκεί: την υπερενθουσιώδη μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που ανακαινίζει και πουλά διαμερίσματα για να καλύψει το κενό στον γάμο τους, δύο κοπέλες που διαφωνούν σε όλα, αλλά ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί μαζί, μια κυνική διευθύντρια τράπεζας με τάσεις αυτοκτονίας, μια ηλικιωμένη που υποφέρει από μοναξιά. Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα και, ενώ η αγωνία κορυφώνεται, όμηροι, ληστής και αστυνομικοί αρχίζουν να έρχονται κοντά και ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα θα μπορούσαν να φανταστούν». Ο Fredrik Backman απέδειξε γι’ ακόμα μια φορά πως και υπέροχος αναλυτής χαρακτήρων είναι και πως η πένα του μπορεί να είναι αιχμηρή ακόμα κι όταν γράφει για ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

#11 Greenlights (εκδ. Πεδίο)

Ο Matthew McConaughey σε ρόλο συγγραφέα με εξέπληξε αναπάντεχα. Τα χειρόγραφα αποκόμματα από τα ημερολόγια που κρατούσε κατά τη διάρκεια της ζωής του, σε συνδυασμό με τα σχόλια και τις φωτογραφίες του, συνθέτουν ένα μοναδικού είδους βιβλίο αυτοβελτίωσης. Είναι τόσο εθιστικό που, προσωπικά, όταν θέλω να πάρω δύναμη και να έρθω στο κέντρο μου τον βάζω σε βίντεο που απαγγέλει κομμάτια από το βιβλίο του.

#10 Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων (εκδ. Μεταίχμιο)

Ακόμα ένα feelgood βιβλίο που έχει ήδη ένδοξες κριτικές. Η αργεντινή δημοσιογράφος Monica Gutierrez χτίζει το ιδανικό σκηνικό για εμάς τους ρομαντικούς που λατρεύουμε τα θαύματα, τα βιβλία και ειδικότερα το βιβλιοπωλείο του κύριου Λίβινγκστον.

#9 Το Γκαμπί της Βασίλισσας (εκδ. Ψυχογιός)

Ίσως θα έπρεπε να το διαβάσει κανείς πριν δει τη σειρά, για να μπορεί να χτίσει το πλαίσιο χωρίς περιορισμούς στο μυαλό του σύμφωνα με όσα διαβάζει. Ωστόσο το βιβλίο του Walter Tevis είναι απολαυστικό και γεμάτο υπέροχες περιγραφές. Η απόδειξη ότι ένα βιβλίο σπάνια αποτυπώνεται καλύτερα στη μεγάλη οθόνη από ότι σε ένα βιβλίο.

#8 Μάτια Ι & ΙΙ- Ο Συλλέκτης (εκδ. Διόπτρα)

Ο Sebastian Fitzek, ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία ξαναχτυπά με νέο δολοφόνο. Απολαυστικός όπως πάντα!

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα