Search
Close this search box.
Ξεχάστε τα τσιπς του εμπορίου: Φτιάξτε τραγανά κράκερ από φακές με σπόρους για υγιεινές λιχουδιές στο σπίτι
Mπισκότα φακής
Credit: cdhf.ca

Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία εκείνων που λατρεύουν τα τραγανά σνακ αλλά προσπαθούν να αποφεύγουν τις περιττές θερμίδες και τα επεξεργασμένα λιπαρά, σας έχουμε τη λύση. Αντί να ανοίξετε ένα σακουλάκι γεμάτο τηγανητά, αλάτι και συντηρητικά, δοκιμάστε να φτιάξετε στο σπίτι πανεύκολα, τραγανά, gluten-free κράκερ από φακές, πλούσια σε σπόρους και θρεπτικά συστατικά.

Το αποτέλεσμα; Ελαφριά, αρωματικά και super τραγανά κράκερ που μπορείτε να φυλάξετε σε βαζάκι για έναν ολόκληρο μήνα. Και να θυμάστε πόσο υπέροχο είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας χωρίς να στερείστε γεύση.

Σπιτικά τραγανά κράκερ από φακές με σπόρους χωρίς γλουτένη

Υλικά για περίπου 25-30 κράκερ

  • 200 γρ. ροζ φακές (masoor dal)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ.σ. ηλιόσπορους
  • 2 κ.σ. κολοκυθόσπορους
  • 1 κ.σ. chia
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100-120 ml χλιαρό νερό

Τρόπος παρασκευής

  • Ξεκινήστε πλένοντας πολύ καλά τις ροζ φακές 3-4 φορές, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
  • Σουρώστε τις και καβουρδίστε τις σε αντικολλητικό τηγάνι μαζί με τις σκελίδες σκόρδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.
  • Αφήστε τες να κρυώσουν και στη συνέχεια αλέστε τις σε μίξερ μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.
  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι από φακές με τους σπόρους, το αλάτι, το μπούκοβο, το πιπέρι και το baking powder.
  • Προσθέστε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό σιγά-σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μια σφιχτή, εύπλαστη ζύμη.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε μικρές μπάλες, πιέστε τες με το χέρι ή πλάστη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, να έχουν πάχος περίπου 2-3 χιλιοστά.
  • Ψήστε για 18-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο μέχρι και 1 μήνα.

Tip: Αν θέλετε έξτρα γεύση, προσθέστε 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα ή λίγη ρίγανη στο μείγμα.

Σερβίρισμα: Απολαύστε τα σκέτα, με dip γιαουρτιού ή συνοδεύστε τα με guacamole.

Ιδέες για Dips που ταιριάζουν τέλεια με τα κράκερ σας!

Εφόσον φτιάξατε αυτά τα πεντανόστιμα και θρεπτικά κράκερ, γιατί να μην τα απογειώσετε με μερικά φανταστικά dips; Ορίστε μερικές ιδέες που ταιριάζουν τέλεια και είναι εξίσου εύκολες στην παρασκευή τους:

Dip αβοκάντο (Γουακαμόλε)

Ένα κλασικό και πάντα αγαπημένο, το γουακαμόλε είναι γεμάτο υγιεινά λιπαρά και γεύση.

Υλικά: 1-2 ώριμα αβοκάντο, χυμός από μισό λάιμ ή λεμόνι, λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι (προαιρετικά), λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι.

Τρόπος παρασκευής: Πολτοποιήστε τα αβοκάντο με ένα πιρούνι. Προσθέστε τον χυμό λάιμ/λεμόνι, το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.

Γκουαγκαμόλε
Credit: 123RF

Dip κόκκινης φακής

Μια θρεπτική και πλούσια σε πρωτεΐνη επιλογή, ιδανική για να σας κρατήσει χορτάτους.

Υλικά: 1 φλιτζάνι βρασμένη κόκκινη φακή, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, χυμός από μισό λεμόνι, 1 μικρή σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά), λίγο κύμινο, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό για να αραιώσει.

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι και πολτοποιήστε μέχρι να γίνει ένα λείο dip. Προσθέστε νερό σταδιακά μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή σύσταση.

Ντιπ κόκκινης φακής
Credit: 123RF

Dip με γιαούρτι και βότανα

Ελαφρύ, δροσερό και γεμάτο γεύση, αυτό το dip είναι ιδανικό για όσους προτιμούν κάτι πιο φρέσκο.

Υλικά: 1 φλιτζάνι πλήρες στραγγιστό γιαούρτι (ή φυτικό γιαούρτι), 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι.

Τρόπος παρασκευής: Απλά ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ντιπ γιαούρτι
Credit: 123RF
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα