Search
Close this search box.
Βόλτα στις γεύσεις: Tο γαστρονομικό μας σεργιάνι σε παλιά και νέα στέκια
Zευγάρι περιμένει να σερβιριστεί
Credit: 123RF

Η πόλη είναι γεμάτη από γεύσεις, αρώματα και εμπειρίες που αξίζει να ανακαλύψεις. Είτε είσαι λάτρης της παραδοσιακής κουζίνας, είτε αναζητάς κάτι πιο σύγχρονο και πρωτότυπο, οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ. Από τις παλιές, διαχρονικές ταβέρνες που σερβίρουν αυθεντικές συνταγές, μέχρι τους φούρνους που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις με κάθε μπουκιά, και από τα εστιατόρια που τολμούν απρόσμενους συνδυασμούς μέχρι τα μπαρ που ξέρουν να ανεβάζουν τη διάθεση με signature cocktails – αυτή η πόλη έχει κάτι για όλους.

Σε αυτή τη βόλτα στις γεύσεις, θα σε ταξιδέψουμε σε τρεις ιστορικές ταβέρνες που κρατούν την παράδοση ζωντανή, θα κάνουμε στάση σε έναν φούρνο που αποδεικνύει πως η απλότητα είναι μαγεία αλλά και η ποικιλία του (50 διαφορετικά ψωμιά) θα σας καταπλήξει, θα δοκιμάσουμε την απρόβλεπτη ένωση του κεμπάπ με τα νουντλ σε ένα μαγαζί που συνδυάζει Ανατολή, Ασία και Μεσόγειο, θα ανακαλύψουμε ένα bistro με cozy ατμόσφαιρα και δημιουργικές γεύσεις, και τέλος, θα κλείσουμε τη βραδιά σε ένα bar που ξέρει πώς να σερβίρει την τέλεια εμπειρία.

Ετοιμάσου για ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο αυθεντικές γεύσεις, νέες ανακαλύψεις και ατμόσφαιρες που θα σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά.

«Στου Κουτρούλη» Αφανής Γοητεία

Η είσοδος βρίσκεται στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας και αν δεν ξέρεις, άνετα την προσπερνάς. Ταμπέλα έξω δεν υπάρχει και τίποτα δεν μαρτυρά ότι μέσα σε αυτό το καλόγουστο στέκι πολλοί αυθεντικοί καλοφαγάδες χαίρονται σπάνιες λιχουδιές δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Τα υφαντά, που κρέμονται στους τοίχους, τα χαλιά στο δάπεδο, η ανοιχτή κουζίνα και βέβαια το ευγενικό προσωπικό συμβάλλουν πολλαπλώς στη ζεστή ατμόσφαιρα.

Φωτογραφίες από την ταβέρνα Στου Κουτρούλη
Credit: Στου Κουτρούλη

Όμως το γλυκό δένει πραγματικά όταν καταφθάνουν στο τραπέζι τα εξαιρετικά εδέσματα. Τα σούπερ τρυφερά μπριζολάκια και τα άλλα κρεατικά, οι μαμαδίστικοι λαχανοντολμάδες, τα αχνιστά λαχανικά, οι κολοκυθοκεφτέδες, οι τυρόπιτες, ειδικά δε εκείνα τα υπέροχα γαρδουμπάκια με την κόκκινη κρεμμυδάτη σάλτσα, εγγυώνται γαστρονομικές απολαύσεις επιπέδου. Έξτρα σπεσιαλιτέ του μαγαζιού τα εξαίσια γλυκά για τα οποία σίγουρα αξίζει να… αφήσεις χώρο.

«Στου Κουτρούλη», Βαρίκα 8, Αμπελόκηποι (όρια Νέας Φιλοθέης), τηλ.: 210 6913542

Φωτογραφίες από την ταβέρνα Στου Κουτρούλη
Credit: Στου Κουτρούλη

«Μαργαρώ» Εμβληματικό Στέκι

Cult μαγαζί δίπλα στη Σχολή Δοκίμων του Πειραιά, που θα ονομάζαμε «τηγανητζίδικο», μιας και το τηγάνι εδώ καίει ασταμάτητα κάθε ημέρα ετοιμάζοντας ολόφρεσκες και λαχταριστές νοστιμιές.Το μενού είναι συγκεκριμένο, λιτό και πεντανόστιμο, θυμίζοντας το σοφό ρητό ουκ εν τω πολλώ το ευ. Μπαρμπουνάκι ή κουτσομούρα, καραβίδες και γαρίδες, χωριάτικη σαλάτα και ωραίο ψωμί -ούτε καν τηγανητές πατάτες δεν προσφέρονται- αποτελούν ολόκληρο τον γευστικό θησαυρό που επιφυλάσσεται κάθε ημέρα στους πολλούς και πιστούς θαμώνες.

Μέχρι να απολαύσεις τις πρώτες γουλιές από την μπίρα σου ή το κρασάκι σου και να πεις δύο κουβέντες με την παρέα σου, ζουμερές και καλοαλατισμένες γαρίδες προσγειώνονται στο τραπέζι σου προς μεγάλη τέρψη των λάτρεων των αυθεντικών γεύσεων. Γρήγορη εξυπηρέτηση, ευγένεια και στο τέλος, πάντα ευπρόσδεκτη ως κέρασμα η απολαυστική πορτοκαλόπιτα.

«Μαργαρώ», Λεωφόρος Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, τηλ.: 210 4514226

«Casserole Bistro»Ποιοτική Πινελιά

Ενα ελληνικό μπιστρό στην καρδιά των Μεσογείων με σπιτική κουζίνα, ουσιαστικό γαστρονομικό ενδιαφέρον και άξονες, την παράδοση και τη νοστιμιά. Το μενού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κρεατικά με πρώτους και καλύτερους τους υπέροχους, τραγανούς κεφτέδες. Το κατάστημα απευθύνεται σε λάτρεις της ελληνικής, της ιταλικής και της γαλλικής κουζίνας με ουσία και χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς, απλώς για το φαίνεσθαι. Οι ψαγμένες πρώτες ύλες, οι γευστικές ισορροπίες και κυρίως οι απλές σπιτικές γεύσεις έχουν εδώ την πρωτοκαθεδρία και αρέσουν πολύ στους θαμώνες.

Το μενού εναλλάσσεται ανά εβδομάδα και βέβαια συμβαδίζει με την εποχή. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουκουνάρι, τους λαχανοντολμάδες αβγολέμονο, τον θαυμάσιο μουσακά με καπνιστή μελιτζάνα, όπως και το μοσχάρι αλά μπουργκινιόν ή το βιτέλο τονάτο για μια πιο… κοσμοπολίτικη επιλογή. Η λίστα του κρασιού και της μπίρας είναι μακρά και ψαγμένη.

«Casserole Bistro», Καρδίτσης 12 & Αργολίδος, Γέρακας, τηλ.: 210 6619333

«Αρτοποιότης ο Τάκης»Μύρισε Ψωμί

Για τον συγκεκριμένο φούρνο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και είναι από τους πιο γνωστούς και πιο ποιοτικούς της Αθήνας. Λειτουργεί ήδη από τον Μάρτιο του 1971 και πλέον έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς. Μια μεγάλη ποικιλία από περίπου 50 διαφορετικά ψωμιά, πολλά και ποικίλα αρτοπαρασκευάσματα καθώς και νοστιμότατα γλυκά σάς περιμένουν καθημερινά, ολόφρεσκα και μυρωδάτα στις προθήκες του μαγαζιού.

Φωτογραφίες από το Αρτοποιείο ο Τάκης
Credit: Takis Bakery

Hit του φούρνου θεωρείται το χωριάτικο ψωμί γαλλικής προέλευσης καμπαγιού, που φτιάχνεται από ένα μείγμα αλεύρων -σταρένιο, βύνης και σίκαλης- και προζύμι σίκαλης. Το καλαμποκένιο ψωμί και το πολύσπορο επίσης, είναι μια σκέτη νοστιμιά. Ωραιότατα τα χορταστικά σάντουιτς και υπέροχες, τόσο η τυρόπιτα όσο και η σπανακόπιτα που θα βρείτε εδώ. Αν δε είστε και τυχεροί και προλάβετε, θα πάρετε ένα κομμάτι από τη σπάνιας νοστιμιάς μηλόπιτα ή τα κρητικά καλτσούνια που επίσης αρέσουν πολύ.

«Αρτοποιότης ο Τάκης», Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ.: 210 9230052

Φωτογραφίες από το Αρτοποιείο ο Τάκης
Credit: Takis Bakery

«Saitama»Κεμπάπ και Νουντλ… Αλλιώς

Σε αυτό το μικρό μαγαζί που συνδυάζει ιδανικά τα ανατολίτικα, ασιατικά και μεσογειακά στοιχεία, θα έρθετε για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, για τα ευφάνταστα on tap κοκτέιλ και δεύτερον, για το πρωτότυπο concept street food φαγητό που υπογράφει ο chef Ανταμ Κοντοβάς, ο οποίος μιξάρει από τη δική του ματιά διαφορετικές γεύσεις και πολιτισμούς. Εδώ, λοιπόν μπορείτε να συνδυάσετε ένα Negroni ή ένα Mai Tai, με ιδιαίτερα κεμπάπ, όπως αυτό με τη γαρίδα και το χοιρινό που είναι απλώς εξαιρετικό.

Φωτογραφίες φαγητών από το Saitama
Credit: Saitama / FB / Wolt

Σπουδαία επιλογή και το vegan με κιμά λαχανικών και ταχίνι, όπως και τα νουντλ σαν το πιάτο Τομ Κα Γκάι που συνδυάζει γευστικά κοτόπουλο, τόφου και μανιτάρια. Αν πάλι αρέσκεστε στα καυτερά, τα νουντλ με την ψητή πανσέτα, τα φασολάκια και το τραγανό κρεμμύδι, είναι ό,τι πρέπει. Καλωσήρθατε σε μια πανδαισία γεύσεων…

«Saitama», Κεραμεικού 101, Κεραμεικός, τηλ.: 213 0886346

Φωτογραφίες φαγητών από το Saitama
Credit: Saitama / FB

«Ολύμπιον»Κλασική Αξία

Ενα μαγαζί που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υποκατάστατο του οικογενειακού τραπεζιού. Μαγειρείο που λειτουργεί καθημερινά -εκτός Κυριακής- από τις 7 για να σερβίρει καφέ στους… πρωινούς. Από τις 12 αρχίζουν τα ουζάκια με κανέναν ψιλό μεζέ, στην ουσία όμως το «Ολύμπιον» είναι ένα τίμιο φαγάδικο που χορταίνει τον κοσμάκη απλά και όμορφα. Από τις κατσαρόλες της κουζίνας, λοιπόν, βγαίνουν λαχανοντολμάδες και κοτόσουπες, λαχανόρυζο, μερακλίδικα γιουβαρλάκια, μοσχαράκι λεμονάτο και κοκινιστό, αλλά και μελιτζάνες με ρεβίθια και πετιμέζι, που είναι μάλιστα από τα πιο περιζήτητα πιάτα.

Φωτογραφίες από την ταβέρνα Ολύμπιον
Credit: Olympion / FB

Ο κατάλογος είναι μακρύς και ό,τι και να δοκιμάσετε είναι βέβαιο πως γευστικά θα σας καλύψει και με το παραπάνω. Η εξυπηρέτηση ευγενική και γρήγορη και οι τιμές πολύ καλές. Δοκιμάστε στο τέλος τις πίτες και τα γλυκά τους… όλα τέλεια!

«Ολύμπιον», Αναπαύσεως 9, Μετς, τηλ.: 210 9244388

Φωτογραφίες από την ταβέρνα Ολύμπιον
Credit: Olympion / FB

«Επτά Μάρτυρες»Μικρό & Θαυματουργό

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον bar που έγινε γρήγορα αγαπημένο στέκι στο κοινό όλων των ηλικιών και φαντάζει ως η επιτομή του νεο-αθηναϊκού cool. Με κλασικές καρέκλες Thonet και στρογγυλά μαρμάρινα τραπέζια, ατμοσφαιρικό και ζεστό, γεμίζει από το φως κεριών εσωτερικά, εκπέμποντας θετική αύρα. Πέρα από την ευρεία ελληνογαλλική λίστα κρασιών, την παράσταση κλέβουν τα μικρά -όσο και οικονομικά- πιάτα που συνοδεύουν κάθε γύρο ποτών. Η παράδοση αυτή είναι δανεισμένη από τα περίφημα τσιπουράδικα του Βόλου, όπου κάθε καραφάκι ούζο ή τσίπουρο συνοδεύεται από έναν ταιριαστό μεζέ.

Η ομάδα νέων ανθρώπων που τρέχει το μαγαζί ξεκίνησε με εκατό ετικέτες κρασιού και διαρκώς αυξάνει τις επιλογές που περιλαμβάνουν ακόμη σαμπάνιες και ασύρτικα κλασικής οινοποίησης. Εδώ, τα πεντανόστιμα πιάτα-έκπληξη μπορεί να είναι στρείδια, φάβα, σαγανάκι κεφαλογραβιέρας, ψητό λάχανο, ξιδάτη πιπεριά, αλλά και σασίμι τόνου ή χταπόδι καρπάτσιο! Το μπαρ παραμένει διαθέσιμο για μεσημεριανό γεύμα. Καλό είναι να κάνετε κρατήσεις από πριν…

«Επτά Μάρτυρες», Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα