Βιβλία: Τρία βιβλία γεύσης στο ράφι της κουζίνας σας

Τα βιβλία μαγειρικής κερδίζουν τη θέση τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Μάλιστα κάποια βιβλία έχουν εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι τον τελευταίο καιρό αρκετοί εκδοτικοί οίκοι της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού αποφασίζουν επανεκδόσεις. Επανεκδόσεις βιβλίων που άφησαν εποχή καθώς εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα από τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Εμείς εδώ σας παρουσιάζουμε τρεις εμπλουτισμένες επανεκδόσεις από τρεις καταξιωμένους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και σας προτρέπουμε να τους δώσετε μια θέση στο ράφι της κουζίνας σας.

Η μία έκδοση είναι το «Μαρίκα Μητσοτάκη – Συνταγές με Ιστορία» (εκδόσεις Ψυχογιός). Πρωτοκυκλοφόρησε το 2011 (και στο μεταξύ είχε εξαντληθεί), ως ιδέα για δώρο στην ίδια από την κόρη της Αλεξάνδρα, σε συνεργασία με την αδερφή της Κατερίνα, που ανέλαβε την επιμέλεια των συνταγών.

Δεν πρόκειται μόνο για ένα ευρετήριο συνταγών της Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία φημιζόταν για τη μαγειρική της, αλλά και για ένα ημερολόγιο της ζωής που δημιούργησε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με ένα σωρό οικογενειακές αναμνήσεις και άξονα τις συναντήσεις γύρω από το τραπέζι. Όπως λέει η Α. Μητσοτάκη στον πρόλογο της νέας έκδοσης, αυτή περιλαμβάνει κάποιες επιπλέον συνταγές, όπως η φάβα, το τουρλού τουρλού, οι αγκινάρες αλά πολίτα και οι μελιτζάνες τεμπάλ, για τις οποίες η μητέρα τους ήταν πολύ υπερήφανη.

Το δεύτερο βιβλίο αφορά την πολύ πετυχημένη έκδοση “Τα χόρτα” της αγαπημένης σεφ Μυρσίνης Λαμπράκη, η οποία μπορεί να φημίζεται ως meat and fire chef, αλλά δεν γράφει μόνο χιλιόμετρα στο κρέας, αλλά αντιθέτως έχει γράψει χιλιόμετρα στην ελληνική και μεσογειακή γαστρονομία. Η πρώτη του έκδοση εξαφανίστηκε από τα ράφια μέσα σε μόλις 10 ημέρες, για να ακολουθήσουν κι άλλες, που με τη σειρά τους εξαντλήθηκαν. Και τώρα, ήρθε η ώρα να εκδοθεί ξανά και να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πεδίο, ανανεωμένο και εκ νέου φωτογραφημένο.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα άπειρων ταξιδιών και ατελείωτων ωρών στη φύση, με σκοπό να καταγραφεί και να διασωθεί μία γνώση και μια κληρονομιά χιλιάδων χρόνων, που φέρνει σε επαφή τον άνθρωπο με τη γη και τα δώρα της. Η γνώση της σεφ των ελληνικών πρώτων υλών και ειδικά εκείνων της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Κρήτης, ανάμεσα στις οποίες τα άγρια χόρτα καταγράφεται στην έκδοση μέσα από την παρουσίαση 76 είδη χόρτων με τις κοινές και τις λατινικές ονομασίες τους, 167 παραδοσιακές και δημιουργικές συνταγές και 150 υπέροχες φωτογραφίες.

Η τρίτη επανέκδοση είναι του βιβλίου «Σεφ… στο παρά πέντε» του Ευάγγελου Ζουμπανέα (εκδόσεις Σταμούλης), που πλέον κυκλοφορεί με φωτογραφίες. Αυτός ο εύχρηστος οδηγός διατροφής και μαγειρικής δίνει ιδέες και λύσεις για μικρά και μεγάλα γεύματα, εύκολες και νόστιμες συνταγές σε λιγότερο από 15 λεπτά, προτάσεις για τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία μενού, καθώς και οδηγίες για τη διασφάλιση ισορροπημένων διαιτολογίων.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα