Τυριά που κάνουν… πρωταθλητισμό
Pile of cheese many various types on cutting board

Για δεύτερη συνεχή φορά -και τρίτη συνολικά- ένα ελβετικό gruyère αναδείχθηκε καλύτερο τυρί στον κόσμο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυριών που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, από το 1957, στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Το Gourmino Le Gruyère AOP επικράτησε των υπολοίπων 2.977 διαγωνιζόμενων τυριών, προερχόμενων από 29 χώρες, λαμβάνοντας βαθμολογία 98,423 στα 100. Παράγεται από τον Michael Spycher, τη σύζυγό του και την ομάδα τους σε ένα μικρό ορεινό τυροκομείο στη γαλλόφωνη περιοχή της Ελβετίας, με αγελαδινό γάλα που προμηθεύονται από 12 παραγωγούς που βρίσκονται όλοι σε μέγιστη ακτίνα 5 χλμ., το οποίο δίνει στο τυρί τους γεύση από αλπικά λουλούδια και βότανα.

Ελβετικό ήταν και το δεύτερο τυρί στο βάθρο, ένα appenzeller από το Niederburer. Παραγωγής τού Kaserei Niederburer AG στο ελβετικό καντόνι του St. Gallen, το βραβευθέν, με βαθμολογία 98,331, είναι ένα σκληρό αγελαδινό τυρί τρίμηνης ωρίμανσης με ήπια πικάντικη γεύση, στην οποία συνεισφέρει η παραμονή του σε αρωματική άλμη με βότανα.

Την τρίτη θέση, με βαθμολογία 98,254, κατέλαβε ένα τυρί από την Αυστρία ονόματι Erzherzog Johann («Αρχιδούκας Ιωάννης» στα γερμανικά). Παράγεται από την Obersteirische Molkerei eGen στο Knittelfeld και είναι ένα σκληρό τυρί με απαλό κίτρινο χρώμα, που αφήνεται να ωριμάσει για τουλάχιστον έξι μήνες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα