Η τυρόπιτα χωρίς φύλλο αλλά μόνο με νερό και αλεύρι είναι τόσο απλή και ταυτόχρονα τόσο γευστική. Στο χωριό μου, η γιαγιά μου την αποκαλεί «κουρκουτό», στην Αθήνα την ακούω ως «τεμπελόπιτα» ή «τυρόπιτα της τεμπέλας».
Τη φτιάχνω σταθερά κάθε εβδομάδα στα παιδιά μου ως κολατσιό για το σχολείο ή για απογευματινό και όταν βγαίνει ζεστή και τραγανή από τον φούρνο, δεν μπορώ να αντισταθώ… εννοείται τρώω ένα από τα γωνιακά κομμάτια!
Η συνταγή (της γιαγιάς μου) για την τυρόπιτα χωρίς φύλλο
Η βασική συνταγή περιλαμβάνει αλεύρι, αυγό, τυρί φέτα, αλάτι, πιπέρι και λάδι. Οι ποσότητες φυσικά διαφέρουν αναλόγως με το μέγεθος του σκεύους. Για τον λόγο αυτό, το κόλπο για να υπολογίσετε το νερό και αντίστοιχα το αλεύρι είναι το παρακάτω:
1.Βάζετε στο ταψί/πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε ένα δάχτυλο νερό – τόσο πάχος θα έχει τελικά η πίτα σας.
2. Έπειτα αδειάζετε το νερό αυτό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει ένας ρευστός χυλός.
2. Χτυπάτε ένα αυγό και το ρίχνετε στο χυλό. Αν το ταψί σας είναι πολύ μεγάλο τότε θα χρειαστούν δύο αυγά.
4. Προσθέτετε ένα μεγάλο κομμάτι φέτας (250-400γρ) σε τρίμματα αναλόγως το μέγεθος του σκεύους.

5. Ρίχνετε αρκετό λάδι, αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε καλά
6. Σκουπίζετε καλά το σκεύος ώστε να μην είναι βρεγμένο (από το μέτρημα του νερού προηγουμένως). Έπειτα το αλείφετε με λάδι για να μην κολλήσει η πίτα σας καθώς ψήνεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαδόκολλα.
7. Αδειάζετε τη ρευστή ζύμη μέσα στο ταψί/πυρέξ -θυμηθείτε ότι το πάχος της θα πρέπει να είναι περίπου ένα δάχτυλο.
8. Περιχύνετε από πάνω λίγο επιπλέον λάδι και ελάχιστο πιπέρι.
9. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσει καλά.

Θα γίνει το αγαπημένο σας σνακ το οποίο μπορείτε να απολαμβάνετε εσείς και τα παιδιά σας πρωί-μεσημέρι-βράδυ!
Εάν θέλετε περισσότερες ιδέες για εύκολες και γρήγορες συνταγές σας προτείνουμε επίσης:
Σπιτικό παγωτό oreo με 3 υλικά – Η πιο απλή και νόστιμη συνταγή
Μια γλυκιά και μια αλμυρή λιχουδιά για όλες τις ώρες
Μους σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με μόνο 3 υλικά – Εύκολη και γρήγορη συνταγή