Search
Close this search box.
Το πιο αρωματικό γλυκό με σαβαγιάρ και βερίκοκο
Σαρλότ με βερίκοκα
Credit: Shutterstock

Υπάρχουν γλυκά που έχουν την ικανότητα να ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις, αρώματα καλοκαιριού και εικόνες από παλιές οικογενειακές συγκεντρώσεις σε αυλές γεμάτες ανθισμένα γιασεμιά. Ένα τέτοιο γλυκό είναι και αυτή η λαχταριστή τούρτα με σαβαγιάρ και βερίκοκο, που φέρνει την πιο γλυκιά πλευρά του Ιουλίου στο τραπέζι σας. Το αφράτο σαβαγιάρ, η δροσερή κρέμα με πουρέ βερίκοκου και το φίνο λικέρ χαρίζουν μια υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στη δροσιά του φρούτου και τη γλύκα της κρέμας, ιδανική για απογευματινά καλέσματα και καλοκαιρινές βραδιές με φίλους.

Credit: Freepik

Το βερίκοκο, ένα φρούτο που αγαπά το ελληνικό καλοκαίρι όσο λίγα, δίνει εδώ την πιο ζουμερή του εκδοχή, είτε σε μορφή κομπόστας είτε φρέσκο, καραμελωμένο με λίγο μέλι. Η τραγανή υφή των σαβαγιάρ συνδυάζεται με την πλούσια κρέμα και το άρωμα του λικέρ, προσφέροντας μια εμπειρία που κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση. Αν ψάχνετε μια πρόταση που να εντυπωσιάζει χωρίς περιττές υπερβολές, αυτό το γλυκό είναι η επιλογή που θα σας δικαιώσει.

Ετοιμαστείτε να γεμίσετε το σπίτι με αρώματα βερίκοκου και να απολαύσετε μια συνταγή που σίγουρα θα ζητήσουν οι καλεσμένοι σας να τους αποκαλύψετε.

Σαρλότ με βερίκοκα

Υλικά για τα σαβαγιάρ
150 γρ. αλεύρι
80 γρ. ασπράδια
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική,
συν έξτρα για το πασπάλισμα
20 γρ. κορν φλάουρ
Για την κρέμα βερίκοκο
150 ml γάλα
50 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. σκόνη ζελέ
100 γρ. πουρέ βερίκοκο
γία Το γαρνίρίσμα
100 γρ. κορν φλάουρ
70 γρ. αλεύρι
1 αβγό
110 γρ. ζάχαρη
130 γρ. γάλα
20 ml λικέρ βερίκοκο
βερίκοκο κομπόστα
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψημένα

Σαρλότ με βερίκοκα
Credit: Τεχνητή Νοημοσύνη

Τρόπος παρασκευής

  • Ετοιμάζουμε τα σαβαγιάρ: Χτυπάμε σε καθαρό κάδο του μίξερ τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα.
  • Μόλις διογκωθούν, βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι αναμειγμένο με το κορν φλάουρ, αναδεύοντας με τη μαρίζ.
  • Βάζουμε το μείγμα σε σακούλα του κορνέ και σχηματίζουμε ισομεγέθεις λωρίδες, κολλητά μεταξύ τους, πάνω σε λαδόκολλα στρωμένη σε ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 18 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το γάλα να χλιάνουν και ρίχνουμε τη σκόνη ζελέ. Ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει» το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τον πουρέ βερίκοκου, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  • Παίρνουμε τα -πλέον κρύα- σαβαγιάρ και τα φορμάρουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ., στη βάση και περιμετρικά. Γεμίζουμε με την κρέμα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να «δέσει» η κρέμα μας.
  • Ετοιμάζουμε την κρέμα του γαρνιρίσματος: Βάζουμε σε μπασίνα το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αβγό και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και μόλις πάρει μια βράση το ρίχνουμε στην μπασίνα και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να «δέσει».
  • Μόλις «δέσει», αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ βερίκοκο.
  • Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Θερμαίνουμε με φλόγιστρο το τσέρκι γύρω-γύρω, ώστε να ξεφορμάρουμε το γλυκό μας. Καλύπτουμε την επιφάνεια με την κρέμα του γαρνιρίσματος και διακοσμούμε με βερίκοκα κομπόστα και ψημένα αμύγδαλα.

Tip: Αντί για βερίκοκα κομπόστα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα βερίκοκα καραμελωμένα σε τηγάνι με ζάχαρη ή μέλι.

Πηγή: Η συνταγή είναι από το περιοδικό real taste & style, τεύχος Ιουλίου 2025.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα