Τι είναι το Espresso Martini Effect
Τα μοντέλα Kate Moss, Naomi Campbell και Michelle Hicks απολαμβάνουν τα shakes στο πολυκατάστημα Barneys στο κέντρο της Νέας Υόρκης.
Τα μοντέλα Kate Moss, Naomi Campbell και Michelle Hicks απολαμβάνουν τα shakes στο πολυκατάστημα Barneys στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Photo by Fairchild Archive/Penske Media via Getty Images

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου είναι η Εθνική Ημέρα Espresso Martini και αυτό το κοκτέιλ αξίζει να το γιορτάσουμε.

Όπως πολλά κοκτέιλ, η προέλευση του espresso martini συνοδεύεται από εικασίες, αλλά η καλύτερη ιστορία είναι αυτή: Στη δεκαετία του 1980, όταν τα supermodel κυβερνούσαν τον κόσμο, ο μπάρμαν Dick Bradsell δούλευε στα μοντέρνα μπαρ στη γειτονιά SoHo του Λονδίνου, όταν ένα τέτοιο supermodel (η Naomi Campbell και η Kate Moss έχουν κατονομαστεί ως πιθανές ύποπτες) ζήτησε από τον Bradsell ένα κοκτέιλ.

Ο Bradsell έφτιαξε στο σέικερ ένα ποτό από καφέ αναμεμειγμένο με σιρόπι ζάχαρης και βότκα, σύμφωνα με το περιοδικό GQ.

Σήμερα, το espresso martini είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κοκτέιλ, που ξεπερνά μόνο το Old Fashioned, σύμφωνα με το Liquor.com.

Το espresso martini είναι δημοφιλές επειδή είναι απλά ένα απολαυστικό ποτό: Όμορφο στην όψη (όπως είναι τα περισσότερα μαρτίνι), γλυκό και απαλό και ένα αμαρτωλό μείγμα καφεΐνης και αλκοόλ. Είναι κατάλληλο για σχεδόν κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για brunch, είτε για απεριτίφ, είτε για μετά το δείπνο, είτε απλά… επειδή.

Αυτό μας φέρνει στο espresso martini effect: Ένα άτομο σε ένα τραπέζι ή στο μπαρ θα παραγγείλει ένα espresso martini και ξαφνικά όλοι θέλουν ένα.

Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως έπειτα από ένα γεύμα, όταν είναι ώρα για καφέ. Ένα άτομο θα επιλέξει ένα espresso martini αντί για έναν καπουτσίνο και ξαφνικά όλοι προτιμούν το μαρτίνι αντί για την καφεΐνη.

Αυτό οδηγεί στη φήμη ότι οι μπάρμαν μισούν να φτιάχνουν espresso martini. “Μόνο οι κακοί μπάρμαν μισούν να φτιάχνουν espresso martini”, λέει ο Ben Potts, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων φιλοξενίας, Unfiltered Hospitality, και προσθέτει: “Το να φτιάξεις ένα τέτοιο δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα lemon drop – απλά αντικατέστησε το λεμόνι με espresso, ουσιαστικά”.

Πιείτε, λοιπόν, το martini espresso είτε στο αγαπημένο σας μπαρ ή φτιάξτε ένα στο σπίτι με αυτή την απλή συνταγή.

Παραδοσιακό espresso martini

1 oz J.F. Haden’s Espresso Liqueur (ή αντικαταστήστε οποιοδήποτε άλλο λικέρ εσπρέσο)
1 oz cold brew ή καφές
1 oz βότκα

Γεμίστε ένα σέικερ κοκτέιλ με πάγο. Προσθέστε στο σέικερ το λικέρ εσπρέσο, το κρύο ρόφημα ή τον καφέ και τη βότκα. Ανακινήστε δυνατά για περίπου 10 δευτερόλεπτα για να ενωθούν και να παγώσουν τα συστατικά.
Σουρώστε το μείγμα σε ένα παγωμένο ποτήρι μαρτίνι. Γαρνίρετε με κόκκους καφέ ή σοκολάτας, αν θέλετε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα