Search
Close this search box.
Τι είναι η pinsa και γιατί κάνει πάταγο
Pinsa
Credit: zeta.nu/Instagram

Δεν υπάρχει περίπτωση στους καταλόγους με μενού που φτάνουν τελευταίως στα χέρια σας να μη δείτε την… pinsa! Τι είναι όπως η pinsa και γιατί τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής παγκοσμίως;

Η pinsa είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό είδος ζύμης που μοιάζει με πίτσα, αλλά διαφέρει σημαντικά στη σύνθεση, την υφή και την ιστορία της. Πρόκειται για μια πιο ελαφριά και πιο αφράτη εκδοχή της γνωστής σε όλους πίτσας.

Η λέξη “pinsa” προέρχεται από το λατινικό “pinsere”, που σημαίνει «πιέζω», «απλώνω», υποδηλώνοντας τον τρόπο που απλώνεται η ζύμη με τα χέρια και όχι με πλάστη. Έτσι αποκτά ένα χαρακτηριστικό μακρόστενο και ακανόνιστο σχήμα.

Γυναίκα νέα τρώει πίνσα
Credit: 123RF

Pinsa vs πίτσα

Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στην pinsa και την πίτσα είναι οι εξής:

  • Ζύμη: Χρησιμοποιείται μίγμα από αλεύρι σίτου, ρυζιού και σόγιας. Αυτά τα άλευρα καθιστούν τη ζύμη πιο ελαφριά και σίγουρα πιο εύπεπτη
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (έως και 80%), κάτι που την κάνει αφράτη εσωτερικά και τραγανή εξωτερικά.
  • Μακρά ωρίμανση της ζύμης (έως και 72 ώρες), για να απομακρυνθεί η γλουτένη

Γεύση

Η pinsa ξεχωρίζει για την τραγανή κρούστα, το αέρινο εσωτερικό και τη λεπτή, μαλακή βάση. Η γεύση της είναι πιο ανάλαφρη και έχει λιγότερα λιπαρά.

Πώς σερβίρεται;

Η pinsa σερβίρεται παρόμοια με την πίτσα. Από τις κλασικές ιταλικές γεύσεις όπως μοτσαρέλα, προσούτο και ρόκα έως και πιο gourmet επιλογές. Κόβεται εύκολα και είναι ιδανική για μοίρασμα.

Pinsa
Credit: 123RF

Γιατί να την προτιμήσετε;

Απλούστατα για είναι γευστική και ιδανική αν θέλετε να απολαύσετε ένα γεύμα που δεν θα βαρύνει το στομάχι σας! Αξίζει να τη βάλετε στη λίστα με τις γαστρονομικές σας εμπειρίες!

Αν και στο μυαλό μας φαντάζει σαν μία νέα τάση, στην πραγματικότητα, η pinsa είναι μια επιστροφή σε παραδοσιακές, υγιεινές και αυθεντικές γεύσεις της Ιταλίας!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα