Τα Thumbprint Cookies είναι ένα κλασικό είδος μπισκότου shortbread, γνωστό για την τρυφερή και βουτυράτη υφή του, που κρύβει στο κέντρο του μια γλυκιά έκπληξη από μαρμελάδα. Αυτή η συνταγή ξεχωρίζει καθώς χρησιμοποιεί αμυγδαλόαλευρο, κάνοντάς τα όχι μόνο εξαιρετικά νόστιμα αλλά και κατάλληλα για όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη. Είναι επίσης εύκολα στην παρασκευή, χωρίς να απαιτούν μίξερ ή πολύωρη αναμονή, καθιστώντας τα ιδανικά για μια γρήγορη και ευχάριστη γλυκιά δημιουργία.

Διατροφικά οφέλη από τα βασικά υλικά
Αμυγδαλoάλευρο: Αντικαθιστώντας το παραδοσιακό αλεύρι με αμυγδαλόαλευρο, τα μπισκότα γίνονται πλούσια σε υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Το αμυγδαλόαλευρο έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το λευκό αλεύρι, βοηθώντας στη σταθερότερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ωφελεί το δέρμα.

Βούτυρο: Χρησιμοποιούμε ακατέργαστο βούτυρο χωρίς αλάτι, το οποίο είναι πηγή βιταμινών A, D και K2, απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και της οστικής υγείας. Παρότι περιέχει κορεσμένα λιπαρά, σε μέτριες ποσότητες μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Σιρόπι σφενδάμου: Αυτό το φυσικό γλυκαντικό έχει πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη και περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες. Προσφέρει διακριτική γλύκα, χωρίς να επιβαρύνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μαρμελάδα: Ανάλογα με την επιλογή μαρμελάδας, μπορείτε να προσθέσετε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά φρούτων, όπως βιταμίνη C και φλαβονοειδή. Προτιμήστε μαρμελάδες με όσο το δυνατόν λιγότερη προσθήκη ζάχαρης και φυσικά συστατικά.

Thumbprint Cookies
Αυτή η συνταγή δεν περιέχει αυγά, ενώ μπορεί να γίνει και vegan αν αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι καρύδας. Επίσης, είναι ιδανική για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή όσους ακολουθούν πιο φυσική διατροφή.
Υλικά για Thumbprint Cookies
- 200 γρ. αμυγδαλόαλευρο (κατά προτίμηση ψιλοκοπανισμένο και λευκό)
- 85 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 60 ml σιρόπι σφενδάμου (100% pure maple syrup)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή έως 1 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου για έντονο άρωμα)
- Μια πρέζα αλάτι
- Κρυσταλλική ζάχαρη για το τύλιγμα των μπισκότων (προαιρετικά)
- 3-4 κουταλάκια μαρμελάδα της επιλογής σας (raspberry, strawberry, blueberry κ.ά.)

Tρόπος παρασκευής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C και στρώνετε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
- Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αμυγδαλόαλευρο με το λιωμένο βούτυρο, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα βανίλιας και την πρέζα αλάτι. Ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, ομοιόμορφη ζύμη.
- Ετοιμάζετε τα μπισκότα: Με τα χέρια σας πλάθετε μικρές μπαλίτσες ζύμης, περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού η καθεμία. Τις κυλάτε προαιρετικά σε ζάχαρη για πιο τραγανή υφή. Με το μικρό δάχτυλο ή με ένα κουταλάκι κάνετε απαλά μια κοιλότητα στο κέντρο κάθε μπαλίτσας, προσεκτικά να μην σπάσει η ζύμη. Γεμίζετε την κοιλότητα με περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα. Μην το παρακάνετε για να μη χυθεί η μαρμελάδα στο ψήσιμο.
- Ψήνετε για 12-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα στις άκρες. Αφήνετε να κρυώσουν: Τα μπισκότα είναι μαλακά μόλις βγουν από το φούρνο, γι’ αυτό αφήστε τα να κρυώσουν πλήρως πάνω σε σχάρα πριν τα αποθηκεύσετε.
Συμβουλές
- Για πιο έντονο άρωμα αμυγδάλου, προσθέστε λίγο εκχύλισμα αμυγδάλου μαζί με τη βανίλια.
- Αν προτιμάτε vegan εκδοχή, αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι καρύδας σε ίση ποσότητα.
- Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα είδη μαρμελάδας ή ακόμη και με νιφάδες σοκολάτας στο κέντρο.
- Για να έχετε σταθερά ακριβείς μετρήσεις, χρησιμοποιήστε ζυγαριά κουζίνας.
Αυτά τα Thumbprint Cookies θα σας κερδίσουν με την απλότητα, την υπέροχη γεύση τους και τα υγιεινά συστατικά τους. Ιδανικά για κάθε στιγμή που θέλετε ένα γλυκό με χαρακτήρα και αγάπη!