Τελικά από πού πήρε το όνομά της η σαλάτα του Καίσαρα;

Η σαλάτα του Καίσαρα, λέγεται πως πήρε το όνομά της από τον Caesar Cardini, έναν Ιταλό μετανάστη που γεννήθηκε στην περιοχή του Lago Maggiore και είχε τέσσερα αδέρφια: τον Alessandro, την Carlotta, τον Caudencio και τη Maria. Ενώ οι αδερφές έμειναν στην Ιταλία, τα τρία αδέρφια μετανάστευσαν στην Αμερική. Ο Caesar ζούσε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, αλλά παρακάμπτοντας τους νόμους της ποταπαγόρευσης, λειτουργούσε ένα δημοφιλές εστιατόριο στην Τιχουάνα, ακριβώς νότια των συνόρων με το Μεξικό.

O Caesar Cardini (1896-1956). Credit: San Diego History Center

Στη δεκαετία του 1920, πολλοί Καλιφορνέζοι οδηγούσαν μέχρι εκεί, για να πάνε σε πάρτι και να απολαύσουν την καλή ζωή. Κατά το πολυσύχναστο Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου του 1924, το εστιατόριο ήταν κατάμεστο. Όταν ο Caesar συνειδητοποίησε ότι τα αποθέματα φαγητού είχαν εξαντληθεί, έφτιαξε μια σαλάτα με ό,τι είχε απομείνει στην κουζίνα: ανακάτεψε το τραγανό μαρούλι με ωμά αβγά -για να δέσει το ντρέσινγκ και να κατανεμηθεί ομοιόμορφα- κρουτόν με γεύση σκόρδου, παρμεζάνα, ελαιόλαδο και γούστερ σος.

Το 1926, ο αδερφός του Alessandro, που τον φώναζαν στην Αμερική πια Alex, ξεκίνησε να εργάζεται μαζί του στο εστιατόριο. Εκείνος ήταν που πρόσθεσε αντζούγιες στο ήδη διάσημο μείγμα, παρόλο που ο Caesar λέγεται ότι ήταν αντίθετος, ισχυριζόμενος ότι η γούστερ σος ήταν αρκετή για να δώσει την αμυδρή γεύση ψαριού.

Εκείνη την περίοδο, το πιάτο ονομάστηκε Aviator’s salad, προς τιμή των πιλότων από την αεροπορική βάση Rockwell Field του Σαν Ντιέγκο, που, έπειτα από μια μακρά νύχτα με ποτό, έχασαν την ώρα απαγόρευσης εξόδου και ξύπνησαν στο εστιατόριο του Caesar, με τον Alex να τους ετοιμάζει τη σαλάτα για πρωινό.

Αργότερα, καθώς έγινε δημοφιλής και σε άλλους Καλιφορνέζους, μετονομάστηκε σε σαλάτα του Καίσαρα, παίρνοντας το όνομα του δημιουργού της.

Αυθεντική συνταγή

Υλικά για 6 άτομα

3 ή 4 μαρούλια δροσερά από το ψυγείο

2 χούφτες τραγανά κρουτόν ή τηγανητό ψωμί σε μικρούς κύβους

6 κ.σ. λάδι σκόρδου

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. γούστερ σος

6 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

1 αβγό

χυμό από 3 λεμόνια

αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

1 Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του κάθε μαρουλιού, τα πλένουμε καλά, τα στεγνώνουμε σε στεγνωτήρα λαχανικών και τα βάζουμε στο ψυγείο.

2 Ετοιμάζουμε το λάδι σκόρδου: Ψιλοκόβουμε ή πολτοποιούμε 1 σκελίδα σκόρδο, την τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο και το γεμίζουμε με οποιοδήποτε λάδι σαλάτας προτιμάμε. Χρησιμοποιούμε μόνο το λάδι (δεν προσθέτουμε το σκόρδο στη σαλάτα), το οποίο διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.

3 Χοντροκόβουμε το μαρούλι σε σαλατιέρα, προσθέτουμε τα κρουτόν, το ελαιόλαδο, το λάδι σκόρδου, τη γούστερ σος, τα καρυκεύματα και το τυρί.

4 Σπάμε το αβγό πάνω από τη σαλάτα και περιχύνουμε τον χυμό λεμονιού πάνω από το αβγό.

5 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, κάνοντας απαλές κινήσεις από τον πάτο προς τα επάνω, και σερβίρουμε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα