Τα όσπρια έχουν όλο το πακέτο

Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτάσουν στο πιάτο μας.

Οικονομικά, γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι και φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς η καλλιέργειά τους ρυπαίνει πολύ λιγότερο από την εκτροφή ζώων. Όσον αφορά το μαγείρεμά τους, όλοι γνωρίζουμε τα βασικά: οι κλασικές υδαρείς σούπες, οι σαλάτες, άντε και κανένα χούμους σε μεγάλα γλέντια. Υπάρχουν, όμως, πολύ περισσότερες επιλογές για να τα απολαύσουμε. Ακολουθούν μερικές πρωτότυπες ιδέες για να προσθέσουμε αυτά τα μικρά θαύματα στο μενού μας.

Ως ορεκτικό

Βαρεθήκατε τους ξηρούς καρπούς και τα πατατάκια; Ετοιμάστε μερικά πικάντικα ρεβίθια.

Ανακατέψτε σε ταψί βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια με λάδι και μπαχαρικά (μπαχαρικά για μπριζόλες, τσίλι, κ.λπ.) και ψήστε τα στους 200 βαθμούς C για περίπου 50 λεπτά, αναδεύοντας συχνά. Θα έχετε τραγανά, νόστιμα ρεβίθια για να σερβίρετε.

Σε μια κρεμώδη σούπα

Αρκετές συνταγές για σούπα γίνονται με φασόλια. Πρώτη και καλύτερη η σούπα μινεστρόνε. Σκεφτήκατε, όμως, ποτέ να τα προσθέσετε στις βελουτέ σας;

Για παράδειγμα, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τις πατάτες με λευκά φασόλια. Οχι μόνο θα έχετε περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αλλά η υφή της σούπας σας θα είναι ακόμη πιο κρεμώδης.

Σε ένα ινδικό νταλ

Η λέξη dahl (νταλ) σημαίνει απλώς φακές ή κάτι φτιαγμένο από φακές.

Υπάρχουν πολλές συνταγές dahl με γάλα καρύδας και κάρυ για ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα, που μπορείτε να απολαύσετε με ψωμί naan και ρύζι.

Αντί για κρέας

Είναι εύκολο να αντικαταστήσετε τον κιμά με φακές σε σάλτσες για σπαγγέτι ή ακόμα και σε μια κρεατόπιτα.

Αν δεν είστε μεγάλος λάτρης των οσπρίων, ξεκινήστε αντικαθιστώντας μόνο τη μισή ποσότητα κρέατος με φακές και δεν θα παρατηρήσετε καν τη διαφορά!

Ως επιδόρπιο

Φασόλια για επιδόρπιο; Οπωσδήποτε! Θα είναι ινκόγκνιτο και θα μειώσουν την ποσότητα λίπους στη συνταγή σας, χαρίζοντάς της μια ωραία υφή, ενώ θα προσθέσουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Δεν έχετε πειστεί;

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με ρεβίθια σε ένα σοκολατένιο κέικ ή στα μπράουνι. Στοίχημα ότι οι αγαπημένοι σας δεν θα μαντέψουν καν ότι αυτό το επιδόρπιο σοκολάτας περιέχει όσπρια.

Αντί για αβγά

Φυλάξτε το υγρό από μια κονσέρβα ρεβιθιών για να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο για τα ασπράδια στις μαρέγκες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα