Search
Close this search box.
Τα 5 λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο ψυγείο
127 / 5.000 Κάτοψη ξύλινου τραπεζιού γεμάτου με φυτικά συστατικά, σκόρδο, κόκκινο κρεμμύδι, ρίζα δακτύλου, τζίντζερ,
Credit: 123RF

Υπάρχουν μικρές καθημερινές συνήθειες στην κουζίνα που κάνουμε ασυναίσθητα, θεωρώντας πως προστατεύουμε τα τρόφιμα και διατηρούμε τη φρεσκάδα τους. Η αλήθεια όμως είναι πως κάποια λαχανικά όχι μόνο δεν «αγαπούν» το ψυγείο, αλλά καταστρέφονται όταν τα αποθηκεύουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το αποτέλεσμα; Χάνουν τη θρεπτική τους αξία, αλλοιώνεται η γεύση τους και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται επικίνδυνα για την υγεία.

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα πέντε λαχανικά που πρέπει να κρατάτε πάντα εκτός ψυγείου και πώς να τα αποθηκεύετε σωστά.

Τζίντζερ (Πιπερόριζα)

Ρίζες τζίντζερ
Credit: 123RF

Το αρωματικό αυτό ρίζωμα, που χαρίζει γεύση και πικάντικη φρεσκάδα σε ροφήματα και πιάτα, είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία. Στο ψυγείο, οι χαμηλές και υγρές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Κρατήστε το τζίντζερ σε δροσερό, σκιερό και καλά αεριζόμενο σημείο, μέσα σε σακουλάκι από χαρτί ή πετσέτα κουζίνας.

Κρεμμύδια

Κρεμμύδια σε καλάθι
Credit: 123RF

Όσο κι αν μοιάζει πρακτικό να τα βάζετε στο ψυγείο για να διατηρηθούν, στην πραγματικότητα η υγρασία τα κάνει να μαλακώνουν, να μουχλιάζουν και να αλλοιώνονται γευστικά. Προτιμήστε να τα αποθηκεύετε σε δίχτυ ή χάρτινη σακούλα, σε σκοτεινό και ξηρό μέρος της κουζίνας.

Αγγούρι

Φρέσκα αγγούρια και άλλα συστατικά κοντά σε άδεια βάζα που παρασκευάζονται για κονσερβοποίηση σε ξύλινο τραπέζι
Credit: 123RF

Το ψυγείο κάνει τα αγγούρια να χάνουν τη δροσερή και τραγανή υφή τους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων τους, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται και να σαπίζουν πιο γρήγορα. Τοποθετήστε τα σε δροσερό ντουλάπι ή στον πάγκο της κουζίνας και καταναλώστε τα εντός λίγων ημερών.

Σκόρδο

Ένα μάτσο σκόρδα
Credit: Restra de allos de Oroso

Το σκόρδο σε ψυχρό περιβάλλον αρχίζει να βγάζει φύτρα, να μαλακώνει και να αποκτά λαστιχένια υφή. Επίσης, η υγρασία ευνοεί τη δημιουργία μούχλας. Αποθηκεύστε το σε καλά αεριζόμενο σημείο της κουζίνας, σε ψάθινο καλάθι ή πήλινο δοχείο.

Πολύχρωμες πιπεριές – Color peppers

Πιπεριές διάφορα είδη
Credit: 123RF

Οι τραγανές και φρέσκες πιπεριές αλλοιώνονται όταν μπαίνουν στο ψυγείο. Το κρύο περιβάλλον καταστρέφει τη δομή των κυττάρων τους, κάνοντάς τες μαλακές, άγευστες και λιγότερο θρεπτικές. Προτιμήστε να τις διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου και να τις καταναλώνετε φρέσκες.

Η σωστή αποθήκευση των λαχανικών δεν έχει να κάνει μόνο με τη διάρκεια ζωής τους, αλλά και με τη γεύση, το άρωμα και τη διατροφική τους αξία. Γι’ αυτό πριν βιαστείτε να τακτοποιήσετε την επόμενη φορά τα ψώνια σας στο ψυγείο, θυμηθείτε αυτή τη λίστα. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο στη γεύση όσο και στην υγεία μας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα