Search
Close this search box.
Συνταγή: Tortilla de Papas Española – Ομελέτα φούρνου με πατάτες & κρεμμύδι – Η ισπανική συνταγή που θα λατρέψεις
Συνταγή ισπανική ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδι του σεφ Κώστα Γεωργατζά
Credit: Shutterstock

Υπάρχουν συνταγές που κουβαλούν μέσα τους ιστορία, παράδοση και γεύση που ξεπερνά σύνορα και εποχές. Μία από αυτές είναι η Tortilla de Papas Española, η κλασική ισπανική ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδι. Γεννημένη στις κουζίνες της Ισπανίας τον 19ο αιώνα, σε μια εποχή που τα απλά, οικονομικά και θρεπτικά υλικά ήταν πολύτιμα, εξελίχθηκε σε αγαπημένο πιάτο κάθε ισπανικού σπιτιού, από tapas bars μέχρι οικογενειακά τραπέζια.

Σήμερα, η ισπανική ομελέτα αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο για όλες τις ώρες, είτε για brunch, είτε για ελαφρύ βραδινό, ακόμα και ως συνοδευτικό σε τραπέζι με φίλους. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή δεν είναι μόνο η γεύση της, αλλά και οι διατροφικές αξίες των υλικών της. Τα αυγά, πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, οι πατάτες που δίνουν ενέργεια και φυτικές ίνες, το κρεμμύδι με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που προσφέρει πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά, δημιουργούν ένα πιάτο που ισορροπεί γεύση και διατροφή.

Και αν θέλεις να την κάνεις ακόμη πιο ιδιαίτερη; Η γραβιέρα που προσθέτουμε της δίνει το απαραίτητο twist στη συνταγή και μια φίνα, μεσογειακή νότα που παντρεύεται αρμονικά με τις ρίζες της. Επειδή δε τη συνταγή υπογράφει ο Corporate executive chef Κώστα Γεωργατζά τότε είναι σίγουρο πως θα σας μείνει αξέχαστη στη γεύση!

Tortilla de papas española – Ομελέτα φούρνου με πατάτες & κρεμμύδι

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 6-7 αυγά
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 3 πατάτες, κομμένες σε κύβους και τηγανισμένες
  • 30 ml γάλα
  • 60 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή ισπανική ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδι
Credit: Shutterstock

Tρόπος παρασκευής

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τους τηγανισμένους κύβους πατάτας και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη γραβιέρα και ρίχνουμε το μείγμα στο αντικολλητικό τηγάνι με τις πατάτες και το κρεμμύδι.
  • Βάζουμε το τηγάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC και ψήνουμε το μείγμα για 12 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  • Ξεφουρνίζουμε την ομελέτα μας και τη σερβίρουμε κατευθείαν στο τραπέζι, είτε στο ίδιο σκεύος είτε σε πιατέλα

Ιδέες για σερβίρισμα & συνοδευτικά

Με φρέσκια σαλάτα: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά με λίγο βαλσάμικο και ντοματίνια.

Με γιαούρτι: Μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι με πάπρικα και λεμόνι.

Σαν tapas: Κόψτε την σε μικρά τετράγωνα και σερβίρετέ τη με ξηρούς καρπούς και λευκό κρασί.

Με σάλτσα ντομάτας: Ελαφριά σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και βασιλικό.

Tip: Για πιο light εκδοχή, μπορείτε να ψήσετε και τις πατάτες στον φούρνο με ελάχιστο λάδι αντί για τηγάνισμα.

Δοκίμασε την Tortilla de Papas Española και απόλαυσε ένα πιάτο γεμάτο ιστορία και γεύση. Και να θυμάσαι πως το διάβασες στο instyle.gr! Γιατί εδώ λατρεύουμε να σου δείχνουμε πώς μικρές, αυθεντικές συνταγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή σου και να φροντίσουν το τραπέζι σου με στιλ και ουσία.

Συνταγή ισπανική ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδι
Credit: 123RF

Πηγή: Η συνταγή φιλοξενήθηκε αρχικά στο περιοδικό real taste & style τεύχος Μαΐου. Το περιοδικό κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα μαζί με την κυριακάτικη Realnews.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα