Το σίγουρο είναι ότι μόλις τη δοκιμάσετε θα την εντάξετε στη χειμωνιάτικη διατροφή σας. Είναι μια σούπα που ανακουφίζει από το κρυολόγημα και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Με δύο λόγια είναι μια βόμβα βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Είναι ένα από τα μυστικά των ανθρώπων που ζουν στα βουνά και το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και εκείνοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στην ύπαιθρο.
Την ονοματίζουν και σούπα του Ιπποκράτη, παρόλο που στην εποχή του στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχαν όλα αυτά τα λαχανικά. Εσείς μπορείτε να βάλετε και τα αγαπημένα σας λαχανικά όπως λάχανο ή μπρόκολο και μπορείτε να την διανθίσετε με λίγα ρεβίθια, φακές ή φασόλια που καλλιεργούνται στη Ζαγορά.
Στο τέλος την πασπαλίζουμε με κουρκουμά ή πάπρικα γλυκιά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μια κουταλιά τυρί τσαλαφούτι ΠΟΠ ή κατίκι Δομοκού ΠΟΠ για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη. Η σούπα θέλει καψαλισμένο ψωμί ή κρουτόν και ένα ωραίο ροζέ ή κόκκινο κρασί για να είναι η κούρα ενδυνάμωσης super…
Detox σούπα του χειμώνα
Από τη Νίκη Σπανού περίφημη μαγείρισσα στο Τσιπουράδικο «Μεϊντάνι» Ζαγορά
Υλικά για 4 άτομα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
- 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κομμάτια
- 1 σελινόριζα μέτρια, κομμένη στα τέσσερα
- 1 πιπεριά κόκκινη, χωρίς τους σπόρους και το κοτσάνι
- 1 πιπεριά πράσινη, χωρίς τους σπόρους και το κοτσάνι
- 1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα
- 1 κομμάτι κολοκύθας, κομμένο σε κομμάτια
- Μισό μέτριο λάχανο, κομμένο σε κομμάτια
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 πρέζες μπούκοβο
- Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- Χυμό λεμονιού
Τρόπος Παρασκευής
- Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό για να σκεπάσει τα λαχανικά και βράζουμε περίπου για 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
- Με το ραβδομπλέντερ λιώνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα λαχανικά για να έχουμε μια σούπα με βελούδινη υφή.
- Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και ρίχνουμε λεμόνι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με πιπέρι.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε από μια κουταλιά τυρί τσαλαφούτι ΠΟΠ ή τυρί κατίκι Δομοκού ή ακόμα και μια κουταλιά κρέμα γάλακτος για να αποκτήσει η σούπα μας βελούδινη υφή.
