Μια ξεχωριστή βασιλόπιτα της καλοτυχίας, της ευζωίας που είναι ιδιαίτερα ανεβαστική με όλα τα «μπερκέτια», τους ξηρούς καρπούς που εθιμικά φέρνουν τύχη και καθορίζουν την πορεία της χρονιάς που θέλουν να είναι πλούσια σε συναισθήματα, τύχη, ευζωία και πολλά χρήματα.

Το έθιμο κρατά από την περιοχή του Αι Βασίλη, στη Καππαδοκία που μάλιστα συνήθιζαν να πηγαίνουν την πίτα αυτή ανήμερα την Πρωτοχρονιά στους συγγενείς και στους φίλους μέχρι την προπαραμονή των Φώτων.
Η συνταγή μυστικό επτασφράγιστο που μου εκμυστηρεύτηκαν γιαγιάδες σε πρόσφατο ταξίδι στην Καππαδοκία.
Η αγαπημένη φίλη Χρυσούλα Παπαλέξη, δεινή μαγείρισσα και ξενοδόχος του πανέμορφου Γανυμήδη, στο Γαλαξίδι ανέλαβε να πραγματώσει τη συνταγή, που μου «εμπιστεύτηκαν» στην Καππαδοκία.
Η πίτα αυτή χαρίζει καλοτυχία και καλή υγεία … απαραίτητη στις ημέρες μας.
Βασιλόπιτα της καλοτυχίας
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά
- 500γρ. φύλλο κρούστας
- 500 γρ. κατίκι Δομοκού ή τσαλαφούτι ή ανεβατό Γρεβενών
- 1 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
- Μισό κ.σ. γαρύφαλλο, σε σκόνη
- 250 γρ. ξηρά σύκα Κύμης ΠΟΠ, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
- 200 γρ. κάστανα, βρασμένα ψιλοκομμένα
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 200 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
- 4 φρέσκα αυγά, χτυπημένα
- 100 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο
Για το φινίρισμα
- Ζάχαρη άχνη
- Βούτυρο
- λίγο κρόκο αυγού

Τρόπος παρασκευής
- Χτυπάμε με το σύρμα ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το τυρί και το λιώνουμε ελαφρά με σύρμα.
- Βάζουμε τα αυγά σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τα σύκα, τα βερίκοκα, τα καρύδια, τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα δύο φύλλα στη βάση αφού τα περάσαμε με βούτυρο.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια λίγο από το μείγμα του τυριού και λίγο από το μείγμα των αποξηραμένων φρούτων και σκεπάζουμε με το φύλλο.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε λίγο από τα δύο μείγματα.
- Σε κάποιο σημείο βάζουμε το φλουρί, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
- Σκεπάζουμε με τρία φύλλα την πίτα και την περνάμε με βούτυρο λίγο νερό και ελάχιστο κρόκο.
- Χαράζουμε σε κομμάτια και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να σταθεί για 2 ώρες.
- Το βγάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
- Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.