Μια γευστική δημιουργία πανεύκολη που πλημμυρίζει νοστιμιά και ταιριάζει απόλυτα στο εορταστικό mood του Δεκεμβρίου.
Οι διάφορες πιπεριές και ένα λουκάνικο εξαιρετικής ποιότητας με πράσο ή πορτοκάλι διασφαλίζουν μια νοστιμιά που δένει με κόκκινο κρασί και καλή παρέα.
Σπετσοφάι βουνίσιο
Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, chef Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 2 άτομα
- 2 λουκάνικα χωριάτικα, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 2 πιπεριές κόκκινες κέρατο, κομμένες σε φέτες
- 2 πιπεριές πράσινες κέρατο, κομμένες σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. τυρί τσαλαφούτι ΠΟΠ ή κατίκι Δομοκού ΠΟΠ
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κλωνάρια μαϊντανό
- 1 παξιμάδι, τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
- Σε μεγάλο τηγάνι κατά προτίμηση μαντεμένιο με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα λουκάνικα μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε και τις ντομάτες και αφήνουμε να σοταριστούν για 5 λεπτά και να πάρουν 2 βράσεις ανακατεύοντας δύο φορές.
- Μεταφέρουμε το λουκάνικα και όλο το υλικό του τηγανιού σε μαντεμένιο ταψάκι και πασπαλίζουμε με το τυρί, τα ψίχουλα παξιμαδιού, τη ρίγανη, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοιράζουμε το τσαλαφούτι σε 4 μεριές.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10-20 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε απευθείας στο τραπέζι με το μαντεμένιο σκεύος.
- Γαρνίρουμε με κλωναράκια μαϊντανού.