Υπάρχουν κάποια πιάτα που ξυπνούν μνήμες, γεμίζουν την κουζίνα με αρώματα και φέρνουν στο τραπέζι μικρές οικογενειακές τελετουργίες. Τα σουτζουκάκια με μακαρόνια είναι ακριβώς ένα από αυτά. Είναι ένα ζεστό, καθησυχαστικό φαγητό που μοσχοβολά κανέλα, ντομάτα και φρεσκοψημένο κιμά, δημιουργώντας την αίσθηση του κυριακάτικου μεσημεριού, εκείνου που όλοι περιμένουν για να καθίσουν μαζί, να μοιραστούν ιστορίες και να χαρούν τις απλές, αληθινές γεύσεις.
Με λίγα υλικά, λίγο μεράκι και αρκετή αγάπη, αυτή η κλασική ελληνική συνταγή μετατρέπεται σε μια μικρή γιορτή, την πιο νόστιμη δικαιολογία για να μαζευτούν οι αγαπημένοι σας γύρω από το τραπέζι. Το πιάτο είναι ζεστό, γεμάτο άρωμα και χρώμα, και κάθε μπουκιά φέρνει την αίσθηση της παράδοσης και της θαλπωρής. Είναι το φαγητό που «αγκαλιάζει» και ικανοποιεί, το ιδανικό για στιγμές που αξίζουν να μοιραστούν.

Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 φλιτζάνι ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 αυγό
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή ψήσιμο
Για τη σάλτσα
- 1 κονσέρβα ντομάτα τριμμένη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- 400 γρ. μακαρόνια σπαγγέτι
- φρέσκο μαϊντανό

Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζετε τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, το σκόρδο, το κύμινο, τη ρίγανη, το αυγό, αλάτι και πιπέρι. Πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τηγανίζετε σε λίγο λάδι ή τα ψήνετε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να αναδυθεί το πλούσιο άρωμά τους.
Φτιάχνετε τη σάλτσα: Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε τον πελτέ, ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10–15 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν όλα τα αρώματα και να δημιουργηθεί μια πλούσια, αρωματική βάση.
Συνδυάζετε σουτζουκάκια και σάλτσα: Προσθέτετε τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει όμορφα το φαγητό και να αποκτήσει βάθος γεύσης.
Βράζετε τα μακαρόνια: Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε στο πιάτο.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα μακαρόνια με την κόκκινη σάλτσα και τα ζουμερά σουτζουκάκια από πάνω. Πασπαλίζετε με φρέσκο μαϊντανό για άρωμα, φρεσκάδα και χρώμα. Κάθε μπουκιά γίνεται μια μικρή γιορτή, γεμάτη αγάπη, νοσταλγία και ελληνική γεύση.