Ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο στο οποίο συνδυάζονται σε απόλυτη αρμονία οι πράσινες ελιές, με το αρωματικό μάραθο και τις «δύστροπες» γευστικά αγκινάρες. Ουσιαστικά οι σουπιές μαζί με το μέλι και το χυμό λεμόνι παίζουν το ρόλο του ισορροπιστή στη γεύση,
Όσον αφορά δε στις διατροφολογική αξία της: Η συνταγή αυτή συνδυάζει γεύσεις και θρεπτικά συστατικά από την ελληνική κουζίνα, δημιουργώντας ένα υγιεινό και γευστικό πιάτο με βάση τις σουπιές, τις ελιές, τις αγκινάρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Πιο αναλυτικά:
Οι σουπιές, πλούσιες σε πρωτεΐνη και χαμηλές σε λιπαρά, είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιοαγγειακή υγεία. Παράλληλα, τα θρεπτικά συστατικά τους, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και βοηθούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Οι πράσινες σπαστές ελιές, ξαρμυρισμένες, αποτελούν πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι σημαντικά για τη μείωση της κακής χοληστερόλης και τη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από την καταστροφή των ελευθέρων ριζών.
Οι αγκινάρες, που αποτελούν την «καρδιά» της συνταγής, είναι γνωστές για τις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην εξισορρόπηση του βάρους. Επιπλέον, είναι γεμάτες με βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, το φολικό οξύ και το μαγνήσιο, ενισχύοντας την ενέργεια και την υγεία των οστών.

Το ελαιόλαδο, γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες, σε συνδυασμό με το μέλι και τον χυμό λεμονιού ή νεράντζι, προσφέρει μια γλυκόξινη γεύση που απογειώνει την ισχυρή γεύση των θαλασσινών και των λαχανικών, ενώ παράλληλα ενισχύει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών από το σώμα.
Σουπιές με αγκινάρες, ελιές, μάραθο και οξύμελι
Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 45-50’
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
- 3 μεγάλες σουπιές φρέσκιες ή κατεψυγμένες χωρίς το μελάνι τους
- 1 φλ. του τσαγιού πράσινες σπαστές ελιές ξαρμυρισμένες
- 4 μέτριες αγκινάρες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ½ κουτ. σουπ. μάραθο ψιλοκομμένο
- ½ φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλ. του τσαγιού κρασί λευκό
- 1 κουτ. γλυκ. μέλι
- 1 κουτ. σουπ. χυμό λεμόνι ή νεράντζι
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο για 2-3 λεπτά και το αφαιρείτε. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Τότε, ρίχνετε τις σουπιές και τις γυρίζετε με ένα πιρούνι από όλες τις πλευρές να τσιγαριστούν. Σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί και σκεπάζετε την κατσαρόλα, ενώ ταυτόχρονα χαμηλώνετε την θερμοκρασία. Σιγομαγειρεύετε τις σουπιές για 25 λεπτά.
Όταν είναι σχεδόν ψημένες και τρυπιούνται με ένα πιρούνι, τότε ρίχνετε τις αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα. Προσθέτετε αν είναι απαραίτητο μισό φλιτζάνι νερό χλιαρό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 ακόμα λεπτά.
Στο τέλος και 6-7 λεπτά πριν τελειώσετε το μαγείρεμα προσθέτετε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μάραθο, το αλάτι το πιπέρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια το μέλι, τις ελιές και τον χυμό από το λεμόνι ή το νεράντζι. Ανακινείτε την κατσαρόλα από τα χερούλια χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό με κουτάλι για να μην «σπάσουν» οι αγκινάρες. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με την σάλτσα του.