Search
Close this search box.
Συνταγή ημέρας: Νιόκι με μανιτάρια και αρωματικά – σε κλασική και vegan εκδοχή
Νιόκι με μανιτάρια και παρμεζάνα
Credit: Shutterstock-Ulyana Khorunzha

Υπάρχουν γεύσεις που κουβαλούν μνήμες από την παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, εκεί όπου το απλό γίνεται αριστούργημα. Τα νιόκι (gnocchi), μικρά αφράτα ζυμαρικά από πατάτα, έχουν καταφέρει να παραμένουν διαχρονικά, συνδυάζοντας τη νοστιμιά της σπιτικής μαγειρικής με τη φινέτσα ενός γκουρμέ πιάτου. Στη συγκεκριμένη εκδοχή, τα νιόκι «παντρεύονται» με σοταρισμένα μανιτάρια και αρωματικά μυρωδικά, δημιουργώντας ένα πιάτο πλούσιο σε υφές, γεύση και αρώματα.

Τα μανιτάρια, πέρα από την υπέροχη γεύση τους, προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά: είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης, περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνη D, ενώ παράλληλα έχουν ελάχιστες θερμίδες. Τα gnocchi από πατάτα αποτελούν μια εξαιρετική βάση για όσους αποφεύγουν το σιτάρι και μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε ένα vegan πιάτο χωρίς να χαθεί τίποτα από την αυθεντική του νοστιμιά.

Στη σημερινή μας συνταγή, τα νιόκι συνδυάζονται με καραμελωμένα μανιτάρια και φρέσκα αρωματικά, σε μια γευστική εμπειρία που φέρνει στο πιάτο τη γήινη γεύση του δάσους και την απαλή υφή της πατάτας. Το καλύτερο; Μπορείτε να τα απολαύσετε είτε στην παραδοσιακή εκδοχή τους με βούτυρο και παρμεζάνα, είτε σε μια 100% vegan παραλλαγή, χωρίς κανέναν συμβιβασμό στη γεύση.

Και στις δύο περιπτώσεις, το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη D από τα μανιτάρια και προσφέρει ενέργεια χάρη στις πατάτες. Ένα χορταστικό, θρεπτικό και αρωματικό πιάτο, ιδανικό για κάθε εποχή.

Κόβοντας τα μανιτάρια σε φέτες
Credit: 123RF

Νιόκι με μανιτάρια και αρωματικάΠαραδοσιακή εκδοχή

Υλικά

  • 500 γρ. νιόκι πατάτας
  • 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά ή Portobello), κομμένα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

  • Σε αλατισμένο νερό, βράζετε τα νιόκι μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια και τα στραγγίζετε.
  • Σε μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε το σκόρδο με το βούτυρο και προσθέτετε τα μανιτάρια. Αφήνετε μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτετε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  • Ρίχνετε τα νιόκι στο τηγάνι, ανακατεύετε να καλυφθούν από τη σάλτσα.
  • Πασπαλίζετε με παρμεζάνα και μαϊντανό και σερβίρετε.
Νιόκι με μανιτάρια και παρμεζάνα
Credit: Shutterstock-Ulyana Khorunzha

Vegan νιόκι με μανιτάρια και αρωματικά

Υλικά

  • 500 γρ. νιόκι πατάτας (χωρίς αυγό ή γαλακτοκομικά)
  • 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. μαϊντανός
  • 3 κ.σ. vegan παρμεζάνα (ή διατροφική μαγιά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

  • Βράζετε τα νιόκι μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
  • Σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σοτάρετε το σκόρδο και τα μανιτάρια.
  • Προσθέτετε θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  • Ρίχνετε τα νιόκι στο τηγάνι και τα ανακατεύετε απαλά.
  • Πασπαλίζετε με vegan παρμεζάνα και μαϊντανό και σερβίρετε.
Πατάτες και μανιτάρια
Credit: Shutterstock / Marina Onokhina

Διατροφικά οφέλη

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, β-γλυκανών και αντιοξειδωτικών, ενώ έχουν ισχυρή αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Οι πατάτες παρέχουν ενέργεια μέσω σύνθετων υδατανθράκων και περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C, απαραίτητα για την υγεία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Η vegan παρμεζάνα από ξηρούς καρπούς ή διατροφική μαγιά δίνει γεύση και προσφέρει φυτικές πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλοντας στην υγεία του μεταβολισμού και την ενίσχυση της ενέργειας.

Το πιάτο είναι χαμηλό σε θερμίδες, χωρίς χοληστερόλη και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους ακολουθούν plant-based διατροφή, αλλά και για όποιον αναζητά ένα ελαφρύ, αρωματικό και απολαυστικό γεύμα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα