Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη τα μελομακάρονα κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Μήπως λοιπόν είναι ώρα να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε και τη δική μας εκδοχή για να είμαστε on time μόλις χρειαστεί. Αν μάλιστα τα μελομακάρονά μας είναι όπως τα θέλουμε μπορούμε να αγοράσουμε ωραία κουτιά και να τα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας σαν δώρο, τυλιγμένα με κορδέλες αστεράτες.
Mελομακάρονα αρωματικά και εύκολα
Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου βραβευμένη ζαχαροπλάστη, Αμαδρυάδες Φωκίδα
Υλικά για 2 κιλά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
- 1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο, σε σκόνη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
- Ξύσμα από μισό λεμόνι, ακέρωτο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 500 ml ελαιόλαδο ελαφρύ ή ηλιέλαιο με λίγο σησαμέλαιο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Για το πασπάλισμα
- 280 γρ. καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα, ψιλοκομμένα ή σκέτα καρύδια
Για το σιρόπι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων
- 500 ml νερό εμφιαλωμένο
- Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
- Ξύσμα από μισό λεμόνι ακέρωτο

Τρόπος παρασκευής
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα ποτήρι διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα του αλεύρου.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ζυμώνουμε ελαφρά.
- Πλάθουμε μικρά ισομεγέθη μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα, που έχουμε στρώσει με τη λαδόκολλα.
- Στην επιφάνεια κάνουμε σχέδια με ένα πιρούνι ή μια πλευρά του τρίφτη.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170° C για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε τα μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν καλά τουλάχιστον 1 ώρα, χωρίς να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά.
- Τότε ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
- Ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα.
- Με τρυπητή κουτάλα ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα όπως είναι κρύα στο καυτό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα.
- Σερβίρουμε τα μελομακάρονα σε μεγάλη πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια.
Μικρά μυστικά
- Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ δυνατά και σταματάμε μόλις απορροφηθεί το αλεύρι.
- Η αναλογία για το σιρόπι είναι 500 γρ. ζάχαρη, 500 μέλι και 500 ml νερό, αλλά εμείς δεν θέλαμε να είναι τόσο γλυκά και μειώσαμε τη ζάχαρη και το μέλι. Η επιλογή δική σας.
- Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και τη διπλή δόση και μόλις κρυώσουν τα μελομακάρονα και είναι τραγανά τα αποθηκεύουμε σε κουτί για μπισκότα. Όταν χρειαστούμε μελωμένα μελομακάρονα τα σιροπιάζουμε οπότε είναι φρέσκα κάθε στιγμή.