Search
Close this search box.
Συνταγή ημέρας: Λαχταριστοί Λουκουμάδες μήλου – Γιορτινή ανατολίτικη γεύση
Λουκουμάδες μήλου
Credit: real taste & style / Σίσσυ Νίκα

Γιορτινή ανατολίτικη γεύση νοσταλγική 

Οι λουκουμάδες μήλου φτιάχνονται πολύ εύκολα και η νοστιμιά τους γράφει δυνατά στη γευστική μας μνήμη.

Στη Βόρεια Ελλάδα πολύ τους συνηθίζουν τις ημέρες των γιορτών, ειδικά εκείνοι που είχαν τις ρίζες τους στην Καππαδοκία.

Η αλήθεια είναι ότι στην Καππαδοκία τους δοκίμασα για πρώτη φορά, αλλά τους καλύτερους τους απόλαυσα στο Ακόντισμα, της Ν.Καρβάλης, στο Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών. Ένα χωριουδάκι μουσειακό, πιστή αναπαράσταση των αρχοντικών των Ελλήνων της Καππαδοκίας.

Το μουσειακό χωριουδάκι Ακόντισμα, στη Ν.Καρβάλη
Το μουσειακό χωριουδάκι Ακόντισμα, στη Ν.Καρβάλη. Credit: real taste & style / Σίσσυ Νίκα

Τα μήλα τους έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα ή ροζ, που μου αρέσουν πολύ και απόλαυσα αυτές τις λαχταριστές μπουκίτσες πασπαλισμένες με κανέλα. 

Στο Γιόρεμε, την ελληνική Ματιανή της Καππαδοκίας τους σερβίρουν με αυτό το αρωματικό τσάι μήλου, και οι μηλολουκουμάδες απογειώνονται…

Τα καρύδια που είναι στα καλύτερά τους δένουν αρμονικά όπως και η κανέλα. Αν θέλουμε μπορούμε να τους περιλούσουμε με εκλεκτό μέλι.

Η Βάσω Ιωσηφίδου, που είναι η ψυχή στο Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, μας προσέφερε αυτά τα καταπληκτικά λουκουμαδάκια μήλου που χαρίζουν μια βελούδινη επίγευση στον ουρανίσκο.

H συνταγή δική σας

Από τη Βάσω Ιωσηφίδου, Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών, Ν. Καρβάλη

Υλικά για 4 άτομα

  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 85 ml φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι μήλο, ψιλοκομμένο
  • 55 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

Για το φινίρισμα

  • Καρύδια ψιλοκομμένα
  • Κανέλα
  • Μέλι εκλεκτό
Λουκουμάδες μήλου
Credit: real taste & style / Σίσσυ Νίκα

Τρόπος παρασκευής

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Τότε ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μήλο και ανακατεύουμε το χυλό.
  • Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, χωρίς να κάψει.
  • Με το κουτάλι ρίχνουμε λίγο από το χυλό, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στο λουκουμά.
  • Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα, που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.
  • Πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες μήλου με καρύδια, μέλι, κανέλα ή ακόμα και άχνη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα