Search
Close this search box.
Συνταγή ημέρας: Κολοκυθόρυζο – Eύκολο, vegan & υψηλής διατροφικής αξίας
Κολοκυθόριζο βίγκαν
Credit: real taste & style / Σίσσυ Νίκα

Ένα ιδανικό και εύκολο στην παρασκευή του comfort food για vegan και όχι μόνο.

Τα ταπεινά κολοκυθάκια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Επίσης περιέχουν  βιταμίνη Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βοηθούν στην όραση. Είναι επίσης πλούσια σε μαγγάνιο, που προστατεύει τους ιστούς από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Τα κολοκυθάκια βοηθούν στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης, στην υγεία του προστάτη και έχουν αντικαρκινική δράση.

Αν δεν είστε vegan μπορείτε να φτιάξετε με ρύζι αρμπόριο σαν ριζότο και να προσθέσετε ένα ωραίο καπνιστό τυρί, όπως μετσοβόνε ή κάποια παλαιωμένη γραβιέρα και flakes μπέικον και το πιάτο σας θα απογειωθεί…

Πανεύκολο vegan κολοκυθόρυζο

Από την Νατάσα Χατζηαρβανίτη, ευρηματική μαγείρισσα

Υλικά για 4 άτομα

  • 8 τρυφερά κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο extra παρθένο
  • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό εμφιαλωμένο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο μικρό, ψιλοκομμένο
  • Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. μάραθο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κολοκυθάκια
Credit: 123RF

Τρόπος Παρασκευής

Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν.

Βάζουμε σε σουρωτήρι το ρύζι και το ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση.

Στην κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι και τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα.

«Σβήνουμε» με κρασί και περιμένουμε για δευτερόλεπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα, το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χυλώσει ελαφρά το ρύζι και να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.

5-6 λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και το χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μικρά μυστικά

Να θυμάστε ότι πρέπει να βάλετε όλα τα αρωματικά τον άνηθο, τον μάραθο, τον μαϊντανό 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το κολοκυθόρυζο από τη φωτιά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα