Ετοιμαστείτε για ένα εξωτικό γευστικό ταξίδι με αυτά τα μαροκινά κεφτεδάκια, που θα σας μεταφέρουν στην καρδιά της βορειοαφρικανικής κουζίνας! Αυτή η συνταγή συνδυάζει αρωματικούς κιμάδες με εξωτικά μπαχαρικά όπως το κάρι και την καπνιστή πάπρικα, ενώ η ξεχωριστή σάλτσα λεμονιού με κάρδαμο προσδίδει μια απροσδόκητη φρεσκάδα και ένα εκλεκτό άρωμα. Το καβουρδισμένο κουκουνάρι και ο φρέσκος κόλιανδρος ολοκληρώνουν το πιάτο, προσθέτοντας υφή και ένταση. Ιδανικά συνοδευόμενα με ρύζι ατμού, αυτά τα κεφτεδάκια είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα ιδιαίτερο δείπνο που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των ανατολίτικων γεύσεων.
Συνολικά, αυτή η συνταγή προσφέρει ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά από το κουκουνάρι και το ελαιόλαδο, και μια πληθώρα αντιοξειδωτικών και βιταμινών από τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το λεμόνι. Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι πολύ ιδιαίτερος και θρεπτικός. (Περισσότερα διατροφικά στοιχεία δείτε στο τέλος του άρθρου).
Η συνταγή που σας προτείνουμε φέρνει την υπογραφή του Corporate executive chef Κώστα Γεωργατζά οπότε είναι σίγουρο πως θα σας μείνει αξέχαστη στη γεύση!
Mαροκινά κεφτεδάκια με σάλτσα λεμονιού, κάρδαμο & καβουρδισμένο κουκουνάρι
Υλικά για 4 άτομα
- 1/3 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
- ρύζι ατμού
Για τα κεφτεδάκια
- 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 200 γρ. αρνίσιο κιμά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 πρέζες κάρι
- 2 πρέζες καπνιστή πάπρικα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 80 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 αβγό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα λεμονιού
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 πρέζες κάρδαμο
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 100 ml ζωμό κότας
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
- Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά.
- Το πλάθουμε σε κεφτεδάκια βάρους 50 γρ. το καθένα, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα λεμονιού: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κάρδαμο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι.
- Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
- Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με κόλιανδρο και κουκουνάρι και σερβίρουμε. Ιδανικά το συνοδεύουμε με ρύζι ατμού.
Διατροφική ανάλυση των υλικών
Ας δούμε αναλυτικά την διατροφική αξία των κύριων υλικών αυτής της συνταγής:
Μοσχαρίσιος και Αρνίσιος Κιμάς: Ο συνδυασμός μοσχαρίσιου και αρνίσιου κιμά προσφέρει μια πλούσια και σύνθετη γεύση, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητης για τη δομή και επιδιόρθωση των ιστών. Περιέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα όπως σίδηρο (για την αιμοποίηση και τη μεταφορά οξυγόνου), ψευδάργυρο (υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα), και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδίως Β12, κρίσιμη για το νευρικό σύστημα και την παραγωγή ενέργειας).
Κόλιανδρος & Μαϊντανός: Αυτά τα φρέσκα μυρωδικά προσδίδουν έντονο άρωμα και φρεσκάδα, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες (όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη C) και αντιοξειδωτικά. Ο κόλιανδρος είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες.
Κουκουνάρι (καβουρδισμένο): Το κουκουνάρι προσφέρει μια ευχάριστη τραγανή υφή και γλυκιά, ξηροκαρπάτη γεύση. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτική) και μέταλλα όπως μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Το καβούρδισμα ενισχύει το άρωμά του.
Ρύζι ατμού: Το ρύζι ατμού παρέχει κυρίως υδατάνθρακες, την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι μια εύπεπτη επιλογή για συνοδευτικό.
Σκόρδο: Το σκόρδο προσθέτει βάθος γεύσης και είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, χάρη στις θειούχες ενώσεις που περιέχει.
Μπαχαρικά (Κάρι, Καπνιστή Πάπρικα, Κάρδαμο): Αυτά τα μπαχαρικά είναι καθοριστικά για το αρωματικό προφίλ της συνταγής. Το κάρι και η καπνιστή πάπρικα προσφέρουν ζεστές, γήινες νότες, ενώ το κάρδαμο δίνει ένα μοναδικό, ευχάριστο άρωμα και γεύση. Τα μπαχαρικά είναι συχνά πηγές αντιοξειδωτικών και έχουν διάφορες παραδοσιακές θεραπευτικές ιδιότητες.
Φρυγανιά Τριμμένη: Η φρυγανιά βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας στα κεφτεδάκια και τους δίνει δομή.
Αυγό: Το αυγό δρα ως συνδετικός παράγοντας στα κεφτεδάκια και είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, καθώς και βιταμινών (Β12, D) και μετάλλων.
Φρέσκο Κρεμμυδάκι: Το φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτει μια ήπια, φρέσκια κρεμμυδάτη γεύση και είναι πηγή βιταμίνης Κ και αντιοξειδωτικών.
Κρέμα Γάλακτος: Η κρέμα γάλακτος προσδίδει πλούσια, βελούδινη υφή και γεύση στη σάλτσα. Είναι πηγή λιπαρών και βιταμινών που διαλύονται σε αυτά.
Ζωμός Κότας: Ο ζωμός κότας προσθέτει βάθος γεύσης στη σάλτσα.
Λεμόνι (Χυμός & Ξύσμα): Ο χυμός και το ξύσμα λεμονιού προσδίδουν φρεσκάδα, οξύτητα και έντονο άρωμα στη σάλτσα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C (αντιοξειδωτική) και συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας.
Ελαιόλαδο: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία και περιέχει επίσης βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά.